„Hatékonyságot nyújtani“- ezzel a mottóval nyitotta meg az AGCO/Fendt az új traktorgyárat. Az anyakonszern, az AGCO, mely világszerte a legnagyobb mezőgazdasági gép- és alkatrészgyártó konszernje biztosította a feltételeket, és a telephely kibővítésével (Marktoberdorfban és Asbach-Bäumenheimban) az eddigi legnagyobb egyéni befektetési projektet valósította meg, mely a Fendt ahead˛ nevet viseli –közel 300 millió dollár befektetéssel.

A szeptemberi ünneplésre több mint 3.500 vendéget hívtak meg Németországból és más országokból. Köztük szállítókat, értékesítési partnereket és újságírókat is. Az impozáns showk, bemutatók és érdekes információk mellett a látogatók gyárlátogatáson is részt vehettek, ahol átfogó képet kaphattak az összeszerelés utolsó lépésével foglalkozó üzemről.

A legmagasabb termék komplexitás egy összeszerelő soron

A Fendt ahead2 projekt megtervezésénél a középpontban az egyszerűbb gyártási elvek és a lehetséges legmagasabb fokú rugalmasság álltak. Ez az igény már azon különlegességen is megmutatkozik, hogy az új AGCO/Fendt traktorgyárban egyetlenegy összeszerelő soron minden traktorsorozat legyártható – a legkisebb speciális szőlőművelő traktoroktól a 390 lóerős nagytraktorokig. Minden traktor átlagosan közel 10.000 alkatrészből áll, amik irányítottan és a megrendelések alapján csoportosítva kerülnek az összeszerelő szalagra.

A folyamatelv szerint majdnem minden alkatrész egyenesen Marktoberdorfban a végső összeszerelést végző üzemben kerül összeszerelésre, mindenféle kerülőút nélkül és közvetlenül az egyéni vevői kívánságra gyártva. A Fendt széles termékskálája és változatainak sokszínűsége alapján a különleges, egyedi vevői igényekhez is alkalmazkodik. A gördülékeny gyártás egy fontos tényező a minőség biztosítása érdekében és a szállítókkal való ideális hálózati együttműködésben. A „Just-in-Time“ úgy, mint a „Just-in-Sequence“ alapelv biztosítja a fontos alkatrészek, mint a motorok vagy kabinok helyes sorrendben történő pontos szállítását.

Természetesen megragadták az alkalmat arra is, hogy a legmodernebb környezeti technológiákat installálják – az új telephely mércéket állít fel mind a károsanyag kibocsátás csökkentése, mind az energiahatékonyság szempontjából.