Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) „üveggömbje" (Seth Meyer, vezető közgazdász irodája) február második felében azt jósolta, hogy az ország – normális körülmények között – 2023-ban szójából, kukoricából és búzából is rekordtermésre számíthat, Európára pedig ismét szárazság várható – írja agrarheute.com

Az amerikai termésmennyiségek nagy arányú növekedése várhatóan maga után vonja az árak jelentős csökkenését, ami az év végi zárókészletek növekedését válthatja ki. Az USA kukoricatermése 383 millió, szójatermése 122,75 millió, búzatermése pedig 51,4 millió tonna körül alakulhat, ami egy éven belül – a tenyészterületek növekedését és a 2022. évi évi, szárazság miatti kiesést is figyelembe véve – lényeges többletet jelent.

A kukorica átlagtermése 11,4, a szójáé 2,06, a búzáé pedig 3,31 tonna körül alakul hektáronként. Ugyanakkor, az árak várható csökkenése  a kukoricánál 16, a búzánál 6, a szójánál pedig 10 százalékra tehető.

Mindezek alapján az USDA 2023-ban – a rekordtermés ellenére – a nettó mezőgazdasági jövedelem több mint 18 százalékos visszaesését vetíti előre.

A tényleges terméseredmény azonban még az időjárástól függően változhat, újabb, pontosított előrejelzéseket március 31-én fognak közreadni.

Indexkép: Pixabay