A mechanikus gyomirtás a herbicidek használatának érdekes alternatívájaként a szőlőtermesztésben, azon belül a tőkék közötti területen ismét egyre fontosabbá válik. A Braun Maschinenbau GmbH-val együtt a Fendt egy egyedülálló komplex rendszert vezet be, amely

majdnem teljesen átveszi a traktor-eszköz kombináció vezérlését.

A kombináció kizárólag a FENDT 200 VARIO-val lehetséges, mivel csak ez a rendszer rendelkezik automatikus kormányzással. Ezáltal a komplex eszközkombinációk használata rendkívül leegyszerűsödik, így a mechanikus gyomirtás, mint technológiai megoldás sokkal vonzóbbá válik.

A Braun-Fendt rendszer teljesen átveszi a traktor-eszköz kombináció vezérlését.

A szőlőtőkék közötti mechanikai talajművelést – a glifozát használatáról szóló vita miatt is – ismét jelentősen több felhasználó alkalmazza a napi gyakorlatban. Ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban dolgozhassanak, a gazdák rendszerint a tengelyek közötti, illetve hátsó függesztésű eszközök kombinációit használják. A szűk növénysorokban a pontos kormányzás és a traktor tengelyei közötti munkagépek mindkét oldali, állandó irányítása és vezérlése egy másik hátsó eszköz működtetésével együtt nagy koncentrációt igényel, hogy elkerülhető legyen a szőlő sérülése vagy a támrendszer károsodása.

Mechanikus gyomirtás egyedülálló rendszerrel

A Braun Maschinenbau GmbH-val közösen a FENDT az Agritechnica 2019 kiállítás egyik egyedülálló rendszerét mutatja be, amely nagyban leegyszerűsíti a gépkombinációinak vezetését, különösen a közbenső – tengelyek közé szerelt – eszközökkel, növelve a munkaminőséget, és lehetővé téve a korábban nem megvalósítható komplex gépkombinációk használatát.

A rendszer átveszi a traktor és a gépkombinációk vezérlését, és lehetővé teszi a traktor automatikus kormányzását, valamint a munkagép környezethez történő automatikus, állandó alkalmazkodását. Ennek eredményeképpen a tőkék közötti mechanikus gyomirtás nemcsak vonzóbbá válik, de a tőközi munkák hatékonysága is jelentősen növekszik.

A rendszer lehetővé teszi a korábban nem megvalósítható komplex gépkombinációk használatát.

Nyugodt és fáradtságmentes munka

A teljes rendszer a FENDT 200 V / F VARIO-n alapul, Braun traktor-tengelyek között rögzített gépkerettel, mindkét oldalon függőleges kiemelési lehetőséggel és különböző művelőszerszámokkal. A traktor hátulján egy mulcsozó dolgozik, szintén a Brauntól. A Braun VPA rendszer (Vineyard Pilot Assitant) felelős a vezérléshez szükséges információk gyűjtéséért és továbbításáért. A rendszer lézerből, giroszkópból, VPA vezérlőegységből és terminálból áll.

A lézer felismeri a környezetet, és többek között észleli a talaj kontúrját, a szőlőt és a cölöpöket. Az úgynevezett giroszkóp észleli a traktor 3D pozícióját.

A VPA-rendszer adatai az ISOBUS interfészen keresztül a FENDT 200 V / F VARIO-ba kerülnek. A traktor végrehajtja a kormányzási parancsokat, és automatikusan a sorok közepén halad. Ez a kommunikáció kizárólag a Braun kormányrendszer és a keskeny nyomtávú FENDT 200 V / F VARIO traktor között működik.

Ezenkívül az információt továbbítják a traktor tengelyei között felfüggesztett munkagépnek is, amely majd egymástól függetlenül magasságban és szélességben szabályozza a művelőelemeket. Az eszközök így optimális távolságban dolgoznak a szőlőtőkétől, ami javítja a munka minőségét és minimálisra csökkenti a károkat. A hátsó munkagép a szkennelt információknak megfelelően állítja be a munkaszélességét.

A rendszer a szőlősor elején kerül aktiválásra, amely után a traktor hasa alatt lévő munkagép az optimális munkapozícióját automatikusan elfoglalja. Ez a funkció biztonsági eszköz is, így az eszközök nem véletlenül kerülnek munkapozícióba. A sorvége-felismerés segítségével a munkagépek automatikusan park pozícióba kerülnek a sor végén.

Az eszközök optimális távolságban dolgoznak a szőlőtőkétől, ami javítja a munka minőségét és minimálisra csökkenti a károkat.

A gépkezelő aktív beavatkozása ezzel a Fendt és a Braun Maschinenbau GmbH által kifejlesztett rendszerrel csak a sorvégi fordulók során szükséges. A gépkezelő a szőlősorokban csak a rendszer felügyeletét végzi, ami sokkal könnyebbé teszi a munkáját és ezáltal kevésbé fárad el. Továbbá az új rendszer nélküli vezetéshez képest a menetsebesség körülbelül 8 km/h-ra növelhető, és így majdnem megduplázható.

Az összetett gépkombinációk használata további előnyökkel jár. A kevesebb menetszám révén időt és erőforrásokat takarítanak meg és a talaj sem tömörödik annyira.

Természetesen az eszközkombináció egyes összetevői használhatók külön-külön vagy más gépkombinációkban is, például tengelyek között függesztett munkagép kombinálva vontatott permetezővel.

Már elérhető a munkaeszközök vezérlésére szolgáló VPA-rendszer. A teljes funkcionalitás – beleértve a traktor-vezérlést is – 2020 tavaszától rendelhető.

Fordította: Kresz Gábor, FENDT referens / AXIÁL Kft.
Forrás és kép: AGCO / FENDT