Az Arla Food 7 európai országban van jelen és teljes mértékben elkötelezettje nemcsak a környezetbarát gazdálkodásnak, állattartásnak, de a késztermékek logisztikájában, az üzletekbe történő kiszállítás terén is. Céljuk, hogy a tejbegyűjtés és készárú kiszállítás terén 2030-ig 30 százalékkal csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátásukat, majd 2050-re teljesen klímasemlegessé váljon az ellátási lánc.

Scania biogázüzemű hűtőkocsi

A Scania 2016-ban mutatta be első gázüzemű tehergépkocsiját.

Az első ilyen lépés a sűrített biogázüzemű (CBG –Compressed BioGas) áruterítő tehergépkocsi-park beszerzése, fokozatosan felváltva dízeleket.  Ennek érdekében Scaniaval kötöttek megállapodást. A tehergépkocsi-gyártó cég 2016-ban mutatta be első gázüzemű modelljét a hannoveri IAA 2016 kiállításon. A gázüzemnek két fajtája van: a sűrített földgáz vagy biogáz, itt az üzemanyagtartályok és üzemanyag-ellátó rendszer ugyanaz, akárcsak a közismertebb földgáz üzemű buszoké. Manapság már 350 bar nyomáson töltik a járművön lévő tartályokba.

A másik, a cseppfolyós földgáz vagy biogáz (LNG / LBG). A biogáz is cseppfolyósítható, de a -162°C-os folyékony halmazállapot már merőben más, speciális hőszigetelésű üzemanyagtartályt és üzemanyagrendszert kíván – nem beszélve a védőfelszerelésről. Viszont az négyütemű motor mindkét esetben ugyanaz. Teljesítményeik és forgatónyomatékaik ma már teljes mértékben versenyképesek a dízelekével. Ellenben, 90%-kal kisebb a CO₂ kibocsátás! Sőt, a motorok simábban futnak és csendesebbek. Egyetlen hátrányként a gyakoribb olajcserét lehet említeni.

Hogyan kerül ide az állattartás?

A keletkezett trágyából lehet(ne) megfelelő technikával összegyűjteni és hasznosítani a biogázt, ami mondhatni ingyen van. Más szóval, a tejtermékeket vagy élőállatokat szállító tehergépkocsik az állattartó telepeken tankolhatnának. A cseppfolyós gáz helyigénye (tartályméret) és csak 15 bar körüli gázképződési nyomás miatt a hosszú távú fuvaroknál előnyösebb, a lényegesen nagyobb hatótáv miatt.

Igaz, vannak a fentieknek árnyoldalai is. Nem olcsó beruházás egy gáztöltő állomás, a cseppfolyós gázé főleg. Továbbá a gazdaságos, folyamatos működtetéshez komoly állatállomány szükséges, amely sajnos pusztító járványoknak is ki van téve (kergemarhakór, sertéspestis, stb.). Ettől függetlenül meggondolandó a lehetőség.

Forrás: www.scania.com