A LEMKEN tervezői számára az a kihívás, ami a gazdák igényeit szolgálja. A jól bevált Opal ekecsalád alapjaiból merített, ugyanakkor a korszerű traktorok követelményeihez optimalizált új eke megalkotása volt a cél.

Lemken

A Juwel ekék egyik fő előnye az egyszerű beállíthatóság – fotó: LEMKEN

A mai modern traktorok egyre szélesebb gumikkal lettek felszerelve, illetve ezzel párhuzamosan a hasmagasságuk is nőtt. A tervezők továbbá szerették volna kombinálni az egyszerű kezelhetőséget, és a hosszabb élettartamú kopóalkatrészeket. Ennek a munkának az eredménye a Juwel ekecsalád.

A Lemken 2017-ben vezette be a piacra a mára már jól ismert Juwel ekecsaládot. Az azóta eltelt idő bebizonyította, hogy a Juwel megállja a helyét: még nehéz, extrém körülmények között is tartósan garantálja a minőségi munkát. A Juwel ekék egyik fő előnye az egyszerű beállíthatóság.

Legyen szó az előhántók, vagy a tárcsás csoroszlya beállításáról, mind gyorsan és egyszerűen beállíthatóak, ráadásul a legtöbb esetben szerszámot sem kell használni.

Lemken

Egyszerűen csapokkal állítható az előhántók magassága – fotó: LEMKEN

A Juwel ekecsalád az ekék között a középső szegmensben található, 3-7 fejes kivitelben érhető el. Csak függesztett kivitelű változatai léteznek. A munkaszélesség 30-50 cm között szabadon állítható. Típustól függően mechanikusan, vagy hidraulikusan tudjuk a fogásszélességet állítani. A váz az Opal ekéknél már bizonyított 120x120 mm, illetve 140x140 mm négyszög keresztmetszetű, 10 mm falvastagsággal készül. Mind réselt, mind teli kormánylemezes verziói széles választékban rendelhetőek. Az ekefejek lehetnek a már Magyarországon is jól ismert réselt csavaros rögzítésű Dural, vagy a ragasztott kapókkal illesztett Duramaxx ekefejek.

Masszív ekefejek melyek a magyarországi viszonyok között is megállják a helyüket. Az orrbetét alapkivitel részeként páncélozott kivitelű – fotó: LEMKEN

A mélységállító kerék elérhető 340 mm szélességig és megoldott a hidraulikus mélységállítás is. A támkerék mozgásának csillapítását modern megoldással, munkahenger segítségével oldotta meg a Lemken.

4 ekefejtől a Lemken a vázbehúzó munkahengert alapfelszereltség részeként kínálja. Továbbá kérhető hidraulikus első ekefej fogásállítás is, amit a változatos talajokon gazdálkodók tudnak a leghatékonyabban kihasználni. A dőlésszög, változattól függően elektrohidraulikusan vagy mechanikusan állítható. Az előhántók szög-, és mélységállítása nem igényel semmilyen szerszámot, így gyorsan az adott körülményekhez adaptálható. Az ekefejek nyírócsavaros biztosításúak, de elérhetők a hidraulikus opciók is.

És hogy miért is spórol pénzt ez az eke a gazdáknak?

A Lemken függesztett ekéi mind alapfelszereltségben tartalmazzák az Optiquick beállítóközpont rendszert, mely garantálja, hogy az eke a legkisebb ellenállással fog a traktor után futni. Ennek következtében

csökken az üzemanyag-felhasználás, csökken a gumikopás, a káros szlip. Mindezek melett természetesen nő a napi teljesítmény.

Lemken

Optiquick beállítóközpont: A tökéletes szántás alapfeltétele, a hosszú orsóval az első ekefej fogásszélessége, míg a rövid orsóval a vontatási középpont állítható – fotó: LEMKEN

A kopóelemek hosszú élettartamra tervezettek, így a cseréjük időt, pénzt is csak ritkán igényel.

Ezek azok az érvek amelyek miatt Magyarországon is AZ EKE a Lemken.

A Juwel ekék tökéletes megoldást jelentenek mindenkinek, akik a szántást a legmagasabb fokon szeretnék végezni. Az ekék felszereltségét minden gazda a saját igényeinek megfelelően tudja összeállítani.

Lemken Juwel 7, 8 ekecsalád jellemzői:

• Váz: 120x120 mm, 140x140 mm; 10 mm falvastagság
• Ekefejosztás: 90, 100, 120 cm
• Vázmagasság: 80 cm (opcióban 85 cm)
• Mélységállítókerék: Lehet tám-, és kombikerék 340 mm szélességig
• Ekefejek: mind réselt, mind teli kormánylemezek Dural, Duramaxx kivitelben

További információért keresse a Lemken Hungária Kft. munkatársait:

Nyugat-Magyarország: Póczik Balázs +36-30-748-5380
Kelet-Magyarország: Szrnka Péter +36-30-852-5787

Lemken