Az utolsó hajó is elhagyja az ukrán kikötőt a fekete-tengeri gabonamegállapodás határidejéhez közeledve – írja a Telex a Guardian nyomán.

Hozzáteszik, hogy az ENSZ szóvivő közlése alapján szerdáig el kell elhagynia az utolsó hajónak is az ukrajnai kikötőt.

Az ukrán gabona biztonságos fekete-tengeri exportját lehetővé tevő megállapodást tavaly nyáron kötötte Ukrajna és Oroszország az ENSZ és Törökország védnökségével, majd a megállapodást novemberben 120 nappal meghosszabbították. Márciusban újabb hosszabbítás következett, ám ekkor már csak 60 napra. Hiába érvelt az ENSZ, hogy a megállapodás értelmében 120 napra kellene hosszabbítani, az oroszok ragaszkodtak a 60 naphoz, ami most, május 18-án lejár.


Az ENSZ felszólítása a gabonaszállító hajóknak azt sejteti, ami már márciusban a levegőben volt, hogy Oroszország kiléphet a paktumból arra hivatkozva, hogy az orosz gabona- és műtrágyaexportja akadályoztatott.

A megbeszélések jelenleg is tartanak, az eseményekre rálátó forrás úgy nyilatkozott a Guardian-nek, hogy "jelenleg nincsenek biztató kilátások".

Ugyanakkor a Reuters már arról ír, hogy Oroszország bejelentette kiléphet a megállapodásból, ha a saját mezőgazdasági termékeinek kereskedelmére vonatkozó követelések nem teljesülnek. Hozzáteszik, hogy a Kreml az is közölte, hogy nem bocsátkozik "hipotetikus beszélgetésekbe" arról, hogy Oroszország mit fog tenni, ha csütörtökön megszűnik a fekete-tengeri gabonaegyezmény.

Indexkép: Pixabay