Erős vállalati víziójával, amely a "Your Partner for Next Level Farming" mottó jegyében fogalmazódott meg, a német LEMKEN elköteleződött a folyamatos fejlődés és a hosszú távú siker iránt. A mezőgazdasági technológiákat gyártó cég víziója a közel két évtizedes „The Agrovision Company" misszióra épül. A LEMKEN mottója, az „Ön Next Level Farming partnere" azt jelenti, hogy a vállalat a gazdákkal együttműködésben kíván szintet lépni az agráriumban. Ugyanis hitvallásuk szerint csak így biztosítható a jövőben a lakosság ellátása a források maximális védelme mellett.

„A vízió valóra váltásához meg kell élnünk az odavezető utat. El kell hagynunk a kényelmi zónánkat, a bevált, megszokott mezőgazdasági technológiát, és foglalkoznunk kell más, új területekkel is. Ezt a gazdáinkkal és a gazdáinkért tesszük" – magyarázza Anthony van der Ley, a LEMKEN ügyvezető igazgatója.

Next Level Faming – a mezőgazdaság szintet lép

A Next Level Farming a regeneratív mezőgazdaság elvein alapul, amelyeket világszerte sok gazda, környezetvédő és a fenntarthatóságot fontosnak tartó személy támogat. A cél az, hogy helyspecifikus módszereket fejlesszenek ki, amelyek kevésbé terhelik a talajt és a környezetet. A gyakorlati megvalósítás lehetséges intézkedései közé tartozik a talaj egészségének és termékenységének javítása, a biodiverzitás előmozdítása, valamint az ökoszisztéma általános helyreállítása és életben tartása. A LEMKEN a környezetvédelmi célokon túlmenően a gazdasági sikerre is odafigyel.

Lemken

Anthony van der Ley, a LEMKEN ügyvezető igazgatója – forrás: lemken

„A Next Level Farminggal hosszú távú, sikeres megoldásokat keresünk" – magyarázza Anthony van der Ley a stratégiát. – "A LEMKEN ezért intenzíven foglalkozik az erőforrások védelmével, a vízgazdálkodással, folyamatokkal és autonómiával, digitalizációval, valamint kutatással és tanácsadással kapcsolatos témákkal."

A mezőgazdasági erőforrások védelme komplex megközelítés, amely figyelembe veszi az ökológiai, szociális és gazdasági szempontokat annak érdekében, hogy biztosítsa a fenntartható élelmiszertermelést és a világ népességének élelmezésbiztonságát, és megőrizze a környezetet a jövő generációi számára.

Azok a gazdák, akik modern gépekkel és technológiákkal rendelkeznek, az adatkapcsolatot célozzák meg, amely további lehetőségeket teremt a termelési folyamatok ellenőrzéséhez és optimalizálásához. Az automatizáció és az autonómia hozzájárul a fejlődéshez, és ezek elengedhetetlen részét képezik ennek a fejlődésnek a hatékonyság növelése érdekében.A digitalizációnak vannak kihívásai, mint például a technológia elérésének hiánya vidéki területeken, adatvédelmi aggodalmak és az új technológiák szükségességének az emberek tudatába vitt igénye. A digitalizáció sok előnnyel jár a mezőgazdaság számára, beleértve a magasabb termelékenységet, az erőforrások hatékonyabb felhasználását, a mezőgazdasági termékek minőségének javulását és a változó környezeti feltételekhez való jobb alkalmazkodási képességet.

A LEMKEN a jövő mezőgazdaságát ezeknek a témáknak és más trendeknek és technológiáknak a kombinációjaként látja, figyelembe véve a helyi sajátosságokat és igényeket, amelyek döntő szerepet fognak játszani. Ezek azok a kihívások, amelyekkel a LEMKEN a következő években szembe fog nézni a termékek és a szántóföldi gazdálkodási koncepciók fejlesztése során. Ehhez a LEMKEN is szeretne hozzájárulni innovációival.

Már ma gondolkodjunk a holnapról

„A Your Partner for Next Level Farming jegyében a LEMKEN aktívan keresi a kapcsolatot a gazdákkal világszerte, hogy velük együtt megoldásokat találjon a problémákra" – mondja a tulajdonos, Nicola Lemken. – "A már bizonyított és innovatív LEMKEN technika döntő szerepet játszik abban, hogy a gazdaságokat jövőbiztossá tegye, mivel a fenntartható mezőgazdaságnak is nyereségesnek kell lennie."

S most lássuk, hogyan tud hozzájárulni ehhez fejlett technológiájával a LEMKEN!

LEMKEN Solitair osztott vetőmagtartállyal

Alig egy évvel a Solitair 9+ pneumatikus vetőgép sikeres piaci bevezetése után a LEMKEN most bemutatja új, „Duo" verzióját, amely osztott vetőmagtartállyal készül. Ez számos lehetőséget kínál a vetőmag, műtrágya vagy köztesvetés egyidejű kijuttatására. Ezzel a LEMKEN, mint a professzionális növénytermesztés szakértője, portfólióját egy olyan géppel bővíti, amelyet a költséghatékony piaci termesztéshez terveztek. A Solitair 9+ Duo vetőmagtartálya 1850 literes, amelyet igény szerint 50/50 vagy 60/40 arányban lehet megosztani. Ennek eredményeként két kijuttatási változat lehetséges, a vetőmag és a műtrágya/vetőmag kijuttatható egy közös és két különálló vetőcsövön keresztül egyaránt. Ezenkívül az Andruckrolle segítségével a második sorok vetési mélysége akár 5 cm különbséggel is beállítható. Ez lehetővé teszi két különböző vetőmag optimális vetési mélységben történő kijuttatását, vagy egyidejű köztesnövény-vetést. A Solitair 9+ Duo három és négy méteres munkaszélességben kapható.

Lemken

Lemken Solitair Duo vetőgép – forrás: lemken

LEMKEN Juwel 6 váltvaforgató eke

A LEMKEN Juwel 6 könnyű változata a LEMKEN Juwel 7, 8 és 10 "kistestvére". Az új Juwel 6 110 mm-es vázátmérővel és 80 cm-es vázmagassággal rendelkezik, három- és ötfejes kivitelben kapható. Az M verzióban négy különböző fogásszélességet lehet mechanikusan beállítani minden eketestre. A Juwel 6 M V fokozatmentes hidraulikus munkaszélesség-állítást kínál. Az 'iQblue Connect' elektronikai készlettel kombinálva könnyen intelligens ekévé alakítható ISOBUS vezérléssel. A Juwel 6 70-130 lóerős traktorokhoz alkalmas.

Lemken

Juwel 6 váltvaforgató eke – forrás: lemken

FlexPack szántáselmunkáló változtatható munkaszélességgel

A gazdaság és a tábla közötti távolság gyakran megnő a gazdaság méretével párhuzamosan, ezért az ekére épített szántáselmunkálók gyakorlati és időtakarékos megoldást nyújtanak, mivel nincs szükség kiszállító traktorra. Az integrált FlexPack szántáselmunkáló számos munkaszélességhez képes igazodni. Már az első barázda kiszántásakor és a forgón, illetve a tábla szélein is használható. A tömörítőgyűrűk eltolt párokban történő elrendezése a 600 mm átmérővel és a V-profillal biztosítja, hogy a munkát eltömődés nélkül végezhesse. Ez kiváló tömörítést biztosít, miközben megakadályozza, hogy a gyűrűk túl mélyre süllyedjenek a laza talajban. A FlexPackra átvitt nyomásterhelés hidraulikusan állítható annak érdekében, hogy a tömörítés foka optimális legyen.

Lemken

Az integrált FlexPack szántáselmunkáló számos munkaszélességhez képes igazodni – forrás: lemken

Az Agritechnicán a mezőgazdasági gépgyártó a FlexPack modernizált utódját mutatja be. Változtattak például a gyűrűk kialakításán. Ezeket acélrugós elemekkel rögzítették a hordozóhoz, így a FlexPack sikeresen alkalmazható nehéz talajokon is. A gyűrűk felfelé vagy oldalra is elmozdulhatnak kövek vagy nagyobb törmelékek esetén, ezáltal biztosított a zavartalan működés. A nagyobb gyűrűcsapágyak további stabilitást biztosítanak.

Az új FlexPack korlátozott számban 2024-től lesz elérhető.

Az új háromgerendelyes Karat 10 grubber

Karat 10 a LEMKEN-től most megújított, felfrissített változatokban kerül piacra. Elődeihez képest a kapákat a vontatási tengelyhez viszonyítva szimmetrikusan helyezték el, így az új gép rendkívül könnyen vontatható (oldalra húzás nélkül) és intenzív talajkeverést garantál. A sekély talajműveléshez használt szárnyas késeket szélesítették. Alternatívaként keskeny késeket is lehet használni a mélyebb, akár 30 centis talajműveléshez. Minden kés elérhető keményfém kivitelben is. Az ultra sekély talajműveléshez a DeltaCut késeket lehet használni. A gyorscsere rendszerrel a kések nagyon rövid idő alatt cserélhetők.

Lemken

Elődeihez képest a kapákat a vontatási tengelyhez viszonyítva szimmetrikusan helyezték el – forrás: lemken

Opcionálisan hidraulikusan állítható mellső tárcsasorral is felszerelhető a grubber. Segítségével nagy mennyiségű szerves anyagot lehet még jobban a talajba beleforgatni.

LEMKEN Koralin

A Koralin név a LEMKEN terméksorában a sekély munkavégzést jelenti. Az új LEMKEN Koralin 9 hibrid kultivátor megvédi a talajt az eróziótól és megőrzi a talajnedvességet. Egyesíti a tárcsás borona és a kultivátor előnyeit, így ideális a teljes felületű, rendkívül sekély talajműveléshez. Megóvja a talajt, és a munka után tökéletes munkaminőségnek örvendhetünk.

Lemken

Az új LEMKEN Koralin 9 hibrid kultivátor megvédi a talajt az eróziótól – forrás: lemken

A KRONE és a LEMKEN autonóm technológiája

A Krone és a Lemken autonóm vontatóinak (VTE) „Combined Powers" néven bemutatott egysége egy autonóm vontatót és különböző „intelligens tartozékokat" (Smart Implements) kombinál a talajműveléshez és zöldtakarmány betakarításához. A gépeket magas színvonalú érzékeléstechnikával látják el a munkafolyamat ellenőrzéséhez. Ez biztosítja a biztonságos, autonóm munkavégzést a mezőn, miközben optimális munkaeredményt érnek el. Egy adat-interfész kapcsolja össze a vontatót az eszközzel, és folyamatos adatcserét biztosít valós időben. Ezen keresztül az eszközön rögzített adatokat összehasonlítják és a vontatóhoz továbbítják az előre meghatározott értékekkel. Ha károsodás vagy komolyabb folyamatprobléma merül fel az eszközön, az egység leáll, és értesíti az operátort.

Lemken

A gépeket magas színvonalú érzékeléstechnológiával látják el a munkafolyamat ellenőrzéséhez – forrás: lemken

Az új Rubin 10 rövid tárcsa

Az új Rubin 10 rövid tárcsás borona a legnehezebb feltételek mellett is mindig biztosítja a szerves anyagok erőteljes, egységes bekeverését a talajba egészen a maximális, körülbelül 14 cm-es munkamélységig. Ezáltal a talajban marad a szükséges nedvesség, illetve jelentősen csökken a kipárolgás. A továbbfejlesztés legfeltűnőbb eleme a tárcsák újfajta elrendezése a munkagép mindkét oldalán. Ennek hatására egyenesen, oldalra húzás nélkül halad az eszköz és ezzel mérséklődik az üzemanyagfogyasztás is.

Lemken

A továbbfejlesztés legfeltűnőbb eleme a tárcsák újfajta elrendezése a munkagép mindkét oldalán – forrás: lemken

LEMKEN fronttartály: bővített funkciók

A SprayHub fronttartály immár használható SprayKit kijuttatóegységgel, valamint kapálás közben végzett sávpermetezéshez hátsó függesztésű sorközművelő kultivátorokkal. Mindkét munkagép-kombináció akár 60%-kal is csökkentheti a gazdálkodók munkaterhelését. A SprayHub 1100, vagy 1500 literes fronttartály keverőművel és tisztítóval is felszerelt. ISOBUS vezérlésű, az "iQblue spray" szoftverrel kezelhető. Rendelkezik tisztavizes tartállyal, kézmosó tartállyal és feltöltő szűrővel, a szilárd vegyszerek feloldásához bekeverő fúvóka is elérhető. Szintén elérhető a CTS-csatlakozás az érintésmentes bekeverés érdekében. Most már két permetezőfej is lehetséges soronként, így a gyomirtó oldalirányban, a kultúrnövény lombozata alá is kijuttatható. A másik felhasználási terület a lúdtalp kapákkal a növények közvetlen közelébe történő folyékonyműtrágya-kijuttatás.

Lemken

Most már két permetezőfej is lehetséges soronként, így a gyomirtó oldalirányban, a kultúrnövény lombozata alá is kijuttatható – lemken

Új kamerafunkciók a Steketee gyomirtó gépein

A modern kamerarendszereknek köszönhetően a gyomirtó gépeket ma precízen és hatékonyan lehet alkalmazni a mechanikus gyomirtáshoz. Az új funkciók most javítják a vezérlést és ezzel a sorfelismerést azoknál a gépeknél, amelyeket második kamerával is felszereltek.

Ezekben a gyomirtó gépekben az új, gyárilag automatikusan aktivált "Combi Cam" módban a két kamera által rögzített, egymásra vetített kép még pontosabb sorfelismerést tesz lehetővé, ami különösen előnyös heterogén állományok esetén. A vezető számára érezhető megkönnyebbülést jelent, mivel nincs szükség a két kamera közötti manuális váltásra.

Lemken

"Combi Cam" módban a két kamera által rögzített, egymásra vetített kép még pontosabb sorfelismerést tesz lehetővé – forrás: lemken

A beállításokban választható az "AutoSwitch Cam" mód is. Ebben az esetben a vezérlés automatikusan a legjobb képet mutató kamerával történik. A rendszer akkor vált át, amikor a képminőség egy meghatározott küszöbérték alá csökken.

A Combi Cam és az AutoSwitch Cam funkciók szoftverfrissítéssel elérhetők a meglévő LEMKEN Steketee gyomirtó gépekhez is.

Az új LEMKEN Thulit gyomfésű

Ideális az effektív gyomirtáshoz a fiatal növényállapotokban. A Thulit egy innovatív koncepcióval rendelkezik, négy gerendellyel és nyolc sor boronafoggal, amely eltér a hagyományos modellektől. A Thulit az összetett rugók helyett innovatív hidraulikus szorítóerő-beállítással rendelkezik. Ez a beállítás egyenletes nyomást biztosít a teljes munkafelületen és lehetővé teszi a fokozatmentes nyomásszabályozást akár öt kilogrammig. Ezzel a Thulit hatékony gyomirtást biztosít a növények érzékeny növekedési szakaszaiban.

A Thulit gyomfésű kezdetben korlátozott számban, hat és kilenc méteres munkaszélességgel, 2024 tavaszától érhető el.

Lemken

Az új gyomfésű 2024 tavaszától lesz kapható – forrás: lemken

iQblue eszközmonitor

A LEMKEN és a Track32 közös fejlesztése, az "iQblue tool monitoring", mely a grubber-alkatrészek, főleg a kések kopását és a szerszámtöréseket figyeli. A kamerarendszer automatikusan rögzíti a kapák állapotát, amit egy szoftver algoritmus folyamatosan értékel összevet az aktuális képpel. Az eredmények az ISOBUS terminálon jelennek meg, és egy színrendszerrel vizualizálódnak. A piros jelölések teljesen elkopott kapákat, a sárga jelölések sérült kapákat, míg a zöld jelölések ép kapákat jelentenek. A rendszer lehetővé teszi a gazdálkodó számára, hogy meghatározza a kopóalkatrészek cseréjének optimális időpontját, és hozzájárul a munkabiztonsághoz, mivel korán észleli a potenciális károkat. Az iQblue tool monitoring-et a 2023-as Agritechnica kiállításon ezüstéremmel jutalmazták.

Lemken

Az új technológia az Agritechnicán idén ezüstérmet kapott az innovációk versenyében – forrás: lemken

IC-Light+: új kamera javítja a kék árnyalatok észlelését

A LEMKEN új kameravezérlése az "IC-Light+", amely érzékeli a közel infravörös tartományt is Steketee sorközművelő gépeihez. Ez lehetővé teszi, hogy a levelekben magas kék színanyaggal rendelkező növényeket jobban felismerjék. Ez különösen a hagyma, póréhagyma, brokkoli vagy lila káposzta termesztésénél lehet előnyös a mechanikus gyomirtás során.

Lemken

A kamera számára nem jelent problémát akár a gombostű méretű hagyma beazonosítása sem – forrás: lemken

A LEMKEN Steketee Hackmaschinen által fejlesztett IC-Light szabványos kamerarendszere érzékeli az RGB színtartományt, megbízhatóan megkülönböztetve a zöld és vörös színeket. A Self-Learning módban a rendszer folyamatosan tanul. A mostani IC-Light+ kamera a kék árnyalatokat is jól észleli, így különösen a fiatal, vagy a finom szerkezetű növények könnyebben azonosíthatók és megjeleníthetők. A kamera számára nem jelent problémát akár a gombostű méretű hagyma beazonosítása sem.

LEMKEN Bestellkombi Solitair DT most kilencméteres munkaszélességgel

Egy éve sikeresen szerepel a LEMKEN Solitair DT négytől hat méterig terjedő munkaszélességű vetőgépe a piacon. Ennek nyomán készült el a kilencméteres változat, amely a MultiHub nevű köztes növény/granulátumszóróval kombinálva további harmadik komponens kihelyezésére is alkalmas. Három méteres szállítási szélességével és négy méteres maximális magasságával a munkagép EU-szerte engedélyezett a közúti közlekedésre.

Lemken

A Solitair DT kilencméteres változata a MultiHub nevű köztes növény/granulátumszóróval kombinálva további harmadik komponens kihelyezésére is alkalmas – forrás: lemken

A vetőmagtartály térfogata a kilencméteres Solitair DT esetében 5.100 liter a kettős tartályos kivitelben. Ezen felül jön még a MultiHub 500 literes tartályával. Az extra komponens teljes mértékben integrált a gépvezérlés kezelőfelületébe. A Solitair DT egyszeri adagolással képes műtrágyát és vetőmagot közös vetőárokba helyezni. Bizonyos technikai feltételek teljesülése setén azonban van mód a műtrágya vagy vetőmag vetési sík alatti kijuttatására is.