A koffeinek piacát jelentős mértékben felforgatta a "superfood latte", amely ellentétben a szimpla tejes kávéval, egy kisebb mennyiségű eszpresszóból, valamint egy kis habosított tejből áll. Több ízben kapható, ráadásul mindegyik vitaminokban és tápanyagokban gazdag.

Mondjunk le a kávéról

Egyre szűkösebb a a kávékínálat, ráadásul az árak is jóval magasabbak, mint korábban. Az EU-ban a német kávéipari szakmai képviseleti szervezet szerint a tavaly hatályba lépett erdőirtásmentes ellátási láncokról szóló uniós rendelet értelmében a jövőben a vállalatoknak átvilágítási nyilatkozatot kell tenniük arról, hogy 2020. december 30. után nem irtottak vagy károsítottak erdőt a kávé előállításához, ami jelentősen megemelte az amúgy sem alacsony árakat.

"Hiány léphet fel a német és az európai piacon. Az akkorra még beszerezhető kávé árai jelentősen emelkedni fognak"

- mondta el a kávészövetség. Az ügyvezető igazgató az uniós rendelet alkalmazásának elhalasztását kérte, hiszen ez így nem tartható. Az EU-Bizottsága azonban nem kíván máshogy lépni.

Mit mondanak az árak?

Az arabica típusú kávé ára nemrég másfél éves csúcsra ugrott, ami főleg annak köszönhető, hogy a kilátások cseppet sem jók. A piaci szereplők attól tartanak, hogy a legfőbb termesztőnek számító Brazília kávétermesztése a hatalmas mennyiségű esőzés miatt veszélybe kerülhetett. Fontos tényező továbbá, hogy az vietnámi aszályos idő miatt a kávéexport kapcsán 20% visszaesésre lehet számítani. Nem beszélve arról, hogy a kávétermelésükben 20%-os csökkenéssel szállnak ugyanerre a betakarítási szezonra, ami így nagyjából 1,47 millió tonna lesz - írta meg a HelloVidék.

Megérkezett tehát a "superfood latte"

A piac reagált és megérkezett egy újabb "kávé", ami miatt talán nem vagyunk veszélyben. A "superfood latte" gyorsan szárnyra kapott, hiszen egészségesnek titulálják, mind a matcha latte, mint a kurkuma tejeskávé változatát. Persze ennél sokkal több variáció létezik, hiszen a trend terjed és mindenki meg akarja alkotni a saját változatát. A már szinte minden színben kapható tejeskávék viszont nem kizárólag a kinézetük miatt lepik el a közösségi médiát.

Ez az ital egy általunk választott tejből és egy latte porból áll. Ezek a porok általában valamilyen gyógynövényből, gombából, valamilyen fűszerből készülnek. Bővelkednek antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint egyéb tápanyagokban. Édesítésükhöz használhatunk mézet, édesítőszert, esetleg cukrot. A hagyományos tejeskávéhoz hasonlóan ezeket is melegen, néha hűtve szokták fogyasztani.


Sokszor már a nevük is elegendőek ahhoz, hogy felkapjuk a fejünket rájuk, mint az "unicorn latte" vagy éppen a "glitter latte". Sokban eltérnek azonban a hagyományos kávétól, hiszen olyan összetevőkből készülnek, mint a kurkuma, a cékla, a spirulina, a reishi, a chaga gomba, vagy éppen a már többek számára ismert matcha zöld tea.

Recept nem nagyon van, rugalmasan kezelhetjük az összetevőket és azok mennyiségét. Sűríthetjük, hígíthatjuk, kiegészíthetjük különféle fűszerekkel. Bátran kísérletezhetünk az ízekkel, hogy minden oldalát megismerhessük.

Miket szerezhetünk be itthon?

A matcha latte-t már a legtöbb kávézóban, boltban megvásárolhatjuk. Az utóbbi időben jelentősen megugrott a népszerűsége, bár sokszor nem csak kávéként fogyasztjuk, hanem desszertekhez vagy éppen teákhoz adjuk hozzá. Tartalmaz koffeint, de mégis egészségesebb, hiszen egy reggeli csésze kávé 80-120 mg-ot tartalmaz, míg a matcha nagyjából fele annyit. Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz I-Theanine-t, a vegyület pedig segít ellazulni. Élvezhetjük tehát nyugodtan a koffeint előnyeit, de mégis tisztább marad az elménk, jobban tudunk koncentrálni és tovább is tart. Nem emeli a vérnyomást, nem pörgeti fel az agyunkat sem túlzott mértékben.

A minőségi matcha teának magas az antioxidáns tartalma, emellett gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, elősegíti a fogyást, védi a májat és a szívet. A flavonoidjai és az antioxidánsai elpusztítják a baktériumokat, megszüntetik a rossz leheletet. Olyan tulajdonságai vannak, aminek köszönhetően természetes módon méregteleníti a testünket.

A másik könnyen elkészíthető változata a kurkuma latte, hiszen ezt a fűszert szintén bármely üzletben beszerezhetjük. A tejeskávé, vagyis az aranytej egy indiai ital, a nyugati kultúrában csak az utóbbi években vált népszerűvé. Az egészségre gyakorolt jótékony hatásait évek óta hirdetik, fahéjjal és gyömbérrel fogyasztva erősíti az immunitást és megelőzi a betegségeket.

A matcha latte a legismertebb mind közül - fotó: pexels.com

A gomba egy varázslatos étel, hát még gombás latte formájában. Az olyanok, mint az oroszlánsörény, a reishi, vagy éppen a chaga mind funkcionálisak, tehát jót tesznek egy csésze tejeskávéba. Keverjük össze a gombaport egy kis kakaóval vagy sima kávéval és adjunk hozzá fahéjat, juharszirupot, hogy egy krémes és kellemesen forró italt kapjunk.

Céklás tejeskávé? Ilyen is létezik!

Piros és rózsaszín lattéra vágyunk? Akkor próbáljuk ki a céklaporból készült változatot, amely gyulladáscsökkentő és májtisztító. Felel a vér oxigenizációjáért, lazítja a vérereket, csökkenti a vérnyomást. Egészséges fényt kölcsönözhet a bőrünk számára, kiváló folsavforrás, ami nem csak a terhesség alatt fontos. Képes stabilizálni a vércukorszintet, egy kis fahéjjal és mézzel bársonyos és élénk rózsaszín italt kaphatunk.