A 2023-as modellévre a CLAAS SCORPION teleszkópos rakodógépek jelentős mértékben megújulnak. A továbbfejlesztett kezelői kényelem mellett a kisebb modellek új, nagyobb teljesítményű motorokat kapnak.

A CLAAS kínálatában 1994 óta szerepelnek teleszkópos rakodók

A sorozatba tartozó modelleket a 2019-es évtől kezdve a LIEBHERR márkával együttműködve készíti a gyártó. A 143 és 156 lóerő teljesítményű motorokkal szerelt hat modellel a kínálat jelenleg a 7.5 és 11.7 tonna közé eső üzemi tömegű szegmenst fedi le, 7 métertől közel 9 méteres emelési magassággal, illetve 3 200 kg és 6 000 kg közé eső emelési teljesítménnyel.

rakodó

A sorozatba tartozó modelleket a 2019-es évtől kezdve a LIEBHERR márkával együttműködve készíti a gyártó – fotó: dam.claas.com

Megnövelt teljesítmény a nagyobb motoroknak és a VARIPOWER 2 rendszernek köszönhetően

A CLAAS SCORPION sorozat valamennyi tagja hatékony és erőteljes négyhengeres Deutz motorokkal rendelkezik. A 2023-as modellévre a 3.6 literes STAGE V károsanyag-kibocsájtási normának megfelelő motorral rendelkező SCORPION 732, 736, 741 és 746 típusokat a LIEBHERR szakértőivel együttműködésben hangolták át a még jobb hatékonyság és teljesítmény érdekében.

Ennek köszönhetően a SCORPION 732, 736, 741 és 746 típusok mindegyike 50 Nm értékben növelt nyomatékkal és 142 lóerőre növelt teljesítménnyel érhető el. Ezzel együtt a kompakt motorok változatlanul gazdaságosak és alacsony karbantartási igényűek maradtak.

A 2021-es év óta a SCORPION 741, 736 és 732 modellek már a VARIPOWER 2 hidrosztatikus hajtással üzemelnek, mely a CLAAS JAGUAR géptípusból ismert.

A kompakt méretű hajtómű nagy hatékonyságú és nyomatékos ikermotorjai hosszú élettartamúak, miközben alacsonyabb a zajszintjük.

Három sebességtartomány áll rendelkezésre a gépkezelő számára a 0-20 km/h, valamint a 0-30 km/h és a 0-40 km/h sávokban, melyek egyetlen gombnyomással kiválaszthatók. A 40 km/h végsebesség az alapfelszereltség részeként elérhető, kérésre viszont 30 km/h vagy 20 km/h értékre korlátozható opciós tételként. A végsebesség csökkentett, üzemanyagtakarékos motorfordulat mellett érhető el.

Minden SCORPION rakodó fékteljesítménye továbbfejlesztésen esett át olyan új alkatrészek beépítésével, mint például a fékszelepek és a fékpedál, valamint szoftveres frissítés is javítja a hatékonyságot. Az automatikus rögzítőfék a szériafelszereltség részeként fékasszisztensként is szolgál emelkedőkön és lejtőkön, így megakadályozza a gép elgurulását.

claas rakodó

Minden SCORPION modell regeneratív hidraulikával rendelkezik – fotó: dam.claas.com

SMART LOADING: érzékeny, gyors és kényelmes

A CLAAS SCORPION rakodók széles körben ismertek a nagy érzékenységű hidraulikarendszerükről, mely a teleszkópos gém és a munkaeszközök mozgatásához szükséges. A sikerhez többek között a végállások alapfelszereltség részeként elérhető csillapítása is hozzájárul. A még gyorsabb és kényelmesebb rakodási ciklusok érdekében a nagyobb teljesítményű SCORPION 960, 756 és 746 típusok esetében a teleszkópos gém automatikusan behúzásra kerül annak leeresztése során.

Az opcionális kanálautomatikával együtt a rakodási folyamat valóban gyerekjáték. Ráadásul mostantól minden SCORPION modell regeneratív hidraulikával rendelkezik.

A tehermentes leeresztés független a motor fordulatszámától és a menetsebességtől, csak a menetkar állásától függ, így tovább csökkenti a zajszintet és a fogyasztást.

A munkaeszközök felvétele és lekapcsolása során a kezelők gyorsabban és biztonságosabban dolgozhatnak a nyomáskiegyenlítő szelepeknek köszönhetően.

claas rakodó

A CLAAS SCORPION rakodók széles körben ismertek a nagy érzékenységű hidraulikarendszerükről – fotó: dam.claas.com

Újragondolt vezetőfülke és új légkondícionáló

A SCORPION sorozaton a gépkezelő környezetét is továbbfejlesztették. Az új légkondicionáló rendszer nagyobb légtömeggel növeli a kezelő kényelmét, különösen forró munkanapokon. Szintén új a kormányoszlop, melynek szögét és magasságát is lehet állítani, valamint automatikus irányjelző-visszaállítással növeli az ergonómiát és a közlekedésbiztonságot.

Emellett a kormányzási mód váltása is optimalizált, így a négykerekes kormányzás még megbízhatóbban és pontosabban kapcsolható.

Minden újdonság egyetlen gyorsan áttekinthető kivonatban:

  • Új, hatékony LIEBHERR négyhengeres motorok 6 lóerővel megnövelt teljesítménnyel a SCORPION 732, 736, 741 és 746 modellekben
  • Optimalizált fékezési folyamat és fékasszisztens minden SCORPION típushoz
  • Automatikus gémbehúzás a SCORPION 960, 756 és 746 típusokon
  • Regeneratív hidraulikarendszer a gyorsabb töltési ciklusok és az alacsonyabb zajterhelés melletti maximális üzemanyaghatékonyság érdekében
  • Új, még hatékonyabb légkondicionáló a fülkében és ergonomikus kormányoszlop irányjelző-visszaállítással