Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa szerint legalább októberig meg kell hosszabbítani az Ukrajnából érkező négy mezőgazdasági termék importjának korlátozását az öt közép-európai országba (Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia), írja az Euractiv.com.

A június 5-én lejáró importtilalomra vonatkozó rendelkezések az Ukrajnából származó búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érintik.

Az intézkedés meghosszabbítása mellett kampányoltak az öt érintett ország gazdaszervezetei, köztük a MAGOSZ és a NAK is Brüsszelben, a tüntetésről mi is beszámoltunk.

A mezőgazdasági biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a kereskedelem liberalizálása az Európai Unió támogatása volt Ukrajnának, de a támogatás költségeit főként ennek az öt tagállamnak a gazdálkodói fizették.

Az Európai Bizottság adatai szerint az Ukrajnából a fenti öt országba irányuló agrárkereskedelmi import értéke több mint 5 milliárd euróval nőtt a kereskedelmi liberalizációs rendszer bevezetése után.


Mikola Solskiy ukrán mezőgazdasági miniszter viszont kifejezte nem tetszését ezzel az intézkedéssel kapcsolatban. Janusz Wojciechowski erre reagálva azt mondta, hogy komolyan kell venni az ukrán fél aggodalmait, de be kell látni, ha az uniós importkorlátozást nem hosszabbítják meg, akkor nagy valószínűséggel a tagállamok újra visszavezetik a nemzeti szintű importtilalmat.

Indexkép: Shutterstock (a képen Janusz Wojciechowski)