A Mascar Corsa és Tuareg bálázók minden szempontból kielégítik ezeket követelményeket, melyet már nagyon sok hazai felhasználó pozitív tapasztalata is alátámaszt.

Mascar

A Mascar Corsa bálázócsalád egyik tagja – fotó: mascar.it

A Corsa család tagjai kétféle kamraméretben és adott kamraméreten belül kétféle munkaszélességben érhetők el. Így mind a 120, mind a 150 cm-es átmérővel dolgozó típusok elérhetők 1,7 és 2 méter munkaszélességű, vezérelt ujjas, hidraulikus mozgatású rendfelszedővel, a bálaszélesség pedig minden modellnél 120 cm.

A szélesebbik rendfelszedővel szerelt változatok igazán jól alkalmazkodnak a 6 ládás cséplőszélességű betakarítógépekhez vagy a nagy munkaszélességű rendképzőkhöz.

Mascar


A felszedett terményt fésűs továbbító juttatja a bálakamrába – fotó: mascar.it

A felszedett terményt fésűs továbbító juttatja a bálakamrába, amely megkönnyíti az anyag beáramlását, és megelőzi az anyagáram lelassulását vagy feltorlódását. A bálakamrában a bálák formázásáról egyszerű keresztrudas rúdláncos rendszer gondoskodik, az 1,2 méteres bálaátmérőjű kisebb modellnél 34, míg a nagyobbnál 41 darab.

Ezek az erős keresztrudak garantálják az egyenletes bálatömörséget akkor, amikor a bála a formázáskor már a végső mérethez közeledik. Ennek köszönhetően mindig szabályosak, nincsenek eltérő vagy elcsúszott alakú bálák.

A bálaformázás közben, ahogy a bála a végső méretét eléri, rugó ellenében nyomja a mechanikus reteszelésű kamraajtót, ezt a nyomást pedig a bálázó elején egy mutatópálca jelzi.

Mascar


A bálakamrában a bálák formázásáról egyszerű keresztrudas rúdláncos rendszer gondoskodik – fotó: mascar.it

A bálatömörséget egy állítókar segítségével mechanikus úton lehet szabályozni. Amint a bálatömörség mutatópálcája eléri a beállított bálatömörségi értéket, a traktor vezetőfülkéjében elhelyezhető kezelőmonitor hang- és fényjelzéssel jelez, hogy a gépkezelő indíthatja a kötözést. A kötözőrendszer zsineges vagy hálós lehet, de mindkét kötözési megoldással egyszerre is felszerelhető a bálázó.

A kötözést kézi, elektromos vagy automatikus módon is indíthatjuk rendeléstől függően. A bálára feltekerendő zsineg mennyiségét 4 fokozatban lehet állítani. A kettős zsinegkötözés kezdeti és végpontja a bála közepénél van, ami a bála teljes palástján egyenletes zsinegfelvitelt biztosít.

Hálós kötözésnél a feltekeredő háló mennyiségét fokozatmentesen lehet szabályozni. A gyorsabb hálós kötözés alkalmazásával nagyobb betakarítási teljesítmény érhető el. Az állítható magasságú vonórúd, a változtatható nyomtáv, a bálaszámláló és a közúti világítás az alapfelszereltség része. Az egyszerű karbantartás érdekében alapkivitelben automatikus láncfeszítéssel szerelt minden gép, valamint opciósan automata lánckenés is választható.

A külön rendelhető kiegészítők listája bálakidobót, nagy hajlásszögű kardánt, fellépő lépcsőt, acél- vagy gumikereket a rendfelszedőre, valamint széles kerekeket is magában foglal.

Egyszerűségük mellett a Corsa bálázók energiatakarékosak is, mivel teljesítményigényük kicsi, mindössze 40-50 lóerő, így egy könnyű univerzális, alacsony üzemanyag-fogyasztású traktorral is megbízhatóan üzemeltethetők.

A Mascar Corsa 420 bálázó 2,0 m széles rendfelszedővel, 120x120-as bálamérettel, hálós kötözéssel már 4 750 000 Ft + áfa áron elérhető a SZEGÁNA Kft. kínálatában. Illetve a forgalmazó számos használt géppel is rendelkezik, melyek akár finanszírozással is megvásárolhatóak.
Mascar

A Tuareg fixkamrás bálázók 120 cm szélességű, modellváltozattól függően 125 vagy 155 cm átmérőjű bálákat készítenek – fotó: mascar.it

A Mascar Tuareg fixkamrás bálázók 120 cm szélességű, modellváltozattól függően 125 vagy 155 cm átmérőjű bálákat készítenek. Ezek a bálázók már a nagy nedvességtartalmú szálastakarmány bálázásával is megbirkóznak, valamint "CUT" típusváltozatuk szeletelő berendezéssel is fel van szerelve.

A rendfelszedő 2,0 és 2,25 m munkaszélességű változat közül választható, melyeknél a terményáram bálakamra-szélességhez való szűkítéséről konzolos terelőcsigák gondoskodnak. Innen a bálázandó anyag áramlását a bálakamrába rotoros továbbító gyorsítja fel. A szeletelős változatnál az előkamrában egy hidraulikusan kitolható, visszahúzható, 14 darabos állókésrendszer van, melynek kései rugós terhelésbiztosításúak.

Mascar

A "CUT" típusváltozat szeletelő berendezéssel is fel van szerelve – fotó: mascar.it

A Corsától eltérően a Tuareg családnál a bálaformázásról hengerrel kombinált rúdláncos rendszer gondoskodik. A bálakamra mellső felében bálaátmérőtől függően 6-7 henger, a kamra hátsó felében 21-29 keresztrúd forgatja a bálát.

A kötözés a Corsához hasonlóan a Tuaregnél is kettős zsineges és/vagy hálós, a kötözésindítás pedig elektromosan vagy automatikusan történhet. Az alapfelszereltség nagy hajlásszögű kardánt is magában foglal, melynek alkalmazásával a rendvégi fordulóknál sem kell kikapcsolni a TLT-hajtást. A külön rendelhető kiegészítők sora itt a központi zsírzóval is gazdagabb. A teljesítményigény 70-90 LE, ami a szenázs bálázók kínálatában alacsonynak mondható.

A Mascar Tuareg 555 bálázó 2,0 m széles rendfelszedővel, 120x155-ös bálamérettel, hálós kötözéssel már 5 990 000 Ft + áfa áron elérhető a SZEGÁNA Kft. kínálatában. Illetve a forgalmazó számos használt géppel is rendelkezik, melyek akár finanszírozással is megvásárolhatóak.