Kotogány Árpád Szeged vonzáskörzetében vezeti közel 600 hektáros gazdaságát. A 2006-ban indult vállalkozás meglehetősen heterogén talajadottságokkal rendelkező területen gazdálkodik, a kötött, középkötött talajtól egészen a barna homoktalajokig szinte minden megtalálható. A legtöbb gondot mégis a szárazság okozza.

Mennyire szabdaltak a területeik, sokat kell vonulni?

– Gyakran kell vonulnunk, de nem annyira vészes a helyzet: 15 hektáros az átlagos táblánk, de az 5-től a 60 hektárosig minden  megtalálható nálunk.

Milyen kultúrákat termesztenek?

– Tipikus szántóföldieket: búza, kukorica, napraforgó és repce szerepel a vetésforgóban. Ezen a területen a kukorica eredményeire sok tényező negatívan hat, inkább abból van kevesebb. Az olajosok mindig biztos bevételi forrást jelentettek, ezért fordultunk inkább ezek felé. Minden kultúrára igaz, hogy az aszállyal sajnos nem tudunk mit kezdeni. Tavaly a területeinken 6,5 tonna volt az átlagos búzatermés hektáronként, repcében 3,5 t/ha, napraforgóban ugyanennyi volt az eredmény. A kukoricában 5-6 tonnát takarítottunk be hektáronként, a szélsőséges aszály miatt, de szerencsére csak elég kis területen vetettük.

Milyen Väderstad-gépekkel dolgoznak?

– Régóta tetszett már a svéd gyártó koncepciója, nagyon megbízható gépeket készítenek. Mi az induláskor sok gépet kipróbáltunk más gyártóktól, így egy idő után szerettem volna optimalizálni a gépesítést. 2011-ben vettük a TopDown gépünket, az a tárcsás-grubberes megoldás akkoriban még újdonság volt. Pár évvel később egy Carrierrel egészült ki a géppark, ezt követte az NZ Aggressive kombinátor, amit két éve vettünk. Idén pedig egy Tempo vetőgéppel egészült ki a gépállomány.

Kotogány Árpád gazda kedvenc Väderstad Carrier mezőgazdasági gépével

Kotogány Árpád gazda kedvenc Väderstad Carrier-jével – fotó: Väderstad Kft.

Miért vették a Tempót, ha kevés a kukoricaterületük?

– Nekünk egy speciális Tempónk van, ez egy 12/8-as gép, amivel leginkább repcét vetünk. Amikor 8 csoroszlya van rajta, akkor a tavaszi vetéseket végezzük vele, de 12 is rárakható a repcevetésnél – fix gerendelyes, oda húzom a vetőelemeket, ahová akarom. Én a kevés csapadék miatt változtattam a technológián, és már a Tempo előtt is szemenkénti vetőgéppel vetettem a repcét, nem gabonasortávra.

Visszatérve a talajművelésre, alapvetően milyen metódust követnek?

– Nem „ideológiai alapon" nézzük, hogy forgassunk vagy ne forgassunk, hanem az adott esztendő évjárati adottságai alapján döntünk. Mi is kezdünk elmozdulni a forgatás nélküli talajművelési mód felé, de még megvan az ekénk, mert annak is fontos szerepe lehet egy adott évjáratban.

A 3 méteres TopDown után egy 4 méteres Opusra váltott. Miért?

– Nagyon szerettük a TopDownt, nagyon kevés problémánk volt vele. Szép talajt készített, bár kellett neki a 270 lóerős traktor. Erre ikerkereket raktunk, ahhoz viszont a 3 méteres TopDown már kicsi volt, ezért váltottunk az Opusra. Tavaly már azzal dolgoztunk, nagyon jók a tapasztalataink – szélesebb, így jóval kevesebbet kell forgolódnunk vele.

A nyári talajelőkészítés a repce elé fontos volt, ehhez olyan eszköz kellett, ami alapművelés után lezárja a talajt, ezért döntöttünk először a TopDown mellett. Ugyanaz a hengersor található meg az újonnan beszerzett Opus eszközön, és a már meglévő Carrieren is, így kevesebb alkatrészt kell tartanunk. Az Opust talajelőkészítésre használjuk vetés előtt, valamint tarlóápolásra is.

Kopó alkatrésznél mit használnak: gyárit vagy utángyártottat?

– Csak gyárit. Jó a gyári ellátás, és szoktak télen állapotfelmérést végezni, összeírják, hogy mit érdemes cserélni – jó így, időben felkészülni a következő szezonra.

Az új Tempót kipróbálták már?

– A tavaszi napraforgóvetést már ezzel végeztük, most a repcevetésre várunk. Még persze ismerkedünk vele, hisz ez az első szezon, de egy biztos: teljesítményben a Tempo verhetetlen!

Fodor Mihály

További információkért keresse fel a Väderstad munkatársait az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Vaderstad logó

2475 Kápolnásnyék, Összekötő út 1.
+36 22/709-000
infohu@vaderstad.com
www.vaderstad.com/hu
www.vaderstad.com/hu/kapcsolat/

Vaderstad 25 logó