Király Rita, végegyházi gazdálkodó 600 hektáron termel kukoricát, napraforgót, búzát, árpát és repcét. Az öt kultúra műveléséhez minden szükséges munkagép rendelkezésre áll – erőgépek terén pedig szembetűnő a márkahűség, ugyanis csak Landini traktorok sorakoznak a rendezett gépudvarban.

Landini

Három Landini csatasorban – fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre

Király Ritával a precíziós gazdálkodás bevezetéséről és a kezdeti tapasztalatokról beszélgettünk.

Mikor fogalmazódott meg benned a precíziós gazdálkodásra való igény? Mi volt a nehezebb, az elhatározás, vagy az elképzelés gyakorlati megvalósítása?

Évekkel ezelőtt megörököltük édesapám gazdaságát, 400 hektáros területtel. Telt-múlt az idő és aztán úgy alakult, hogy most már harmadik éve teljesen egyedül irányítom a gazdaságot, és sikerült felfejlesztenem a területek nagyságát 600 hektárra. Ekkora üzemméret mellett óriási jelentősége van annak, hogy hatékonyan tudjunk gazdálkodni a pénzzel, inputanyagokkal és a rendelkezésre álló idővel. Közgazdászként pontosan tudom, hogy ez utóbbi tényezőnek – az időnek – a mezőgazdaságban legalább akkora jelentősége lehet, mint bármelyik másik termelést befolyásoló tényezőnek. Különösen igaz ez a változó klimatikus viszonyok miatt és a munkaszervezés szempontjából is.

A precíziós gazdálkodásra is így tekintek, mint a jövedelmezőséget és hatékonyságot növelő komplex technológiára. Erre a technológiára azonban nem csak egyszerre lehet átállni – sőt, a mi esetünkben nem is lenne gazdaságos.

Mi első körben azokat a technológiai elemeket igyekeztünk kiválasztani és beilleszteni a gazdálkodásunkba, amelyek a leggyorsabban tudnak hasznot hozni számunkra.

Az automata kormányzásnak köszönhetően nincs megállás – ha szorít az idő! – fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre

Az automata kormányzás beszerelését azért tartottam fontos lépésnek, mert így éjszaka is pontos, precíz munkát tudunk végezni.

Ez volt az elsődleges szempont, hiszen számomra a vetés talán az egyik legfontosabb munkafolyamat – és akkor vagyok nyugodt, ha minden területet kiváló minőségben és időben sikerül elvetni. Ehhez azonban előfordulhat, hogy éjszaka is dolgozni kell, különben az időjárás keresztül húzhatja a számításainkat.

Mielőtt bármilyen precíziós technikát használtunk volna a saját gazdaságunkban, nem volt tapasztalatunk más márkákkal kapcsolatban.

A Trimble automata kormányzás komplett rendszerét az AXIÁL Kft. ajánlotta nekem, és mivel korábban az erőgépeinket és több munkagépet is vásároltam tőlük és a szervizszolgáltatást is ők látják el nálunk, megbíztam bennük. A Trimble márkát abban az évben kezdte el forgalmazni az AXIÁL Kft., amikor megvásároltam a mi rendszerünket – és úgy értesültem tőlük, hogy ez a legkorszerűbb rendszerek közé tartozik. A Landini 165-ös traktorba telepített komplett automata kormányzás mellé kaptam a másik traktorunkba is egy Trimble rendszerelőkészítést, így az ajánlat még kedvezőbb volt.

A Trimble automata kormányzást már egy éve használják ebben a Landini 165-ös erőgépben – fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre

Úgy tudom, hogy mi voltunk az első gazdaság Magyarországon, ahol az AXIÁL Kft. Landini erőgépbe telepített Trimble automata kormányzási rendszert.

A kezdeti nehézségek után a bajai központ mérnöke gyorsan beállította, majd üzembe helyezte a Trimble rendszert, így azóta kiválóan működik a technológia. A vetéstől a kultivátorozásig, szinte minden munkafolyamathoz használjuk.

"Örömmel tölt el, hogy hazánkban a Landini és a Trimble technológia ötvözésével gazdálkodhatunk, hiszen azóta is érdeklődnek nálam a landinis gazdálkodó ismerőseim – és nekik is nyugodt szível ajánlom a Trimble automata kormányzás beszerelését.

Ez a beruházás nálunk egy év alatt megtérült – annak a haszna pedig, hogy időben el tudunk vetni, felbecsülhetetlen érték!”

Trimble

"Ez a beruházás egy év alatt megtérült" – fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre

A gépkezelő kollégák hogyan vélekednek a precíziós technológiákról és mennyire fogékonyak az újdonságokra? Vannak megbízható munkatársaid?

Szerencsésnek tartom magam, mert három olyan alkalmazottal dolgozhatok, akik maximálisan megbízhatók és tudom, hogy bármikor számíthatok rájuk. Évek óta nálam dolgoznak mindhárman, egyikük pedig már az édesapám idejében is velünk volt. Sokat hallok a munkaerőhiányról és hasonló problémákról a környező gazdálkodóktól, de én szerencsére nem tapasztaltam ilyesmit. Igyekszem megbecsülni a munkatársaimat és a versenyképes bérezés mellé türelmes kommunikációval, családias légkörrel próbálok kedvezni mindenkinek.

Trimble

Király Rita (középen) – Harczman Lajos (balra) – Puporka Zoltán (jobbra) – fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre

Az automata kormányzási rendszer fogadtatása kezdetben vegyes, de inkább pozitív volt nálunk. A három gépkezelő három különböző korosztályt képvisel nálunk.

A legfiatalabb kolléga érdeklődve, örömmel fogadta a Trimble rendszert és nagyon gyorsan elsajátította a használatát. Azóta is hatékonyan, gyorsan dolgozik vele, jó véleménye van a technológiáról.

Az idősebb kollégám 60 év körüli, már az édesapámmal is együtt dolgozott a gazdaságunkban. Eleinte fenntartásokkal kezelte az automatikus kormányzás bevezetését és nem volt elragadtatva a használatától. Aztán rövidesen pálfordulás következett be, ugyanis nagyon megtetszett neki a Trimble rendszer és mára nagy örömmel használja. Sokat jelentett számomra látni a kedvező változást, hiszen az ő sok éves tapasztalata alátámasztja a rendszer előnyeit és a könnyű kezelhetőségéről is meggyőzött minket.

Harczman Lajos rövid időn belül nagyon megszerette az automata kormányzás nyújtotta előnyöket– fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre

Végül, de nem utolsó sorban a legidősebb kollégám, aki 70 év körüli – teljesen elzárkózott az automata kormányzástól, ki sem próbálta. Természetesen én tiszteletben tartom a véleményét. Titokban bízom benne, hogy egyszer ő is ráérez az automata kormányzás ízére, ki tudja, mit hoz a jövő...

Makhajda Sándor a rangidős gépkezelő a gazdaságban – fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre

Milyen terveid vannak a közeljövővel kapcsolatosan? Kiépülhet a második Landini traktorban is a Trimble rendszer vagy más beruházásokat tervezel?

A legfontosabb beruházás számunkra most egy új 215 lóerős Landini traktor vásárlása, amelyet majd később egy új szemenkénti vetőgép is követ.

Persze örülnék, ha mihamarabb kiépülhetne a másik traktorunkba telepített Trimble automata kormányzás előkészítés is. De a prioritást szem előtt kell tartanunk. A jövőben ennek a precíziós rendszernek a segítségével pontosabban meg szeretnénk ismerni a tábláink adottságait, és ennek megfelelően kiszolgálni a táblák igényeit.

Nálatok csak Landini traktorokat látunk a telepen – nevezhetjük ezt Landini-szerelemnek?

Igen, nálunk maximális a márkahűség a Landini traktorok iránt – ezt az új traktorberuházásunk is megpecsételi. A gépkezelők is egyetértenek velem abban, hogy kiváló ár-érték arányú erőgépekről van szó. Lehet, hogy kényelemben, vagy üzemanyag-fogyasztásban a CLAAS és Fendt traktorok jobban teljesítenek, de a mi üzemméretünk mellett figyelembe kell vennünk az árat, ami meghatározó egy gépberuházás esetén. A gépkezelők véleménye is egybehangzóan az, hogy megbízható, könnyen kezelhető erőgépként bizonyítottak a Landinik nálunk. Ezek után nem meglepő, hogy mindannyian arra szavaztunk, hogy az új traktor is Landini legyen.

"Mindannyian arra szavaztunk, hogy az új traktor is Landini legyen" – fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre