Ezekről a cseh gyártó a honlapján is beszámolt.

Új MATADOR MO vetőgép a sávos vetéstechnológiához

A MATADOR MO olyan vetőgépkombináció, amely egy menetben képes mély talajművelést és vetést végezni. Ennek az eljárásnak a lényege a talaj fellazítása a jövőbeni növények gyökereinek sávjában és a műtrágya pontos kihelyezése. A sávos művelési technológia értékes agronómiai előnyöket kínál a nedvesség megőrzése, az erózió elleni védelem vagy a szántóföldön való áthaladások számának csökkentése formájában. Active-Mix kapákkal van felszerelve az aktív lazításhoz maximum 35 cm-es mélységig, a műtrágya talajprofilba vagy a talajfelszínre történő lehelyezésének lehetőségével.

Bednar

A MATADOR MO olyan vetőgépkombináció, amely egy menetben képes mély talajművelést és vetést végezni – forrás: bednar.com

A tárcsás munkaszekció a kapák mögött található és hidraulikusan állítható. A vetőgép 5000 liter összkapacitású (40:60 arányú) kétkamrás tartállyal van felszerelve. A légmentes lezárásnak köszönhetően túlnyomás keletkezik a tartályban. Ez a műszaki kialakítás lehetővé teszi nagy mennyiségek nagy pontosságú adagolását a vetőmag/műtrágya méretétől függetlenül. A tárcsás rész mögött egy nagy átmérőjű (280/85 R20) kerekekkel ellátott gumitömörítő található. Igény szerint a MATADOR MO felszerelhető CORSA CN vetőgerendellyel, 12,5 cm-es sortávolsággal is. A 16,7 cm-es sortávolság nedvesebb talajhoz, vagy nagyobb mennyiségű növényi maradványhoz alkalmas. A vetőgép ISOBUS technológián keresztül csatlakoztatható a traktorhoz.

A DIRECTO NO-t direktvetéshez tervezték

Ahogy a név is sugallja, a DIRECTO NO vetőgépet különféle növények direktvetésére tervezték megműveletlen talajba, tarlóba, köztes kultúrákhoz vagy nehéz és kavicsos talajokhoz. Egy menetben akár háromféle növényt vethet, vagy vetés közben műtrágyát juttathat ki. A direktvetés technológiája teljesen eltér az alkalmazott növénytermesztési módszerektől. Nem garantálja a termésnövekedést, de segíthet a talajerózió és a talajromlás elleni küzdelemben. A menetszám jelentős csökkenése mérsékli a talajtömörödést és hosszabb ideig épségben hagyja a kapillárisokat.


A DIRECTO NO vetőgép vetőegységei két sorban helyezkednek el. A sorok közötti távolság 16,7 centiméter. Az egyes vetőcsoroszlyák távolsága a nagy áteresztőképesség feltétele, például a köztes kultúrák vagy a nagy mennyiségű szerves anyag, például szemes kukorica betakarítása utáni mulcsba vetéskor. A szabadalmaztatott tárcsás vetőcsoroszlyák a vetőmagot azonos vetési mélységbe rakják le a gép teljes szélességében, és tökéletesen követik az egyenetlen terepet hossz- és oldalirányban egyaránt. A vetőcsoroszlyánkénti 250 kg-os nagy leszorítónyomás garantálja a minőségi maglehelyezést még nehéz talajokon is. A minimális vetésmélység 2 cm.

Bednar

A szabadalmaztatott tárcsás vetőcsoroszlyák a vetőmagot azonos vetési mélységbe rakják le a gép teljes szélességében – forrás: bednar.com

Nagy munkaszélességű EFECTA CM vetőgép nagy kapacitású tartállyal

Az EFECTA CM vetőgépet olyan mezőgazdasági vállalkozások számára tervezték, amelyeknek a vetés során maximális napi teljesítményre van szükségük. Az EFECTA CM vetőgép 12 méter munkaszélességű vetőgerendelyből és egy nagy kapacitású, 12 000 literes tárolótartályból áll. A vetőgép alkalmas részlegesen művelt talajba történő vetésre, min-till technológiához vagy minimális talajműveléssel rendelkező rendszerekhez. A nagy kapacitású tartály minimalizálja az állásidőt, az ellenőrzött dupla-paralelogramma kialakítás pedig biztosítja a minőségi vetésbeállítást. A vetőgépet a tartály mindkét kamrájának standard felső feltöltése mellett csigás feltöltővel is meg lehet tölteni. A csigás feltöltő opcionális. Az EFECTA CM-et az új BEDNAR EASY CONTROL szoftverrel szerelték fel, amely garantálja az egyszerű és jól áttekinthető vezérlést.

Bednar

Az EFECTA CM vetőgép 12 méter munkaszélességű vetőgerendelyből és egy nagy kapacitású, 12 000 literes tárolótartályból áll – forrás: bednar.com

A FENIX FN kultivátor új generációja

A FENIX FN egy egyszerű, háromsoros, univerzális kultivátor, amely tökéletes olyan kis és közepes méretű mezőgazdasági vállalkozások számára, melyek széleskörűen alkalmazható eszközt keresnek. Az új generáció merev vázszerkezetet és új típusú, robusztus NON-STOP vízszintes rugós biztosítást hoz magával. A FENIX FN mélylazítást végezhet maximum 35 cm-es mélységig. A mélylazítás különösen mélyen gyökerező növények vetése előtt vagy ősszel ajánlott, mivel előkészíti az alapot az erős gyökérzet kialakulásához, amelyen keresztül a növény felveszi a vizet és a tápanyagokat. A mélylazítás elősegíti a megfelelő talajszerkezet kialakulását az egyes talajrészecskék megfelelő méretével és megfelelően beindítja a talaj funkcionális és vízháztartási rendszerét. A FENIX FN alapfelszereltséghez tartozik a hidraulikus munkamélység-beállítás. A munkamélység beállítása a szükséges számú beépített hidro-klipsz elhelyezésével történik a hidraulikus munkahengereken.

Bednar

Az univerzális kultivátor tökéletes a kis és közepes méretű mezőgazdasági vállalkozások számára – forrás: bednar.com

A VERSATILL VO_L-lel bővül az univerzális kultivátorok kínálata

A VERSATILL VO_L egy félig függesztett kultivátor, amit magágykészítésre terveztek, nagy mennyiségű növényi maradványokkal járó körülmények között is. Kis súlya miatt ideális a kora tavaszi talajműveléshez. A gép könnyebb talajokon a betakarítás utáni első tarlóhántáshoz is használható. Az egyes kapák közötti távolság 17 centiméter, aminek köszönhetően a gép nagy mennyiségű növényi maradvány esetén is használható. A 100%-os kapaátfedés a talajprofil kiváló alávágását és egyenletes művelést biztosít a gép teljes munkaszélességében.

Bednar

A gép könnyebb talajokon a betakarítás utáni első tarlóhántáshoz is használható – forrás: bednar.com

GALAXY GE vontatott henger kisegítő berendezésekkel

A GALAXY GE vontatott tömörítő henger, amelynek alacsony a súlypontja, nagy az áteresztőképessége és tökéletes felszínkövetést biztosít. A GALAXY GE hengert egyenletes talajprofil kialakítására, rögök szétmorzsolására és talajtömörítésre tervezték. A BEDNAR nagy szilárdságú és minőségű öntött acélból készült szegmenseket használ a GALAXY GE gépekben; az öntött acél kopásállósága kiváló, ezért hosszú távon használható köves körülmények között is. A henger felszerelhető Crushbar simítóval, tárolóhellyel a földről összeszedett kövek számára, illetve Alfa Drill vetőegységgel a vetőmagnak és a műtrágyának.

bednar

A GALAXY GE hengert egyenletes talajprofil kialakítására, rögök szétmorzsolására és talajtömörítésre tervezték – forrás: bednar.com

Új modell a SWIFTERDISC XN kultivátor családban

A SWIFTERDISC XN kompakt rövid vázas, tárcsás tarlóhántó. A 3-5 méteres munkaszélesség kisgazdálkodók számára ideális. A gép merev vagy összecsukható formában is rendelhető. A tárcsás tarlóhántó magágyelőkészítésre is használható. Tarlóhántáshoz a SWIFTERDISC XN 520 × 5 mm átmérőjű csipkés vagy agresszív tárcsalevelekkel szerelhető fel, amelyek kiváló vágóhatást biztosítanak, és beépítik a növényi maradványokat a talajba. A hátsó tömörítőhengerek tömörítik a talajt, és lezárják a megművelt talajprofilt, hogy biztosítsák a gyomok és a nem kívánt gabonamagok egyenletes megjelenését.

Bednar

A 3-5 méteres munkaszélesség kisgazdálkodók számára ideális – forrás: bednar.com

A SWIFTERDISC XE_MEGA modellsorozat bővített munkagépei

A SWIFTERDISC XE 18400 MEGA rövidtárcsa a világ egyik leghatékonyabb tárcsája. 2023 júliusában a SWIFTERDISC XE 18400 MEGA rövidtárcsa 769,36 hektárt művelt meg folyamatos, 24 órás műszak során. A "24 ÓRÁS REKORD" eseményre Romániában került sor. Bár 18,4 méteres a munkaszélessége (a piacon a legnagyobb), a SWIFTERDISC XE_MEGA széles tárcsás tarlóhántó szállítás közben 3 méter széles és alig 4 méter magas, még akkor is, ha dupla V-gyűrűs vagy U-gyűrűs hengerrel van felszerelve. Ezek a paraméterek elsősorban az összecsukható váznak köszönhetők.

Bednar

Bár 18,4 méteres a munkaszélessége (a piacon a legnagyobb), könnyen szállítható – forrás: bednar.com

BEDNAR FARM LINK – vetőgép-kalibrálás mobiltelefonról

A vetőgép egy Wi-Fi modulon keresztül kapcsolódik a mobiltelefonhoz. Az alkalmazás tartalmaz egy útmutatót is a vetőgép kalibrálásához a vetési mennyiség vagy a szükséges munkasebesség alapján.

Bednar

Már mobiltelefonról is elvégezhető a vetőgép kalibrálása – forrás: bednar.com

 

Bednar