Minden az innovációról szólt azon az AgrárgépShow-beli sajtóbejáráson, amelyen a legújabb műszaki csodákat mutatta be a KITE Zrt. A kiállítás emellett hatásosan ismertette a cég szerteágazó tevékenységét is, mintegy megszólítva a gazdálkodókat, együttműködési lehetőséget kínálva nekik 2019-re is. A KITE Zrt. csarnokában az összes látványelem azt érzékeltette, hogy a mezőgazdaság ma már elképzelhetetlen a modern eszközök nélkül. A bejáráson ott volt az Agroinform.hu is.

KITE

A KITE csarnokában minden azt érzékeltette, hogy a mezőgazdaság ma már elképzelhetetlen a modern eszközök nélkül – fotó: KITE Zrt.

„A gépeknek is van életútjuk”

A KITE Zrt. bemutatta, milyen komplex folyamat náluk a gépértékesítés, és ezek egyes pontjain hogyan támogatják a vásárlókat.

A gépeknek is van életútjuk – kezdte az ismertetést Orbán Ernő, a gépkereskedelmi üzletág igazgatóhelyettese. Az a KITE Zrt. koncepciója, hogy ne csak gépeket adjanak el, hanem melléjük tegyék azokat a szolgáltatásokat is, amelyekkel ki lehet használni a bennük rejlő összes lehetőséget. Szólt arról is, hogy az innováció, a technikai-technológiai fejlődés erőteljesen jelen van a magyar mezőgazdaságban. A KITE Zrt. „megtoldotta” a „Jelen vagyunk a jövőben” mottóját, és felkészült a „jövő írására”: 2019-ben minden az innovációról szól.

kite

A KITE gépéletút minden állomásán segíti a gazdálkodókat – fotó: Agroinform.hu

A gépéletút első állomása, amikor a gazdálkodó kellő piaci tájékozódás után, az összes fellelhető gép közül kiválasztja a számára legmegfelelőbbet. A döntést megalapozó információk is rendelkezésére állnak. Ezek után lehetősége nyílik arra, hogy kipróbálja a KITE Bérgép szolgáltatásával. Majd tanulmányozhatja a finanszírozási lehetőségeket a KITE Hiteliroda kínálatából. Azért érdemes igénybe venni ezt a szolgáltatásukat, mert így leveszik a válláról a finanszírozás gondjait: gyors, egyszerű és kényelmes ügyintézést nyújtanak. A folyamat teljes körű menedzselését is vállalják.

Az igazgatóhelyettes ismertette az ezzel kapcsolatos legfrissebb adatokat: 2010-től 2018 végéig 135 milliárd forint értékű gépfinanszírozásban vettek részt, több mint 2000 ügyfelük számára nyújtottak így pénzügyi megoldást.

szüretelő

Pellenc Grape’s Line 80 SP vontatott szüretelő. Nagy sikert arattak a szőlészet-borászat AgrárgépShow-n kiállított gépei is – fotó: KITE Zrt.

Lehetőség van a terménnyel is fizetni

Akár új, akár használt gép vételekor mód van használtgép-beszámításra, így a vásárlónak nem kell időt és energiát fektetnie gépe eladásába. Mivel a KITE Zrt. a vetőmag-, növényvédőszer- és műtrágya-kereskedelem mellett terménykereskedelemmel is foglalkozik, lehetőség van a gépvásárláskor terménnyel is fizetni.

A gazdaságra szabott személyes biztosítási ajánlatokat pedig a KITE Alkusz szolgáltatja. A piacon jelen lévő társaságok ajánlatai között nehéz és időigényes meglelni azt a formát (gép, növény, állat, vagyon, felelősség és baleset), amely a mezőgazdasági termelést megfelelően, a lehető legkedvezőbben támogatja. A KITE Alkusz hozzáértő tanácsadói pont ebben segítenek.

gép

Orizzonti soraljművelő. A gépválasztást megalapozó döntéshez is széles körű információkkal állnak vásárlóik rendelkezésére – fotó: KITE Zrt.

Oktatási kurzusok a gépekhez

Vásárláskor fontos mérlegelni azt is, hogy vannak-e a gépekhez képzések, hogy a lehető legtöbbet ki lehessen hozni belőle. Annak érdekében, hogy partnereik maximális hatékonysággal és gazdaságosan tudják használni a tőlük megvásárolt új gépeket, a KITE olyan oktatási rendszert alakított ki, amelyben alap-, közép- és felső szintű ismereteket sajátíthatnak el a gépkezelők. Utóbbi a gödöllői Szent István Egyetemmel kötött együttműködés jóvoltából emelt szintű oktatási anyagokat tartalmaz a GPS rendszerek és a KITE-RTK hálózat használatával kapcsolatban. Arra is lehetőséget adnak, hogyha új gépkezelő kezdene dolgozni a géppel, az oktatás újra felvehető legyen.

Évente több mint 2000 ember vesz részt a KITE Zrt. által szervezett kurzusokon.

2016-ban indult a KITE komplex szaktanácsadási szolgáltatása, amely a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének teljes körű kiaknázására nyújt megoldást. Segítenek az érdemi adatgyűjtésben és -kezelésben, továbbá abban, hogy ezek használható információkká álljanak össze, amelyeket fel tudnak használni a későbbi döntéseikhez. A régiónkénti 2-3 fő AMS-RTK szervizspecialista elsődleges feladata pedig a precíziós gazdálkodás eszközeinek támogatása.

szaktanácsadás

A KITE Zrt. komplex szaktanácsadási szolgáltatást nyújt a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének teljes körű kiaknázása érdekében – fotó: KITE Zrt.

A szervizapparátus 250 szakszerelőből és 50 mérnökből áll

Gépvásárláskor az is mérlegelendő tényező, van-e megfelelő szerviz- és alkatrészellátás. A KITE Szervizszolgáltatás magas színvonalát 250 szakszerelő és 50 mérnök munkája garantálja. A KITE Zrt. által értékesített gépek a vevők nevén szerepelnek a gyártó garanciarendszerében, és ez folyamatos szervizfelügyeletet jelent a gazdálkodók számára. A képzett szervizapparátus közvetlen gyártói háttértámogatással segíti őket a problémák megoldásában.

John Deere

Folyamatos szervizfelügyeletet biztosítanak a gazdálkodók számára – fotó: Agroinform.hu

A KITE a John Deere és JCB gépek hivatalos magyarországi forgalmazójaként a gyári jótállás ellátására és a termékfejlesztő programok elvégzésére kizárólagos jogokkal rendelkezik.

A javításokhoz, karbantartásokhoz európai szintű és rövid határidejű szervizszolgáltatással, országos lefedettségű hálózattal, jelentős szervizműhelyi kapacitással áll partnerei rendelkezésére.

Szolgálatban a John Deere Expert Alert meghibásodás-előrejelzés

Nemzetközi Termékfejlesztési díjat kapott az AGROmashEXPO-n a John Deere Expert Alert analitikai rendszer, amely már elérhető a KITE szolgáltatási körében. A John Deere Expert Alert képes arra, hogy előre figyelmeztessen a várható meghibásodásokra. A vezeték nélküli JD Link a távoli járműfelügyelet eszközrendszerét felhasználva folyamatosan elemzi az elérhető gépadatokat, ennek alapján jelzi az eltéréseket.

Ez a technikai-technológiai bravúr komoly szemléletváltást jelent a szervizelés folyamatában. A rendszer által leadott jelzések a hivatalos John Deere márkaszervizbe érkeznek. Ennek alapján a vevőszolgálati munkatársak egy ezzel megbízott szervizesnek küldenek riasztást. Ezzel a megoldással lehetőség nyílik, hogy minimalizáljak a gépleálláshoz vezető hibákat.

Az időben kicserélt alkatrészek révén elkerülhetők a következménykárok, és biztosítani tudják a gépek tökéletes szezonális működését.

KITE

A John Deere Expert Alert képes arra, hogy előre figyelmeztessen a várható meghibásodásokra – fotó: Agroinform.hu

Alkatrész-értékesítés az ország egész területére, rövid határidővel

Ami pedig az alkatrészellátást illeti, a KITE Zrt. Alkatrész-kereskedelmi Üzletága az általa forgalmazott valamennyi gépmárkához teljes körű alkatrészellátást biztosít. Átlagosan mintegy 60 ezer féle alkatrész található a raktárakban, a nádudvari logisztikai központ hétezer négyzetméter alapterületű. A cég logisztikai háttere lehetővé teszi, hogy a raktáraiból az ország bármely pontjára, rövid szállítási határidővel tudjon alkatrészeket szállítani.

John Deere

Átlagosan mintegy 60 ezer féle alkatrész található a raktárakban – fotó: Agroinform.hu

A 24 órás alkatrészellátás hátterében a saját raktárkészleteken felül a John Deere és a JCB európai és amerikai raktárkészletei is rendelkezésre állnak, amelyekből naponta menetrendszerinti járatok szállítják az árut a vevőkhöz.

A különböző agronómiai szezonokban alkatrész-ellátási ügyeletet biztosítanak a partnerek számára, hogy a megrendelt alkatrészt minél gyorsabban eljuttassák a meghibásodott géphez – legyen az akár a szántóföldön. Igény esetén, a szervizszerelők kiszállítják az alkatrészt és garanciával javítják a meghibásodott gépet.

Az új gépből pedig idővel használt gép lesz, amelyen, ha gyorsan és kényelmesen tud túladni, ismét belevághat egy újabb gép megvásárlásába. A Gépkereskedelmi Üzletág ebben is a gazdálkodók rendelkezésére áll.

A már évtizedek óta fennálló szolgáltatási rendszer az elmúlt időszakban így egészült ki számos új taggal – mutatott rá Orbán Ernő, a gépkereskedelmi üzletág igazgatóhelyettese. Egész évben megbízható hátteret nyújtva a műszaki beruházásokhoz – tette hozzá.