A talaj nedvességtartalmának megőrzése elengedhetetlen a növények megfelelő tápanyagfelvételéhez, ez pedig kiemelten fontos minden mezőgazdász számára, valamint az, hogy ezt a lehető legkevesebb ráfordítással, alacsony költséggel érje el.

A Sokoró Kft. által gyártott közép-mélylazító a szántás nélküli művelés egyik alapvető földmunkagépe, vevői tapasztalatok alapján kiválóan teljesít a talajszerkezet javításában. A Sokoró Kft. standján az OMÉK kiállítás B szabad területén megtekinthető a Sokoró S-305T közép-mélylazító, amely 3 méteres munkaszélességben, 5 lazítókéssel és egy tarajos hengerrel végzi a föld lazítását, ill. lezárását. Az OMÉK-on a Sokoró Kft. vásári kedvezményekkel várja a látogatókat.

omék

Gőcze Bálint műszaki igazgató így emelte ki a gép pozitívumait:

„A Sokoró közép-mélylazító kedvező hatással van a talaj vízháztartására, megszünteti a talajban az összetömődött rétegeket. A felszínhez közeli, tömör „talp” akadályozza a nedvességforgalmat, ennek megszüntetésére kiválóan alkalmas a munkagép. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a talajkímélő közép-mélylazításos kezelés után jobb nedvességi értékek jellemzik a termőföldet. A mulcsborítás védelmi funkciója szintén kedvező hatásokkal bír, mert csökkenti a nedvességveszteség mértékét a talajban. Több gyártó talajlazítójával ellentétben a Sokoró terméke a földet lazítja, de nem szellőzteti, mivel nincsenek rajta felső keverőszárnyak, melyek mulcsművelés során a nedvességmegőrzés szempontjából rendkívül károsak lennének.

Sokoró

A Sokoró közép-mélylazító megszünteti a talajban az összetömődött rétegeket.

A termék 2,5 és 3 méteres munkaszélességben kapható, 3, 4 és 5 késes változatban létezik. A talaj lezárásáról pedig mindegyik változatban egy állítható tarajos henger gondoskodik. A kapatestek anyaga nagy keménységű acél (HARDOX), 55-60 HRC élkefémmel felhegesztve. A kapaszöget úgy alakítottuk ki, hogy 45-50 cm munkamélységig alkalmazható, és ebben a mélységben akár 15 cm-re megemeli és megmozgatja az egész földréteget, így a közép-mélylazítás hatására a talaj kapilláris szerkezete ideálissá válik. A kapahegyek acélöntvényből készültek, speciális mangánötvözettel, így a kapák keménysége is eléri az 50 HRC-t.”

Megkértük a téti Nozsó 2001 Kft. tulajdonos ügyvezetőjét, Czéhmester Árpádot, hogy ossza meg velünk gyakorlati tapasztalatait a Sokoró közép-mélylazító használatával kapcsolatban.

- Mióta és mekkora területen gazdálkodnak? Milyen terménnyel foglalkoznak?

- Évtizedek óta foglalkozunk főként repce, napraforgó, gabonafélék (őszi árpa, rozs), és kukorica termesztésével, kb. 920 hektár területen.

- Milyen gépeket használnak?

- Legnagyobb erőgépeink John Deere 8320 és RÁBA 250. Munkagépeink közt pedig több Sokoró-gyártmány is van, közülük a leghatékonyabb a mi talajművelési kultúránkban a közép-mélylazító.

- Mikor vásároltak Sokoró közép-mélylazítót? Melyik típust?

- Mivel a Sokoró Kft., ahogy a Nozsó Kft. is, téti székhelyű, és a Sokoró Kft. vezetőségével hosszú évek óta jó kapcsolatot ápolunk, szívesen vásárolunk tőlük. Egy tradicionálisan mezőgazdasági gépekkel foglalkozó cégről van szó, a gyártásban és termékfejlesztésben megkérdőjelezhetetlen tapasztalattal rendelkeznek. A közép-mélylazítók közül a 3 méteres, 5 késes változatot vásároltuk, és használjuk – egy gépet csaknem 10 éve, a másikat pedig négy éve.

Sokoró

A talajlazító 2,5 és 3 méteres munkaszélességben, 3, 4 és 5 késes változatban kapható.

- Milyen változást érzékelt a közép-mélylazító használata óta?

- A lazítás vagy szántás kérdésköre nagyon aktuális. Mi hiszünk a mulcsos talajművelésben, ennek pedig egyik kiváló munkaeszköze a közép-mélylazító, melynek használata után esetenként, talajtípustól függően a további lezárását Sokoró-gyártmányú Cambridge hengerrel végezzük. Nagyon kevés helyen van lehetőség öntözni a földeket, a Sokoró közép-mélylazító használata pedig nem szellőzteti a földet, általa javul a talajszerkezet, a talaj vízmegtartó- képessége, és összességében olcsóbbá is válik a termelés.

A talajlazítást repce (gabona-elővetemény) és kukorica (napraforgó-elővetemény) vetése előtt használjuk. Mivel vetésforgóban dolgozunk, a teljes termőterületünk lazítása megtörténik 2-3 évente. Ez által hosszú távon a talaj egyenletesebb lesz, a gyakran problémát jelentő eketalp-betegség, illetve a bakhátak kialakulása elkerülhető. Így pedig a növény gyökere szabadon nőhet lefelé, melynek egyenes következménye a jobb termésátlag.

Tapasztalatom és személyes véleményem szerint a közép-mélylazító hozzájárul ahhoz, hogy repcetermésünk (átlag 3-4 tonna/hektár) évek óta magasan meghaladja a környékbeli gazdálkodók termésátlagait. Gabonatermésünk is (őszi árpa és fajtarozs) 6,5 tonna körül alakul hektáronként, ez a lazítás nélküli talajban legfeljebb 4,5 tonna lenne. Hozzá kell tennem, hogy ezek az értékek alacsonyabb, 11-14 átlag AK értékű földeken realizálódnak, s a szárazabb években is nagy biztonsággal kalkulálhatunk ezzel, mivel a talaj szerkezete, morzsalékossága a lazításnak köszönhetően optimálissá válik.

- Milyen egyéb tényezők befolyásolják még a termény minőségét és mennyiségét?

- Fontos, hogy a termőföldön a műveleteket milyen irányban végezzük. Úgy látom, hogy a legoptimálisabb, ha csak az utolsó, vetés előtti művelet van a vetéssel egy irányban végezve, az előtte lévők ahhoz képest 15-25 fokos eltéréssel. Ezt a módszert évek óta alkalmazzuk, s úgy tűnik, bevált. Az említetteken kívül természetesen a gyomirtásra és a február eleji műtrágyázásra is nagy hangsúlyt fektetünk.

- Kinek ajánlja a terméket?

- Azoknak a gazdáknak, akik számára a talajminőség javítása és a termésátlagok növelése mellett a költségoptimalizálás, illetve az erőforrás-szükséglet minimalizálása is szempont. A közép-mélylazító használata egyszerűbb, mint a szántás, és a munkagép karbantartási költségei kedvezőbbek (lazítófejek cseréje nálunk kb. 80-120 hektár után szükséges, melynek költsége darabonként 18 ezer forint). A hosszú távú talajszerkezet-javítás pedig a közép-mélylazítás következménye, ez pedig minden földműves számára előnyös.

További információkért látogasson el a Sokoró Kft. weboldalára!