Az intenzív aszály, amely a tudósok szerint az elmúlt 500 év legrosszabbja volt, mindenféle termést károsított Európában, beleértve a gabonaféléket, a zöldségeket, a mézet és a bort, de veszélybe sodorta a minőségüket és hagyományos jellegüket tanúsító uniós pecséttel védett európai regionális különlegességek előállítását is – és megemelte az áraikat - olvasható a nak.hu cikkében.

parmezán sajt

A parmezán sajtkészítők nehezen teljesítették saját termelési előírásaikat, mivel teheneik kevesebb tejet adtak – fotó: pixabay.com

Az időjárás felforgatta a termelési ciklusokat

Az egyre nagyobb hatású és gyakoribb időjárási események, az aszály -  a termelési ciklusokat felforgatva feladták a leckét az ínyenc ételek készítőinek azzal, hogy megnehezítették a szigorú, hagyományos receptekhez és eljárásokhoz való ragaszkodást.

Mindez jelentős bevételkiesést jelenthet, tekintettel arra, hogy tavalyi évben is az ezekkel a minőségi jelzésekkel, azaz a földrajzi jelzésekkel (GI) ellátott élelmiszerek és italok értékesítésével több mint 70 milliárd eurós bevételt értek el.


Milyen EU-s kulináris kincsek kerültek veszélybe?

  • Franciaországban a Savoie régió tejtermelői - akik olyan sajtokat termelnek, mint a lyukas Emmental de Savoie vagy a Raclette de Savoie - elmondták, hogy a szárazság felperzselte azokat a füves prériket, amelyek szervesen kapcsolódnak az évszázados receptekhez, és központi szerepet töltenek be tehenek takarmányozásában.
  • Délnyugat-Franciaországban az EU által védett Piment d'Espelette-t termelő gazdálkodók, szintén eltérést kaptak Franciaország Nemzeti Eredeti és Minőségi Intézetétől, mely az ottani földrajzi jelzéseket és más minőségi jelöléseket szabályozó kormányzati szerv-  mivel lehetetlenné vált a termőterület esővízzel történő öntözése.
  • az olaszországi Pó folyót sújtó idei szárazság miatt a parmezán sajtkészítők nehezen teljesítették saját termelési előírásaikat, mivel teheneik kevesebb tejet adtak.
  • a makkal táplált spanyol, fajtatiszta Ibérico (Ibérico de Raza Pura) sonkája, a Jamón de Bellota termelői azt mondják, hogy az aszálytól sújtott tölgyesek egyre kevesebb makkot teremnek.

Ibérico sonka

Lehet, hogy el fog tünni a makkal táplált spanyol, fajtatiszta Ibérico (Ibérico de Raza Pura) sertésből készült sonka – fotó: pixabay.com

Az EU gazdálkodóinak a szabályozási környezet fenyegetéseivel is szembe kell nézniük

A gazdálkodók attól tartanak, hogy az uniós élelmiszerek tápértékjelölésére vonatkozó tervek aránytalanul veszik célkeresztbe a földrajzi jelzéseket, amelyek általában zsírosak vagy sósak (így negatív információt közvetítenének a fogyasztóknak, mert a hagyományos eljárásokkal készült termékek a leegyszerűsített jelölések nem kapnának kedvező megjelölést) - írja a NAK