Az agriculture.com hírportál beszámolója szerint, az USA hosszú időn át a világ legnagyobb agrárexportőr országa volt, és a mai napig is az maradt, évente mintegy 150 milliárd dolláros forgalommal.

gabona

Az USA gabonaexportja visszaesett – fotó: pexels.com

A legutóbbi évtizedben azonban egyes termékcsoportokban fokozatosan új országok törtek az élre.

Az USA első nagy pozícióvesztése a gabonaexportban következett be, ahol a néhány évtizeddel ezelőtt (a szovjet időkben) még jelentős importra szoruló oroszok léptek az első helyre.

Újabban pedig, a szója esetében a hosszú ideig második helyen álló Brazília néhány év alatt nagy előnyre tett szert a termelésben és az exportban egyaránt, éspedig főleg az évenkénti két termés betakarítási lehetősége révén.


Bár az USA még néhány termékcsoportban keményen tartja vezető helyét, de a fent vázoltakhoz hasonló hódítás előkészítése van folyamatban, többek között  a gyapotexportban India, Ausztrália és Brazília részéről.

Mindez elsősorban arra vezethető vissza, hogy a konkurens országok az USA-hoz képest nagyobb tartalékokkal rendelkeznek az új területek művelésbe vonásában és a termésátlagok növelésében.

A versenytárs országok közül különleges helyzetben van India, amelynek legfőbb ereje a korábbi elmaradottságában van, mivel százmillió hektáros nagyságrendre vetítve a termésátlagok 1-2 százalékos növelése is millió tonnás növekedést jelent.