Napjainkban a szántóföldi növénytermesztés minden ágazatánál, így a tavaszi, illetve őszi talajelőkészítési, tápanyagvisszapótlási és vetési feladatoknál fokozottan érvényes a menetszám-csökkentésre való törekvés. Cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük milyen gépkapcsolásokkal lehet ésszerű, költségcsökkentő műveletkapcsolásokat megvalósítani, a tavaszi vagy őszi, talajelőkészítés, tápanyag-visszapótlás, magágykészítés, vetés munkameneteinek tekintetében.

Ehhez hasonló, egyszerű gépkapcsolathoz kialakított munkagépparkkal jelentős költségeket takaríthatunk meg – fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre

Napjainkban már a hazai erőgépállomány egyre jelentősebb része rendelkezik mellső függesztő szerkezettel és TLT csatlakozással. Szinte minden erőgépgyártó kínál a traktorjaihoz gyárilag frontfüggesztést, és a gazdák egyre nagyobb arányban rendelik ezzel a kiegészítővel az erőgépeiket, arról nem is beszélve, hogy az utólag felszerelhető mellső függesztésekből is nagyon széles a választék már.

Ennek ellenére, az ilyen kiegészítőkkel felvértezett traktorok művelet-összevonásra is alkalmas képességeit, a gazdák egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben használják is. Hiába rendelik a traktort ezzel a kiegészítővel, az erőgép munkagépparkját már nem úgy alakítják ki, hogy munkamenet-összevonást tudjanak megvalósítani.

A frontfüggesztésre való munkagép-felcsatlakoztatást gyorskapcsoló kerettel egyszerűsíthetjük és gyorsíthatjuk meg – fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre

Sokan a frontfüggesztésre való korlátozottabb rálátás és nehézkesebb munkagép-felcsatlakoztatás miatt nem használják ki traktoruk mellső függesztésének előnyét, pedig ez ma már egyszerű kiegészítő gyorscsatlakozó keret segítségével nagyban megkönnyíthető. Mivel a felvásárlási árak messze nem követik az előállítási és technológiai költségek emelkedését, így

a munkamenet-összekapcsolás lehetőségének kihasználása elsőrangú fontosságú a termesztéstechnológia technikai hátterének összeállításánál.

Arról már nem is beszélve, hogy a mezőgazdaságban egyre fokozódó szakemberhiány okozta problémákat is orvosolhatjuk, a technikai lehetőségek ilyen irányú áthangolásával. További előnye a művelet-összevonásnak, hogy a kevesebb munkamenettel kisebb a talajra kifejtett káros nyomás, és az erőgép súlyelosztása is sokkal kedvezőbb.

Összeállításunkban bemutatunk néhány egyszerű gépkapcsolatot, amelyeket a jelenlegi hazai munkagépkínálatból elérhető gépekkel megvalósíthatunk, annak érdekében, hogy munkamenetszámot takarítsunk meg.

Egy kisebb gazdaság számára is megvalósítható gépkapcsolat: frontfüggesztett magágykészítő és hátsó függesztésű, mechanikus hajtású vetőgép – fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre

Szántáselmunkálás + magágykészítés + vetés

Amennyiben a hárompont függesztésű vagy féligfüggesztett szemenkénti vagy gabonavetőgépünk már adott, akkor a talajállapottól függően a szántáselmunkálás + magágykészítés feladatát, vagy csak az utóbbi műveletet tudjuk összekapcsolni a vetés munkamenetével. Erre már a hazai gyártásból, rögtörő hengerrel kombinált, 2,5-4 méter között, nyolcféle munkaszélességben, rugóskapás frontfüggesztésű magágykészítő áll rendelkezésre, amelyek teljesítmény igénye mérettől függően 65-140 LE.

A másik variáció, amikor a szántáselmunkálást kapcsoljuk egy gépcsoportba a magágykészítéssel, akár simítóval szerelt frontfüggesztett rögtörő hengerrel, vagy az utóbbi időben terjedő, hullámos profilú tárcsasorpárral művelő, szintén Cross-board simítóval kombinált szántáselmunkálóval. Ennek munkáját a traktor hátsó függesztő rendszeréhez kapcsolt magágykészítő követi.

Mellső függesztésű rögtörő henger és hátulra csatlakoztatott, forgóboronával kombinált vetőgép kombinációja –fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre

Ha olyan előnyös helyzetben vagyunk, hogy forgóboronás magágykészítővel kombinált, függesztett vetőgépünk van, akkor egymenetben – mint ahogy a képen is láthatjuk – különböző profilú, akár simítóval is kombinált mellső függesztésű hengerrel készíthetjük elő a talajt a vetőgép forgóboronás magágykészítője számára. Ezek is hasonló munkaszélességben érhetők el, mint a front függesztett magágykészítők, merev, két, illetve háromfelé osztott gerendelyes vázzal, utóbbinál hidraulikus összecsukással. Munkájukkal a rögtörés mellett előtömörítést is végzünk.

A mellső függesztésű száraprító henger alkalmazását kombinálhatjuk rövidtárcsával vagy gruberrel - fotó: kerner-maschinenbau.de

Száraprítás tarlóhántással egy menetben

A késes száraprító hengerek a mögöttünk hagyott évtizedben törtek be a nemzetközi piacra és kezdtek elterjedni hazánkban is. Ezekből az időszak elején csak a nagy átmérőjű, jelentős tömegű, nagy munkasebességet igénylő, késes hengerek jelentek meg, majd az elmúlt néhány évben már a kisebb átmérőjű, alacsonyabb haladási sebesség esetén is magas kerületi sebességű konstrukciók is teret hódítottak.

Ezek már előnyösebben alkalmazhatók frontfüggesztett kivitelben talajművelő gépekkel, rövidtárcsákkal, szántóföldi kultivátorokkal egy gépkapcsolatban. Általában 400-500 mm átmérőjűek és több modellnél is a hengert követő, hullámos, vagy síkfelületű vágótárcsasorral vannak kombinálva. Alkalmazásukkal a magas szármaradvánnyal borított területen, mint pl. a repce- vagy napraforgótarló, az általában külön munkamenetben végzett szárzúzást lehet előnyösen, költségtakarékosan összekapcsolni a tarlóhántással.

Vetéssel egy menetben történő folyékony tápanyag kijuttatása – fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre

Tápanyag-visszapótlás, magágykészítéssel, vetéssel, növényápolással összekapcsolva

A folyékonytápanyag-visszapótlást számos munkaművelettel összekapcsolva végezhetjük. A magágykészítéshez kapcsolva már számos, egyszerű felépítésű, frontfüggesztett, szórókerettel és hidrosztatikus vagy elektromos hajtású szivattyúval ellátott tápanyagkijuttató áll rendelkezésre. Kiegészítő fronttartállyal szerelve ugyanígy összekapcsolható a folyékony tápanyag kijuttatásával a vetés, illetve a növényápolás művelete is, amellyel a vetés pillanatában és a növényállomány fejlődésének kezdeti szakaszában, célzottan, helyspecifikus juttatható ki a tápanyag.

Az elmúlt években továbbfejlődött a talajelőkészítéssel összekapcsolt tápanyag-visszapótlás technikai lehetősége, így már granulált tápanyag, helyspecifikus, egyazon művelési munkameneten belül, többféle munkamélységbe történő kijuttatására is rendelkezésre állnak frontfüggesztett tartályból, pneumatikus rendszer segítségével dolgozó kiegészítő kijuttató egységek. A tartály általában valamilyen arányban kettéosztott kivitelű, így specifikált dózisban, különböző hatóanyag juttatható ki, eltérő munkamélységekbe.

Fronttartály többféle granulált tápanyag, különböző dózisban történő kijuttatására – fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre

Ilyen kiegészítő egységet már több nehézkultivátor-gyártó kínál a munkaeszközéhez, de egyes változatok forgóboronával is alkalmazhatók, akár vetés is megvalósítható velük. Amennyiben olyan szemenkénti vagy gabonavetőgépünk van, amely nem rendelkezik külön műtrágyatartállyal és kiadagolásra alkalmas egyégekkel, az ilyen kiegészítő fronttartályos rendszerek ott is segíteni tudnak a vetéssel egymenetben történő tápanyag-visszapótlásnál.

Kiegészítő hárompont függesztéssel szerelt rövidtárcsa és hozzá kapcsolt gabonavetőgépből álló gépcsoport – fotó: Agroinform.hu / Farkas Imre

Kiegészítő hárompont csatlakozások talajművelő gépekre

A gépkapcsolatok és művele- összevonások megvalósításához érdemes a frontfüggesztések mellett a munkagép-összekapcsolási lehetőségeket is kihasználni az egyes talajelőkészítő gépek kiválasztásánál. A piacon számos kompaktor, rövidtárcsa, hagyományos tárcsásborona, magágykészítőgép, forgóborona rendelhető kiegészítő hátsó hárompont függesztéssel, mellyel további talajművelő munkagép, vagy mechanikus járókerékhajtású, illetve hidrosztatikusan hajtott pneumatikus vetőgép csatlakoztatható és gépkapcsolatban, művelet-összevonással üzemeltethető.