Az európai szójatermesztés fellendítését célul kitűző „Dunaszója” Egyesület továbbra is egy önálló európai fehérjestratégia kialakítását és az Amerikából származó génkezelt szóják importjának visszafogását, azaz az amerikai importtól való függetlenséget szorgalmazza – írja a topagrar.com.

Hosszútávú, átfogó és széleskörű stratégiára lenne szükség – fotó: Shutterstock

A testület szerint az amerikai szójának a helyben termeszthető fehérjenövényekkel való kiváltási lehetősége közismert, ez a stratégia azonban messze túlmutat a szója és a szójahelyettesítő növények európai vetésterületének egyszerű növelésén. A stratégiának sokkal szélesebb és biztosabb alapokon kell nyugodnia, ezért annak megvalósítását tulajdonképpen az EU Közös Agrárpolitikájának (KAP) küszöbön álló reformjának keretébe kell beilleszteni.

Ez azt jelenti, hogy nemzetközileg összehangolt, komplex intézkedésekre, az EU-n belül egy közép-, kelet- és déleurópai integráció megvalósítására van szükség, mivel – Matthias Krön, az Egyesülés vezetője szerint – a túlméretezett szójaimport a Uniót függővé teszi az amerikai piacoktól.

A tagországok ellátásához hosszú távú szállítási szerződésekre és egy úgynevezett második szállítási lánc kialakítására van szükség. Ennek számos, speciális intézkedést is magában kell foglalnia, a szóját kiváltó fehérjenövények kiválasztásától és termesztésének támogatásától kezdve, az egyre inkább egészségi károsodásokat kiváltó európai húsfogyasztás visszafogásáig, ami végső soron a mezőgazdasági termelés fenntarthatóvá tételét szolgálja – véli az Egyesület.