A termesztésünk sikeressége, legyen szó bármilyen kultúráról, nagy mértékben függ a talajművelés minőségétől. A hagyományos forgatásos művelést egyre jobban kezdi kiváltani a forgatás nélküli technológia. Egyre több termelő esküszik a szántás nélküli talajművelésre és azok, akik belefogtak és kitanulták mindegy csínját-bínját, eke nélkül is sikeresek tudnak lenni.

Horsch

Egyre több termelő esküszik a szántás nélküli talajművelésre.

Valaki szerint a forgatás nélküli talajművelés sikeressége fejben dől el, ugyan azt is hozzá kell tenni, hogy a gyomosodás és ennek helyes kezelése odafigyelést igényel. A technológiából adódóan más időben és másféle gyomok jelennek meg, mint egy hagyományos forgatásos művelés esetén. Ez viszont egy olyan kihívás, amivel szívesen veszik fel a kesztyűt a termelők és a gépgyártók is, a sikeres termelés elérése érdekében.

Az idei időjárás kedvezően hatott a kukoricatermésre, ami viszont az öröm mellett rögtön felveti a kérdést, hogy a szármaradványokat hogyan tudjuk megfelelően a talajba dolgozni. Az MT Tigert kimondottan erre a feladatra találta ki a Horsch, hiszen a tárcsamezővel és a kapasorokkal egymenetes, hatékony talajművelést tesz lehetővé.

Horsch

A Horsch MT Tiger az elhanyagolt árvakelésekkel és a nagy mennyiségű kukorica szármaradvánnyal is elbánik.

A Horsch MT Tiger nagy, 68 cm-es lapátmérővel rendelkező tárcsái intenzíven kevernek és aprítanak, legyen szó a már fent említett elhanyagolt árvakelésről, vagy akár nagy mennyiségű kukorica szármaradványról. A rugós biztosítással szerelt kapák akár 35-40 cm-es mélységben is tudnak dolgozni. A gép sokoldalúságát mutatja, hogy rengeteg kombinálható orrbetét választható a kapaszárakra, így a sekély tarlóhántásra vagy akár lazításra is kiválóan alkalmazható.

A Tiger művelőelemeinek köszönhetően a sekély tarlóhántás és a mélylazítás akár egy menetben is elvégezhető. Ehhez nem kell mást tenni, mint a tárcsasort sekélyen járatni, a kapákat pedig a maximális művelési mélységbe állítani. Ilyen esetben a „hagyományos” MulchMix, széles orrbetétet és a forgatólemezt le kell szerelni a kapaszárról és helyette az LD, vagy a legújabb ULD keskeny, mindössze 4 cm széles kapákat kell felszerelni. Ezekkel megfelelő mélységben tudunk lazítani és nem fog rögöket felhozni magával.

Visszatömörítés szempontjából is széles paletta áll rendelkezésre, így a talajszerkezetnek legmegfelelőbb – akár dupla sorban kialakított – tömörítő hengerrel kérhetjük a kultivátort.

Horsch

A sekély tarlóhántás és a mélylazítás akár egy menetben is elvégezhető.

Az MT Tiger széria 3 méteres munkaszélességtől, akár 8 méteres munkaszélességig érhető el. Vontatási igény szempontjából általánosságban elmondható, hogy méterenként 90 LE-s vonóerő igénnyel érdemes számolni, ha a meglévő eszközparkunkhoz szeretnénk a kultivátort illeszteni. Természetesen akadnak szélsőséges esetek, olyan regionális adottságok, amelyek növelhetik az erőgép oldali igénybevételt.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Horsch MT Tiger a forgatás nélküli talajművelés egyik kiváló alapeszköze lehet, amelyet az igényeknek megfelelően láthatunk el különféle opciókkal, így akár egy őszi alapműveléssel egy menetben a műtrágya-kijuttatására is képes az eszköz.