A reuters.com német nyelvű hírportál egy rövid áttekintést adott Ukrajna búza vetésterületének és termésmennyiségének várható alakulásáról. A hírügynökség felmérése szerint a 2023. évi betakarításra az ország idei 4,6 millió hektárhoz képest várhatóan 20-30 százalékkal kevesebb búzát vet, és ennek hatására a jövő évi búzatermése bizonyára nem haladja meg a 15 millió tonnát, vagyis a 2021. évi 32,2 millió tonnának a felénél is kevesebb lehet.

Több dolog is akadályozza a búzatermelést

A vetésterület csökkenését elsősorban a háború által feldúlt területek jelentős kiterjedése, valamint a termeléshez szükséges gépek és eszközök (főleg növényvédő szerek és műtrágyák) hiánya, illetve erősen korlátozott beszerzési lehetősége vetíti előre, valamint az, hogy nem tudják megfelelő mennyiségben eladni a búzát.

Itt azt is figyelembe kell venni, hogy az idei termésnek is csak mintegy 80 százalékát sikerült betakarítani Ukrajnában, és 2023-ban aligha lehet számítani az idei, hektáronként 4,08 tonnás termésátlag elérésére. Gyenyisz Marcsuk, az Ukrán Mezőgazdasági Tanács egyik vezetője az őszi búza idei vetésterületét legfeljebb 3,8 millió hektárra becsüli.


A körülmények azonban a jövő évi tavaszi vetésekig még változhatnak, és a tavaszi búza területének növekedése kompenzálhatja a kiesés egy részét. A legkedvezőbb és legfontosabb változás azonban a háború mielőbb befejezése lenne.

Képek: Pixabay