A topagrar.pl több cikkben foglalkozik azzal, hogy az ukrán gabona beáramlása által vert hullámok nem csillapodnak, mivel az ellenőrizetlenül beáramló ukrán gabona teljesen felborítja a lengyel piaci egyensúlyt.

A helyi gazdák egyre elszántabban harcolnak a saját piacukért, és behozatali vám kivetését követelik az ukrán árukra.

Hangsúlyozzák, hogy továbbra is segíteni kívánják az ukránokat, de a lengyel piac ellehetetlenítése nem az éhező afrikaiaknak, hanem a gazdag országok spekulánsainak segít. Ezért felhívják az ukránok figyelmét arra, hogy az eredeti megállapodás szerint az ukrán gabonát kizárólag tranzit céllal lett volna szabad Lengyelország területére beléptetni, és ezt a megállapodást az ukránok egyértelműen megszegték, mivel nem gondoskodtak az áru továbbszállításáról.

Hivatalos adatok szerint 2022-ben Lengyelországba 1,7 millió ukrán gabona (ezen belül 1,4 millió tunna kukorica) lépett be, amelynek jelentős része bent is ragadt. A lengyelek számára a legnagyobb problémát nem az ukrán gabona alacsony ára, hanem az jelenti, hogy a saját terméküket nincs kinek eladniuk.

Ilyen előzmények után nem lesz könnyű megállapodni abban, hogy Lengyelország tengeri kikötőit is igénybe vegyék az ukrán gabona exportszállításához, amint azt az ukránok szorgalmazzák. Az újév első napjaiban a termelők képviselői találkozót kértek Henryk Kowalczyk agrárminisztertől, aki egyben a miniszterelnök-helyettesi funkciót is betölti, és aki korábban azt tanácsolta nekik, hogy várniuk kell a gabona értékesítésével, mert az árak emelkedni fognak. A kétszer is megígért találkozóra azonban egyelőre nem került sor, és Kowalczyk azt üzente, hogy a tervezett lépéseket egyeztetnie kell az EU vezetőivel.

Jellemzi a kialakult feszült helyzetet, miszerint amikor a gazdák képviselője azt kérdezte a tüntetőktől, hogy milyen kérdéseket tegyen fel a miniszternek, főleg azt javasolták megkérdezni, hogy mikor mond le a miniszter úr.

A magyar piacon is nagy a felfordulás

A magyar termelőknek is komoly gondot okoz az ukrán gabona. Nagy István, agrárminiszter azt közölte, hogy különbséget tesznek majd azon gabonák és olajosmagvak között, amelyek magyarországi célállomással érkeznek, vagyis szigorú minőségellenőrzésnek vetik alá ezeket a terményeket. Míg a tranzitra érkező árut a lehető leggördülékenyebb módon engedik át az országon.

Korábbi cikkünkben a jelenlegi kaotikus gabonapiaci helyzetről és a mögötte húzódó okokról a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökét, Petőházi Tamást kérdeztük.