Komoly vitát váltott ki Magyarországon, hogy az EU engedélyezte a rovarok élelmiszerként való hasznosítását, miközben a hazánkban forgalmazott élelmiszerek összetevőit megvizsgálva kiderült, hogy eddig is voltak olyan ételek, melyekben ízeltlábúak voltak – írja a 24.hu.

Valószínűleg a közeljövőben a hangyák is felkerülhetnek az étlapra számos országban, ami egyfelől érdekes gasztronómiai megoldás lehet, továbbá állítólag fenntarthatóbb gazdálkodást tehet lehetővé.

Egy új tanulmány szerint a közönséges feketehangyák savas, ecetes íze tökéletes helyettesíthetője lehet az ecetnek és a citromlének. A Chicatana hangyák testében található pirazin és aldehidek ugyanolyan vegyületek, mint amilyenek a húsok főzésekor keletkeznek.


A kutatók remélik, hogy új kulináris lehetőségeket teremthetnek, illetve hogy több tápanyag kerülhet ezáltal az élelmiszerekbe. Ezen túlmenően a nagyüzemi rovartenyésztés fenntarthatóbb megoldást jelenthet, mint a húsipar által kínált, bár egyelőre költséges alternatívának tartják.

A kutatók szerint a hangyák változatos ízprofilja sok lehetőséget jelenthet, mégsem lesznek mindenki számára fogyaszthatók, mert a rákfélék és kagylók fogyasztásakor allergia jeleit mutató emberek az ízeltlábúakra is allergiások lehetnek.

Indexkép: Pixabay