Keleti szomszédunk – az ukragroconsult.com beszámolója szerint – ebben az évben, a háborús körülmények ellenére is, 427.000 tonna cukrot értékesített külföldre, összesen 340 millió dollár értékben, kihasználva a termék iránti magas és sok helyütt kielégítetlen keresletet.

cukor

Ukrajna Európa legjelentősebb cukorexportőr országai közé tartozik – fotó: pixabay.com

A kivitt mennyiség azonban akár egyharmadával, az árbevétel pedig közel egymillió dollárral is több lehetett volna, a miniszteri kabinet azonban, a belső ellátás biztonságát féltve, blokkolta a kiszállítást, bár a cukorgyárak szerint az 500.000 tonna fölötti export a belső szükséglet megzavarása nélkül is teljesíthető lett volna.


Az ukrán cukor legnagyobb vásárlóit Lengyelország, Bulgária és Magyarország jelenti, sőt az EU gyenge cukorrépa termése és 2 millió tonnás cukorhiánya miatt bizonyos mennyiséget Németország és Franciaország is vásárolt.

Ukrajna ez évi cukorrépa termése ugyancsak kiválónak ígérkezik, és az „Ukrcukor" vállalat becslése szerint, az export eléri az 1,7 millió tonnát, amelyből az ideinél jóval nagyobb mennyiség jut exportra.