Most pedig a prémium felszereltségű vontatott gépünk – 2017-ben a SIMA kiállításon az Év gépének választott –, a Vantage 4300 literes permetezőnek hirdetünk meg egy speciális előrendelési lehetőséget!

Óriási kérdés jelenleg az agráriumban, hogy a pályázatok adta lehetőségek mentén merre szeretnének elmenni a gazdálkodók. A Berthoud gépek tekintetében, legyen az függesztett, vontatott vagy önjáró, egy átfogó alternatívát tudunk kínálni. Nemes egyszerűséggel, minden általunk kínált permetezőnk alkalmas a most érkező digitális pályázatban az elszámolásra.

Mit kínálunk a Vantage permetező előrendelési akciójában?

Egy komplett gépet. Ez a gépcsalád nálunk a sokak által keresett önjáró permetezőnk kistestvére. Permetezés technológiát nézve, ami jelenleg elérhető az önjáró permetezőnknél, az elérhető a Vantage gépeknél is.

Az akció kialakítása során 2 különböző felszereltséget is kialakítottunk, hiszen nem lehet egy sémára felhúzni mindenkinek az igényét.

Berthoud permetező gép

Az akcióban 2 különböző felszereltséget is kialakítottunk, hiszen nem lehet egy sémára felhúzni mindenkinek az igényét – fotó: Axiál Kft.

Ami közös a gépekben: 4300 + 5% tartálykapacitás, 24 méteres Axiale keret, gyári 2 körös légfék garnitúra, Omega duplaturbinás centrifugál szivattyú 550 l/perc teljesítménnyel 3 baron, Actiflex rugózott híd, ami egy teljesen mechanikus működésű Berthoud szabadalom és megkönnyíti a vonulást, illetve segítségével akár 3-4 km/h-val gyorsabban lehet permetezni, megtartva a precíz kijuttatást. Mindkét gépet felszereljük egy 3”, illetve 2” külső feltöltőcsonkkal, előbbi a főtartályba, utóbbi a tisztavizes tartályba. Ezzel megkönnyíthetjük a permetezőgépek kiszolgálását, hiszen egy külső szivattyúval sokkal gyorsabban lehet feltölteni a gépet, illetve megduplázzuk a permetezőgép szivattyújának élettartamát is.

A pályázat szerint a legfontosabb az ISOBUS kompatibilitás. Gépeink ugyan 1 felszereltséggel érkeznek, de 2 alternatívát is ki tudnak elégíteni. Ha a permetezést már meglévő univerzális terminálról vagy traktor terminálról végeznék, lecsökkentve ezzel a kabinban lévő monitorok számát, gépünk alkalmas rá – egy ISOBUS kábel segítségével. Ha a gazdálkodó szeretné, hogy a permetezési funkciókat a fülkéből a permetező ECT monitorán végezze, ezt is ki tudjuk szolgálni, hiszen a permetező monitora minden esetben a gép tartozéka. Ez utóbbi esetben egy sorosporti, illetve egy „in cab” ISO kábel segítségével oldható meg a kommunikáció a GPS univerzális terminálja illetve a permetező monitora között. Bármilyen megoldás is a preferált, a permetezőgép az automata szakaszolás és a változtatható dóziskijuttatási kódokkal fel van oldva.

Berthoud permezető Isobus rendszerrel

Csökkenthető a kabinban használt monitorok száma – fotó: Axiál Kft.

Mi a különbség a 2 felszereltség között?

Nem feltétlen ugyanolyan gép kell az Alföldre, mint Zalaegerszeg és Miskolc környékére. Ebből adódóan 2 különböző keretradart, ezáltal keretműködést kínálunk ügyfeleink részére. A viszonylag sík terepen használt gépeinkhez az Active Slant keretradarunkat ajánljuk elektro-hidraulikus működtetéssel. Ebben az esetben 2 db ultrahangos szenzor fogja működtetni a keretet és a beállított magasságot fogja tartani a keretradar. A dombos, komolyabb keretműködtetési mechanizmust igénylő tájakra pedig a változtatható geometriájú, vállból mozgatható keretünket ajánljunk az Active Roll 3 szenzoros keretradarunkkal. Mindkét esetben állandó olajra van szüksége a rendszernek a keret működtetéséhez. Szintén fontos dolog ezeken a nehezebben művelhető területeken a kormányzott kerék, amelynek a segítségével a permetező a traktor nyomában fog fordulni, ezzel minimalizálva a taposási kárt.

További extra opciók is elérhetőek akciós áron ezekhez a prémium minőségű permetezőkhöz, mint például a fúvókánkénti szakaszolás pulzáló permetezéssel, a folyamatos folyadékáram keringtetés, az elektromotoros csapállítás és még sok más egyéb.

De nézzük a számokat!

Berthoud Vantage 4300/24 AX permetezőnk merev kerettel és Active Slant keretradarral: 68.000, - EUR + ÁFA-tól

Berthoud Vantage 4300/24 AX Prémium permetezőnk vállból mozgatható kerettel és Active Roll prémium keretradarral: 78.000, - EUR + ÁFA-tól

Extra gyártói kedvezmény minden akcióban érintett gépre: a szokásostól eltérően nem 1, hanem 2 év gyártói garancia jár az akcióban szereplő gépekhez.

Szállítási határidő: 2022. februártól

Hogyan működnek ezek a permetezők a gyakorlatban?

Az AXIÁL Híradó 2021. évi 3. számában beszélt tapasztalatairól Bényi Ferenc, dusnoki gazdálkodó, 5500 literes Berthoud Vantage permetezőgépéről:

Bényi Ferenc, dusnoki gazdálkodó

"Nagyon sok időt takarítottam meg, hogy nem kellett hazajönni tankolni." – fotó: Axiál Kft.

A kapcsolat még a Racer talajkerekes meghajtású permetezővel indult, később egy 4200 literes MAXXOR 40 típussal folytatódott, 2020 őszén pedig használtgép beszámítással érkezett meg a Berthoud VANTAGE vontatott permetező a szakemberhez. Azóta 1500 hektáron segítette őt a növényvédelemben és a tápanyagkijuttatásban.

A gazdát a demózásokon és az internetes videókon látottak győzték meg arról, hogy a 28 méteres Axiale szórókerettel rendelkező gépet válassza. Mivel már több, mint 10 éve folyékony tápanyag-utánpótlási technológiával dolgozik, és száraz műtrágyát csak sávművelővel szór, ezért a permetező ezt a célt is kiszolgálja. Az egyik nagy előnye a piac többi gépével szemben, hogy nincs túlságosan teletűzdelve elektronikai megoldásokkal, így kisebb a meghibásodás esélye.

„A Berthoud részt vett a kalászosok őszi gyomirtásában, a repcékben a tápanyag-kijuttatásban, a Nitrosol kiadásában. Arra törekedtem, hogy nagy tartályos gépet vegyek, hogy jó ütemben küzdhessem le a hektárokat. Volt rá példa, hogy kimentem a második szórásra 100 liter folyékony műtrágyával és 6 ezer liter vízzel megtöltve, és 60 hektárt kezeltem egy menetben. Nagyon sok időt takarítottam meg, hogy nem kellett hazajönni tankolni. Ezt 2 darab kiszolgáló kocsival támogatom meg.

A VANTAGE egy nap akár 100 hektár kényelmes kezelésére is képes. A gép az 5,5 ezer literes (plusz 5 százalékos), 56 mázsa önsúlyú tartály felrakása után is úgy jött utánam, mint a kiskutya. Semmiféle ütést nem érezni menet közben, sőt, ha teljesen feltöltöm, még jobban tudok haladni. Így munkára és vonulásra is kiválóan alkalmas. Az Axiale keretkialakítás jól bevált, a radarvezérlés kiemelten jó. 3 üzemmódban lehet vele szórni: az elsővel talajmagasságban, a második, hibrid megoldással talaj-növényszinten, például kukorica esetén, a harmadikkal pedig a növény fölé, repcében vagy búzában.

Ezek a beállítások azért jók, mert nem kell manuálisan, hátrafelé nézve követni az eseményeket. Kényelmesebb így a munka, nincs ráemelgetés, automatikusan elvégzi a feladatot a rendszer. A sor végére érve pedig a gép egy gombnyomással kiemeli a keretet, megfordulás után pedig újra egy gombbal visszatérhetünk a beállításhoz.

A hátsó kerekek fordulási szögét manuálisan is lehet irányítani. Amikor elfordul a traktor, egy szögszenzor jelet ad, és a gép automatikusan vezérli, hogy merre forduljon a hátsó kerék, így nem tapos feleslegesen. A kezelőfelület kék monitorja könnyen kezelhető és jól áttekinthető, a joystick pedig arra való, hogy Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikáljon a nagy monitorral és ezzel is lehessen irányítani a funkciókat. Ráadásul jó kéztartó is. Fontos előny, hogy a Berthoud VANTAGE a zsírzáson és a szűrőcserén kívül nem igényel gépészmérnököt – mondta Ferenc.”

A termékcsaládról, az aktuális akcióról és a pályázati lehetőségekről bővebb részletekért forduljanak az AXIÁL Kft. területileg illetékes gépértékesítő kollégáihoz!