A Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya és a mezőgazdasági szaklapokat kiadó Magyar Mezőgazdaság Kft. által 2012-ben alapított Év Magyar Mezőgépe díj figyelemre méltó lehetőség a hazánkban gyártott mezőgazdasági gépek, eszközök innovációjának hangsúlyozására, egyúttal a magyar szakemberek fejlesztő munkájának elismerésére, megbecsülésére.

Ezt a rangos szakmai kitüntetést eddig:

  • a Kühne Zrt. KRT-6 kompakt tárcsája,
  • az Optigép Kft. NAS-1670 napraforgó betakarító adaptere,
  • a Busa Bt. SK-12 sorközművelő kultivátora,
  • a Framest Kft. Kreator síkvázas kombinátora,
  • a Fliegl-Abda Kft. ADS-60 szervestrágya-szórója,
  • a CLAAS Hungária Kft. Corio Conspeed 8-75 FC kukoricacső-törő adaptere és Convio Flex 930 hevederes vágóasztala,
  • a BPW-Hungária Kft. Agro Drive hidraulikusan hajtott tengelye,
  • valamint a NorAn Kft. N-MAX 6 típusú folyékony műtrágya injektálója, valamint Strip-Till 6+ típusjelzésű sávművelő berendezése érdemelte ki.


Idén, immár tizenegyedik alkalommal a díj ünnepélyes átadására a 36. Bábolnai Gazdanapok nyitónapján került sor.

A bíráló bizottság szerint a kiállításon bemutatott új fejlesztésű hazai gyártmányok közül, az alapítólevélben felsorolt szempontok figyelembe vételével, az „Év magyar mezőgépe 2023" címre a hódmezővásárhelyi Güttler Kft. újdonsága, a MasterCut 600 típusjelzésű késes henger szolgált rá.

 Güttler Kft. újdonsága, a MasterCut 600 típusjelzésű késes henger szolgált rá.

A Güttler Kft. újdonsága, a MasterCut 600 típusjelzésű késes henger – fotó: Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya

A korszerű munkagép kiváló megoldást kínál a zöldítés céljából vetett köztes növények aprítására, részleges bedolgozására, de repce-, napraforgó- és egyéb szármaradványok széttördelésére, zúzására is alkalmas.

Az egysoros, kétszekciós, szekciónként 4-4 darab, egyenként 700 mm hosszú, spirál késes hengerből álló talajművelő eszköz munkaszélessége csaknem 6, a szállítási szélessége a szekciók hidraulikus felhajtásával pedig 2,8 méter.

A 360 milliméter külső átmérőjű vágóhengerekkel az elméleti darabolási hossz 16,3 centiméter. A közel 2 tonnás gépre a vágási nyomás növelésére maximum 900 kg pótsúly helyezhető el. A MasterCut 600 front- és hátsó hárompont-függesztésű kapcsolásban egyaránt használható.

A korszerű munkagép kiváló megoldást kínál a zöldítés céljából vetett köztes növényekkel kapcsolatos teendőkhöz – fotó: Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya

Az értékes kristálydíjat és a vele járó díszoklevelet dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára és dr. Kerényi György, egyetemi docens, a GTE Mezőgépipari Szakosztályának elnöke adta át Tamási Zsombornak, a gyártó cég ügyvezető igazgatójának.

(Forrás: Gépipari Tudományos Egyesület Mezőgépipari Szakosztálya)