A Las Vegas-i ConExpo 2023 építőipari szakkiállításon mutatta be a sokrétű Danfoss cég a legújabb autonóm fejlesztéseit kimondottan az off-road alkalmazási, vagyis a munkagépes területre. Sokan nem is sejtik, hogy a különféle meghajtások, vezérlések terén a mezőgazdasági gépek piacán beszállítóként szintén kulcsszerepet játszik. A kettő közt a rakodógépek jelentik a kapcsolatot számos közös vonással és alkalmazási szemponttal.

Danfoss

DAVIS (Danfoss Autonomous Vehicle Integration System), egy önvezető, homlokrakodó-szerelékes kompakt traktor – fotó: www.danfoss.com

Folyamatos fejlesztések

A Danfoss Power Solutions 2021-ben lépett partnerségre a 1994-ben alapított Carnegie Roboticsszal, hogy megalapozza és kiépítse az autonóm termékek és megoldások portfólióját. A Carnegie Robotics olyan projektek kulcsszereplője az autonóm technológiák esetében, mint a NASA számára tervezett önjáró robotok, az UBER önvezető taxi szolgáltatása, bomba- és lőszer-hatástalanító robotok a katonaság számára vagy a közintézmények önálló takarítórobotjai.

A vállalat első autonóm járművezérlője, a PLUS+1® XM100 jelű szoftverplatform a Carnegie Robotics integrált technológiájával és támogatásával segít a munkagépgyártóknak a működési pontosság és az autonóm teljesítmény növelésében.

A Danfoss Power Solutions az elmúlt időszakban jelentős beruházásokat hajtott és hajt végre az autonómia területén, hogy a technológiai megoldások és termékek piacéretté váljanak, és a gépgyártók a PLUS+1® vezérlési könyvtár által autonóm funkciókkal fejlesszék tovább gyártmányaikat. A Carnegie Roboticsszal folytatott közös munka eredményeként léptek elő a mezőgazdasági, bányászati, logisztikai, infrastrukturális, mobil- és energiaipari alkalmazásokhoz való fejlett robotikai érzékelők és rendszerek vezető szolgáltatójává.


A Carnegie Robotics a legkorszerűbb inerciális navigációs és pozíciómeghatározó rendszert fogja biztosítani, amelyet a Danfoss Power Solutions PLUS+1® XM100 autonóm vezérlőjébe ágyaznak be. Ez a nagy feldolgozási teljesítményű hardverplatform lehetővé teszi a gépgyártók számára, hogy megtegyék az első lépést az autonómia felé.

Az előre programozott funkcióblokkok felhasználásával és finomhangolásával autonóm gépfunkciókat tudnak létrehozni, jelentős fejlesztési időt megtakarítva, legyen szó mezőgazdaságról vagy bányászatról. Ez egyszerre szolgálja az energiafelhasználás optimalizálását, a munkaerőhiány enyhítését, a nagyobb munkabiztonságot és termelékenységet.

Danfoss

A rendszer felépítése, szoftveres és hardveres részei – fotó: www.danfoss.com

Danfoss

Természetesen nemcsak az építőipart, de a termények rakodását szintén biztonságosabbá és gyorsabbá teheti – fotó: www.danfoss.com

Nagy termelékenység

A gazdálkodóknak olyan mezőgazdasági gépekre van szükségük, amelyek minden évszakban megbízható, magas termelékenységet biztosítanak,

legyen szó talaj-előkészítésről, trágyázásáról, betakarításról és a termények szállításáról. Ebben kulcsszerepük van a különféle működtető és hajtásláncelemeknek egyaránt, amelyek a gépek mélyén vannak, és a hatékony, precíz és megbízható munka alapjai.

A gép munkafunkcióinak egy adott feladathoz való kialakítását megkönnyítik a széles gyártmánykínálatban található moduláris szelepek (Poportional Valve Group – Teljesítményarányos Elosztó Szelepcsoport). A Danfoss GPS-kormányzás és a H1 sebességváltó rendszerek is biztosítják a precíziós munkavégzést, miközben a hűtőrendszer ventilátorainak meghajtása intelligens, energiatakarékos módon történik.

A számos érzékelővel támogatott intelligens PLUS+1® vezérlések biztonsággal kapcsolják össze akár a gépflottát is. Automatizálják és szinkronizálják a kulcsfontosságú funkciókat a gazdálkodók számára.

A háttérmunkák

A Danfossnál nem elszigetelten vizsgálják a gépfunkciókat. Tavaly november végén adtak át hivatalosan az Iowa Állami Egyetemen egy munkagépek és traktorok vizsgálatára alkalmas dinamométer-laboratóriumot (Dyno Lab) az Ames és Boone között található BioCentury Research Farmon. A létesítmény lehetővé teszi a nagyméretű és nagy teljesítményű, építőipari és mezőgazdasági gépek ellenőrzött körülmények közötti dinamikus tesztelését 37-450 kW (50-600 LE) közötti teljesítménynél és 80 km/óra sebességig. A tengelytáv 1524-4318 mm között állítható. A berendezés 2x3 görgőpárt foglal magába.

A Danfoss Power Solutions 1,8 millió dollárt adományozott a labor megépítéséhez, valamint technikai támogatást nyújtott a fejlesztéshez. A Danfossnak van egy létesítménye Amesben is, amely magában foglalja a három alkalmazásfejlesztési központjának (ADC) egyikét, és az elmúlt 45 évben számos projektben működött együtt az egyetemmel.

A projekt támogatásával a Danfoss nemcsak a jövő mérnökeinek képzését segíti, hanem további tesztelési kapacitásra is szert tesz, mivel a Dyno Lab más gépgyártók számára szintén hozzáférhető lesz.

A laborban a következő vizsgálatok végezhetők:

- Vonóerőmérés
- Dinamikus fékezés
- Hegymeneti szimuláció
- Üzemanyag-hatékonysági és egyéb mérések

A különböző tesztek segítségével az Iowa State és az ipari partnerek jobban értékelhetik gépeik általános teljesítményét és hatékonyságát, valamint az alkatrészek és a vezérlőrendszerek kölcsönhatásait. A dinamométer használata lehetővé teszi a pontos, megismételhető adatok gyűjtését, ami a szabadtéri tesztelés során nem igazán lehetséges.

Források: www.danfoss.com, www.powermotiontech.com