A Lemken vállalat mindig egyet jelentett az úttörő szántási technológiával. Ennek egyik ékes példája a Juwel ekecsalád, mely számos változatával széles körben kínál megoldást a gazdáknak. A Juwel ekecsalád választékában a 3 fejes kiviteltől 7 fejes függesztett kivitelig, kétféle gerendelymérettel (120x120 mm, illetve 140x140 mm) a közepes- és nagy lóerő-kategóriájú traktorok munkagépe lehet.

Lemken Juwel

Lemken Juwel 7 M ekék mechanikus dőlésszög-állítással.

Az ekékkel szemben a jelen gazdálkodói elvárásai egyre inkább két dologra koncentrálódnak. Az egyik az átömlő keresztmetszet megfelelő mérete. Az idei évben a szép kukorica-, illetve napraforgótermés mellett gondolni szükséges arra is, hogy mivel fogjuk a hátramaradó tetemes szártömeget leforgatni. Az ekék esetében mind a szabad hasmagasság, mind az ekefejosztás befolyásolja az eke átömlési keresztmetszetét. A Juwel ezen téren is példás, hiszen

85 cm-es szabad hasmagassága, illetve típusonként eltérően 100, vagy 120 cm-es ekefosztás a garancia arra, hogy „dugulás” mentesen tudjunk szántani.

A Magyarországon már jól bevállt BS42-es réselt ekefej pedig akár 40 cm-es mélyszántás elérésére is képes. A Juwel ekék tökéletes beállításáért az Optiquick beállítóközpont felel. Ez ad lehetőséget arra, hogy az ekénket alacsony üzemanyag-fogyasztás, és az alkatrészek minimális kopása mellett tudjuk üzemeltetni. Az Optiquick-kel az első ekefej fogásszélessége, illetve a traktor-eke vontatási középpontja egyszerűen, gyorsan beállítható.

A Juwel ekék egyik fontos eleme a széles kerékkínálat. Az összes típus kérhető támkerékkel, illetve kombi transzport kerékkel is. A mélységállítás mechanikusan egy csappal, vagy opcionálisan hidrulikusan is állítható. Minden keréktípus esetében alapfelszereltség a hidrulikus csillapítás, mely fordításkor hasznos.

A korábban említett elvárások közül a másik aktuális téma a szántások felszínének egy menetben történő lezárása. A szántással egy igen porózus és laza talajszerkezet alakul ki, melyet ha nem zárunk le időben, akkor a talaj nedvességtartalma kipárologhat. Természetesen a Lemken itt is felveszi a versenyt a korral. Több megoldás is elérhető a Juwel ekék esetében.

eke

Lemken FlexPack az ideális megoldás könnyű talajokra.

A könyebb talajokon gazdálkodók ideális választása lehet a FlexPack névre hallgató felszerelt szántáselmunkáló. A hagyományos szántáselmunkálokkal ellentétben itt a szántáselmunkáló a munkagéphez fixen rögzítve van, így a szállítás egyszerűen megoldott. A munkaszélességet a FlexPack automatikusan az eke munkaszélességére állítja. A visszatömörítés mértéke pedig hidraulikusan állítható. A párokba rendezett, 60 cm átmérőjű gyűrűk eltömődésmentesen jó tömörítő hatást biztosítanak.

Azok részére, akik kötött talajon gazdálkodnak is van technológia, amely kiválóan működik. A megoldás neve VarioPack. Ez egy vontatott szántáselmunkáló egység, melyet az eke egy elkapókar segítségével maga mellett vontat. A 70, vagy 90 cm-es gyűrűkből felépített egység munkaszélessége bármely ekenagysághoz elérhető.

lemken

Lemken VarioPack-kal akár vetőágy is készíthető még kötött talajon is.

A központi tengely nélküli kivitel garantálja az eltömődésmentes munkavégzést. A VarioPack súlya munkaszélességtől függően akár 3 tonna is lehet. Ezzel akár száraz, rögös talajon is megfelelő rögtörést, és visszatömörítést tudunk elérni. Ezen szántáselmunkálók kiegészíthetően Crosskill hengersorral is, mellyel akár vetőágyat(!) is készíthetünk a szántással egy menetben.

A Lemken 2019 decemberéig előrendelés akciót hirdet talajmunkagépeire, így kedvező áron megvásárolhatóak a gépeik.

A részletekért keresse a Lemken Hungária Kft. munkatársait:

Kelet-Magyarország: Szrnka Péter +36/30-852-5787
Nyugat-Magyarország: Póczik Balázs +36/748-5380

lemken.com/hu
facebook.com/LEMKEN.Hungary/