Módosulnak a vadhús eladásának feltételei, a vadásztársaságok vendéglőknek, boltoknak is eladhatnák a vadat. Ugyanakkor szigorítják a vadhús kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai előírásait.

Egy rádióműsorban nyilatkozott vadász helyesli a szándékot, de úgy tudja, a követelmények nagyon kemények lesznek: szükség lesz külön tároló, feldolgozó és nyúzóhelyiségre, az állatot állatorvossal is be kell vizsgáltatni, a megnyúzott vadnak pedig négy órán belül a célállomásra kell érnie. A szakember úgy számol, a tárgyi feltételek teljesítése tízmilliós beruházást jelentene, erre azonban nincs saját tőkéje.

Nyíri János, a Magyarországon az állami erdő fölötti tulajdonosi jogot gyakorló Magyar Fejlesztési Bank szóvivője arról beszélt, hogy a most elkészült vadásztatási protokoll háromféle vadásztatást ismer el az állami erdőgazdaságokban: a saját, a bér- és az úgynevezett vendégvadászatot.

Az új szabályozás azt szorgalmazza, hogy a vadásztatások döntő többsége bérvadásztatás legyen, a többihez pedig engedélyt kelljen kérni, amit csak nagyon komoly megfontolás után adnának ki. Az új protokoll igyekszik kiszűrni az orvvadászat és a csapdás vadászat lehetőségét is. (mr1 Kossuth Rádió)

Ide kattintva meghallgathatja a témáról szóló rádióműsort!