A Case IH mezőgépgyártó a Zasso csoporttal közösen egy olyan gyomirtó rendszert hozott létre, amely elektromos árammal segíti a terület totális gyomtalanítását, és különösen a vetés előtti talajelőkészítésben nyújt hasznos segítséget a gazdáknak.

Az XPower rendszer – amely egy 2017-ben bemutatott hasonló szerkezet továbbfejlesztett változata – az idei SIMA kiállítás innovációs díjai közül elhozta a bronzmedált. A rendszer úgy működik, hogy lényegében mechanikai energiát elektromos energiává alakít át, nagyenergiájú elektronokat alkalmazva – a vegyszerek helyett – amelyeket a gyomnövények levelére juttat, hatása pedig a gyomnövények gyökerébe is eljut – mondta el Maxime Rocaboy a Case IH marketing menedzsere.

gyomirtó

A gép elhozta a SIMA Innovációs Díj verseny bronzérmét

A traktorra vagy munkagépeire szerelve – 1,2-3,0 m-es munkaszélességben alkalmazható. A rendszer gyommal érintkező egységei magas feszültséget idéznek elő. A nagy feszültséget a Class 3 ISOBUS rendszerrel vezérelt XPower technológia viszi át a gyomnövényre, a rendszernek a gyomnövény levelével érintkező elemén keresztül. A feszültség egészen a gyökérig lehatol. A technológia működését egy szenzor és / vagy egy kamera alapú rendszer segíti. Egy másik gyomnövénnyel érintkező másik elem zárja az áramkört, aminek következtében a gyomnövény klorofillja azonnal sérül. A rendszer nagyobb és kisebb gyomnövényekre alkalmazva egyformán hatékony.

A technológia működése a gyomnövények fajától független, az időjárás jelentős változása nem hat a hatékonyságára, illetve hosszabb távon sem áll fenn a rezisztencia veszélye. Nincs szükség többszöri alkalmazásra vagy összetett permetezési program összeállítására.

A vegyszeres gyomirtó szerek csökkenő tendenciája és az újonnan megjelenő termékek alacsony száma nagy szerepet játszik a gyomirtószerek aktív összetevőivel szembeni ellenállóképesség kialakulásában. A rendszer segít csökkenteni a növényvédő szerkenek való kiszolgáltatottságot. Mindezen túlmenően a terménnyel való kompatibilitási aggályok fel sem merülnek.

Azon túlmenően, hogy a rendszer alkalmas szántóföldi kultúrákban végzett gyomirtásra, gyümölcsültetvényekben alkalmas a fák illetve bokrok közötti gyomirtás elősegítésére, hiszen képes a gyomot közelről kezelni, nem áll fenn a fa vagy a bokor megsértésének veszélye és nem jár talajbolgyatással, vagyis megakadályozza a gyom további csírázását és minimalizálja a talajerózió kockázatát. Nincs szükség kézi munkaerőre és a rendszer a biogazdálkodási elvekkel is kompatibilis. Mindeközben pl. a vízvezetékek illetve a kerítések kisebb veszélynek vannak kitéve, mint amikor azokat a gyomirtás miatt elmozdítják helyükről – mondta el Maxime Rocaboy.

Dirk Vandenhirtz, a Zasso ügyvezetője hangsúlyozta, hogy vállalkozása az új konstrukcióknál a környezetvédelmet kívánja a középpontba állítani, ennek jegyében született az elektromos árammal való gyomirtás ötlete és eszköze, amely remélhetőleg megnyeri az agrártermelők tetszését. Az új gép várhatóan már 2019-ben kereskedelmi forgalomba kerül.

Mentsd el a naptáradba Magyarország precíziós konferenciáját!
PREGA 2019 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
Időpont: 2019. február 19-20.
PREGA SCIENCE – Precíziós Gazdálkodási Tudományos Konferencia
Időpont: 2019. február 19.