Csak a spárga és a szamóca betakarításához a dél-németországi termelőknek több mint 180 000 idénymunkásra lenne szükségük az illetékes termelői szövetkezetek szerint. A legtöbb munkás általában Lengyelországból és Romániából érkezett, de a jelenleg úgy látszik, hogy míg a lengyelek inkább otthon maradnak ebben az évben a fertőzés félelme miatt, a románok többsége már megindult Németország felé. Néhány EU-tagállam szigorú határpolitikája a koronavírus elleni küzdelemben azonban tompíthatja a román munkások beutazási terveit. A németek főként attól félnek, hogy Ausztria és Magyarország teljes mértékben bezárja a határokat. A lezárás akár kevesebb betakarítást is jelenthet, ami pedig bevételkieséshez és termékár-növekedéshez vezethet. Márpedig a vidéki térségekben a mezőgazdasági vállalatok a legfontosabb munkaadók, amelyek esetleges megszűnése a régiókban jelentős társadalmi és gazdasági problémákat is jelentene.

Több emberre lesz szükség Ausztriában

Ausztriában is problémákat okoz a rendkívüli helyzet a zöldség-és gyümölcstermelők számára. Az LGV Frischgemüse osztrák szövetkezet mintegy 150 gyümölcs- és zöldségtermesztő családi vállalkozást egyesít. Ők is azt szorgalmazzák a politikai vezetés felé, hogy az ingázó dolgozók átjutását tegyék hatékonyabbá a folyamatos termelés és betakarítás érdekében. Azzal számolnak, ha a munkaerőhiány okán valamit most nem termelnek folytatólagosan, abból hat hónapon belül hiánycikk lehet. De termelés mellett szükség van a munkaerőre a betakarításnál, válogatásban, csomagolásban és a logisztika területén is. A raktáraik jelenleg jól felszereltek, most kezdődik az uborka, a paprika és a paradicsom betakarítása és hazai terítése – de ezek gyorsan romló, frisspiaci termékek, melyeket sok esetben szinte csak egy hétig lehet tárolni.

A kép illusztráció! – fotó: Shutterstock

Különengedélyek, megoldási javaslatok

A Német Mezőgazdasági és Erdészeti Munkáltatók Szövetsége, a Kertészeti Társulat, a Raiffeisen Egyesület, a Német Zöldség és Gyümölcs Bizottság, a Német Gyümölcs- és Zöldségtermelők Szervezeteinek Szövetsége, valamint a Német Gazdaszövetség 2020. március 18-án az alábbi megoldási javaslatokkal fordultak egy közös levélben a német szövetségi kormány munkaügyi miniszteréhez:
-    a munkaidőről szóló törvény módosítása: a napi és heti maximális munkaidő meghosszabbítása és a pihenőidő csökkentése,
-    az alacsony fizetésű foglalkoztatás keretszabályának emelése,
-    a maximális foglalkoztatási időszak meghosszabbítása és a szakmai ellenőrzés felfüggesztése,
-    a kiegészítő kereseti lehetőségek javítása, például a munkanélküliek, a menedékkérők, a csökkentett munkaidőben foglalkoztatottak vagy a korengedményes nyugdíjban részesülők számára,
-    a harmadik országokból származó munkavállalók könnyebb belépése a munkaerőpiacra,
-    az ideiglenes foglalkoztatásról szóló törvény enyhítése a vállalatok közötti együttműködés megkönnyítése érdekében.
A javaslatokat és azok megoldási lehetőségeit a minisztérium tárgyalja.

Munkaerőhiány a kézimunka-igényes kertészeti ágazatokban

Spanyolország és Marokkó között évek óta egy államközi egyezmény van érvényben, melyben rendezték az idénymunkások helyzetét, be-és kiutaztatását. Azonban a koronavírus elterjedésének megakadályozására szolgáló intézkedésként életbe léptetett spanyol-marokkói határzár késleltette a marokkói idénymunkások kb. 60 százalékának belépését. A Huelva (Freshuelva) szamóca- és bogyósgyümölcs-termelők és -exportőrök szövetségének elnöke, Rafael Domínguez rámutatott, hogy eddig a szerződött összes munkavállaló kb. 35-40 százaléka érkezett csak meg Spanyolországba.

A határok bezárása különösen érzékeny pillanatban történt a spanyol bogyósgyümölcs-termelők számára, mivel a szamóca betakarításnak jelenleg csúcspontja van, míg az áfonya, a málna és a szeder betakarítása is most kezdődik. Domínguez hangsúlyozta, hogy a dolgoznak a megoldáson, egyben felszólította tagjait, hogy a jelenlegi nehézségek ellenére is folytassák a termelést a piaci ellátás biztosítása érdekében.

A koronavírus és a munkaerőhiány hatása tapasztalható az árakban: a marokkói eper ára 0,6 USD/kg-ról 0,5 USD/kg-ra esett vissza és a spanyol termékek ára is közel 15 százalékos visszaesést mutat 2019 azonos időszakához képest.

A helyzetre tekintettel az UPA-Huelva termelői szervezet felszólította a spanyol kormányt, hogy avatkozzon be és szabályozza az epertermelők és a feldolgozóipar közötti szerződéseket. A szervezet becslése szerint évente mintegy 80 millió kilogramm friss szamócát szánnak feldolgozásra, de a szerződéses árat eddig mindig a piac szabályozta, így csekély esélye marad a termelőknek az ártárgyalásra – ezzel akár a fennmaradásukra – a kialakult helyzetben. Ezen felül ráadásként a feldolgozók a kifizetéseket gyakran csak augusztus és szeptember között teljesítik. A szervezet most azt javasolja, hogy fixáras – mindkét fél számára elfogadható – szerződéseket kössenek már a szezon elején és ebben kérik a kormányzat segítségét.

Munkaügyi kérdések Olaszországban

Az olasz termelői szervezet, a Coldiretti a munkaszerződések egyszerűsítését kérte a hatóságoktól, hogy lehetővé tegyék a hallgatók, nyugdíjasok vagy idénymunkások foglalkoztatását a mezőgazdasági ágazatban. Olaszország a mezőgazdasági ágazatban körülbelül 370 000 külföldi munkavállalót foglalkoztat idényszerűen. A külföldi munkavállalók legnagyobb része román, de nagyon sok a marokkói, indiai és albán állampolgár. Jelenleg a pótlásukra keresnek országos szinten megoldást.

A szamóca és a spárga betakarítása Verona környékén elindult, itt azonnal munkaerőre lenne szükség, de ha a jelenlegi helyzet tovább tart, az Emilia-Romagnában a gyümölcsbetakarítás is veszélybe kerülhet.

Jelenlegi információk szerint a feldolgozásra szánt egyes zöldségek, például a paradicsom és a borsó palántázási és ültetési műveleteit a kialakult helyzet eddig nem érintette. Az ipar szakemberei rendszeresen ellenőrzik az üvegházakat, meghozva a koronavírussal kapcsolatos minden óvintézkedést.

(NAK/Horváth Vivien - Forrás: Ieg Vu)