Számos gazdálkodó állítja, hogy legalább olyan fontos számára talajainak jó kondícióban tartása, mint a megfelelő csapadékvíz-ellátottság. Ez azt jelenti, hogy nem akadályozza semmi a víz mozgását a talajban: sem a kapillárisokon történő vízmozgást, sem pedig a talaj vízbefogadó képességét. Ezt erősíti, hogy a talajművelésről szóló írásokban is kiemelt helyet kap a mélyítő művelés fontossága.

Fralaz

A talaj megfelelő szerkezeti állapotban tartása a biztonságos termelés egyik alapja – fotó: AXIÁL

Az utóbbi esztendőkben megnőtt azoknak a gazdálkodóknak a száma, akik a termelés biztonságosabbá tétele érdekében fontos szerepet szántak a talaj megfelelő szerkezeti állapotban tartásának. Napjainkban már közel 3000 Framest-Fralaz lazítókés tartja jó kondícióban a földeket, és vetésforgószerűen 3-4 évente ugyanoda visszatérnek. A táblavégi szegélyek és a művelő utak környezetének évenkénti lazítása mindenképpen indokolt.

A Framest lazítók függesztett rendszerű munkagépek 60-260 kW-ig. Persze itt is van kivétel, hiszen a nagy teljesítményű, eltérő kormányzású traktorok számára (derékcsuklós vagy hevederes járószerkezetű) a vontatott kivitel ajánlott. Ezek teljesítmény igénye 300 kW-tól indul és talajtani, domborzati adottságaiktól függően 450 kW-ig is elmehet.

talajlazító

 

A gépek háromszög alakú váza nagy szakító szilárdságú, melegen hengerelt zártszelvényből készül. A lazítókések ehhez a vázhoz mobil késtartó bilincsekkel kapcsolódnak, nyírócsavaros biztosításúak. Lehetőség van rá, hogy a kések közötti távolságot az adott talajviszonyokhoz (nedvesség) lehessen igazítani. A kések egyenesek, az alsó résznél enyhén negatív szögállásúak, ez csökkenti a mélyebb rétegek felszínre vagy felszín közelébe emelését. A kés kopóéle is enyhén negatív szöget zár be a függőlegessel, ezáltal

csökkenti a felszínre hozott hantok és rögök arányát, főleg nyár végén repce, vagy őszi gabonák alá történő sekélylazításnál.

A jó emelő-repesztő hatást a késekre szerelt szárnyas kopócsúcs biztosítja.

fralaz

A kések közötti távolságot az adott talajviszonyokhoz (nedvesség) lehet igazítani – fotó: AXIÁL

Egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a művelési móddal, hogy az őszi szántás helyett lazítót használnak parabola formájú késekkel. Hibátlan elgondolás, ha az ilyen módon művelt terület úgy vonul a télbe. Ilyen időszakban már magasabb a talaj nedvességtartalma, nem gördülnek a felszínre hatalmas rögök. A szántásénál kisebb rögfrakciója miatt egy enyhe, csapadékszegény télben is szépen megomlik, és tavasszal könnyen magágy készíthető belőle. Nyár végi használata megfontolandó, hiszen olyan nagymértékű rögösödést okoz, mely rögök csapadékszegény időszakban elművelhetetlenek.

fralaz

Sok szempontból érdemes lehet az őszi szántás helyett lazítózást alkalmazni – fotó: AXIÁL

A FRALAZ tulajdonosok számára lehetőség adódik mindkét kialakítású művelőeszköz használatára, hiszen az egyenes- és a parabola formátumú kés pozíciója a késtartó bilincsben azonos. A munkafolyamat során keletkező minimális árkot (20 mm a kés szélessége) az állítható pozíciójú tüskés vagy gyűrűs henger zárja le. A hengerek a tömörítés mellett a pontos mélységhatárolást is elvégzik.

A Framest Fralaz lazítókról részletes tájékoztatást az AXIÁL Kft. honlapján olvashat, illetve a gépes területi képviselőitől kaphat!