Szlovákia után Magyarországra is megérkezett a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül: csütörtök reggelre helyreállt a szállítás – közölte a Mol az MTI-vel.

A kőolajvezeték újraindítását a Mol intézkedése tette lehetővé: 5 nappal a leállás után a vállalat azonnali egyeztetésbe kezdett az ukránokkal és az oroszokkal is, majd átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat – írja a közlemény.

"A megállapodásnak köszönhetően a Magyarországot és Szlovákiát is ellátó Barátság-kőolajvezetéken ismét zavartalanul működik a szállítás" – írta a Mol.

Barátság-kőolajvezeték

Barátság-kőolajvezeték – Fotó: MTI

A kőolajszállítás időközben már újra is indult – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter közlésére hivatkozva.

A miniszter elmondta "a fizetéssel előállt probléma eltávolítása után" helyreállt a Szlovákiába irányuló szállítás a Barátság-kőolajvezeték déli ágán, illetve beszámolt arról, hogy az ukrajnai tranzitért mintegy 10 millió eurót kell fizetnie a Mol tulajdonában lévő Slovnaftnak, és ezt az összeget a CSOB bank utalja át.

Sulík hozzátette: az, hogy a Slovnaft fizeti ki a kőolaj tranzitdíját az ukránoknak, ideiglenes megoldás, és a kőolajfinomító ezt az anyagi többletkiadást közvetlenül rendezi majd az orosz féllel.

Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken keresztül – jelentette csütörtökön reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) a Barátság és az IKL kőolajvezetékeket üzemeltető Mero társaságra hivatkozva.

A Barátság-kőolajvezeték leállásában Magyarország és Szlovákia mellett Csehország is érintett volt.

A csehországi szállítások folytatódó megszakításának okát az illetékesek nem közölték, ugyanakkor az orosz kőolajat feldolgozó Unipetrol társaság azt közölte, hogy több napra elegendő tartalékkal rendelkeznek és a leállás jelenleg nem korlátozza a csehországi olajfinomítók működését.

Elhúzódó problémák esetén az állam 90 napra elegendő stratégiai tartalékait is igénybe lehetne venni, de erre egyelőre nincs szükség – mondta Jozef Síkela, cseh ipari és kereskedelmi miniszter.

Indexkép: Shutterstock