Kiss Attila cégvezetővel beszélgettünk az idei eredményekről és a svéd gyártóval való kapcsolatukról.

Milyen kultúrákat termesztenek, hogyan látják az idei eredményeket?

– A klasszikus kultúrákkal – őszi búza, őszi árpa, repce, napraforgó – foglalkozunk, és sajnos idén nagyon sok gondot okozott nekünk is az aszály. Ez az őszi vetésű növényeknél már mérhető is, de a látottak alapján a tavasziaknál sem számíthatunk sok jóra.

Kiss Attila cégvezető a Väderstad vetőgépével

Kiss Attila cégvezető a Väderstad vetőgépével – fotó: Väderstad

Ebben a nagyon száraz időszakban különösen fontos a megfelelő gépesítés is. Önök milyen munkagépeket használnak a talajművelés, vetés terén?

– Valóban nagyon fontos az okszerű talajművelés, ennek megfelelően alakítottuk ki a gépparkunkat. A Väderstad Carrier rövidtárcsát használjuk legrégebben a svéd gyártó gépei közül, már több mint egy évtizede dolgozik nálunk. Láttuk ismerősöknél munka közben, utána kértünk egy demógépet a hazai leányvállalattól, hogy a saját területeinken is ki tudjuk próbálni. Szeretjük benne, hogy rendkívül rögös területeken is kiváló munkát tud végezni, magágykészítésben egész más minőségben tudunk már dolgozni, amióta ezt használjuk. A mi talajaink elég kvarcosak, ezért a kopásnak fokozottan ki vannak téve a munkaeszközök – ez persze látszik a Carrier rövidtárcsán is.

A tárcsasort és a hátsó tömörítőhengert emiatt elég gyakran kell javítani, cserélni. A munkája viszont tökéletes. A 6,5 m széles gépet egy Rába Steigerrel használjuk, gond nélkül elbír vele.

A következő beruházásunk az NZ-Aggressive volt, amely egy széleskörűen bevethető munkagép, legfőképpen tavasszal, de akár ősszel is jól lehet használni. 8 méteres munkaszélességű, lassan már 15 éve nyúzzuk. Csak kopóalkatrészt cseréltünk rajta ezalatt, minden más része még az eredeti. Általában eredeti alkatrészeket használunk, de fontos nekünk a jó ár/érték arány ezen a területen is – a minőségből persze nem engedhetünk.

Ha jól tudom, egy Rexius henger is a géppark tagja.

– Igen, ez az egyik legfiatalabb munkagépünk, bár ez is közel 8 éves. Alapvetően kevesebbet használjuk, mert sokszor kapacitáshiány van a hengerezésre, emellett azt is tudni kell, hogy a vetőgépek olyan talajfelszínt hagynak hátra, hogy sokszor már nem is kell még egyszer visszamenni rájuk. Ha szükséges, akkor használjuk a Rexiust.

Ha már a vetőgép szóba került, melyiket használják?

– A Väderstad Rapid 4 méteres, 32 soros gépével dolgozunk. A 6 méteressel haladósabb lenne a munka, de akkor már a traktort is cserélnünk kellett volna, azt meg nem akartuk. Rendkívül robusztus gép, a rosszabb minőségű talajokba is bele tudja tenni a magot. Egy száraz időszakban, napraforgó-betakarítás után nem lehet igazán jó magágyat készíteni, és a Rapiddal abban is sikerült szép vetést végezni. A már több mint 10 éves gép egyébként mechanikus vezérlésű, a talajról kapja a hajtást, semmi extra nincs benne.

Egy új beruházás is megvalósult a vetés terén, nemrég jött meg az új Spiritünk. Erre egyrészt a munkaszélesség növelése miatt került sor, mert gyorsabban kell a vetéssel végeznünk az egyre szűkebb megfelelő időablakok miatt. Tetszik, hogy a Spiritnek, amely majd az idei repcevetésben fog debütálni, kisebb a méterenkénti vonóerőigénye más gépekénél.

Több mint másfél évtizede partnerei a Väderstad hazai leányvállalatának. Mennyire gördülékeny a munkakapcsolat?

– Nagyon jó együtt dolgozni velük: akár az üzletkötő, akár az alkatrészes kollégákkal kell egyeztetni, mindannyian igazán gyorsan és rugalmasan reagálnak a megkereséseinkre.

Fodor Mihály

További információkért keresse fel a Väderstad munkatársait az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Vaderstad logó

2475 Kápolnásnyék, Összekötő út 1.
+36 22/709-000
infohu@vaderstad.com
www.vaderstad.com/hu
www.vaderstad.com/hu/kapcsolat/

Vaderstad 25 logó