Augusztus 29-31. között került megrendezésre Illinois államban a nagyszabású kiállítás, a Farm Progress Show, ahol az inkább piacspecifikus gépújdonságok voltak a középpontban.

A Case IH 2024-es évre szóló termékcsaládjai nemcsak átfésült dizájnnal rendelkeznek, hanem a legfrissebb technológiákkal – főleg a fülkében és a szem elől rejtve, beépítve – és költséghatékony teljesítménnyel, az elektromos meghajtástól kezdve a sokoldalú kisgépeken át egészen a legerősebb traktorig bezárólag.

Traktorkirály, avagy a „Big Bud" öröksége

Önkéntelenül is a múlt híres óriása jut az ember eszébe, amikor meglátja ezt a gépezetet. Természetesen az „örökség" itt jelképesen értendő, de tény és való, hogy jelenleg a Steiger® 715 Quadtrac® a világ egyik legnagyobb és valószínűleg a legerősebb szériagyártású gépeA Case IH történetében mindenképpen. Esélyes piacok tekintetében USA, Kanada, Oroszország, Ausztrália és Brazília jöhetnek szóba. Kiemelt tervezési szempont volt, hogy a közúti forgalmi sávban (ez az USA-ban is 3 méter mellékutakon) még éppen elférjen a nyugodt és biztonságos vonuláshoz.


Erőforrásként az FPT Industrial vadonatúj C16 TST típusú, kétlépcsős turbófeltöltővel és levegő-visszahűtővel szerelt, 15%-kal nagyobb teljesítményű motorját kapta meg, amelyet a Case IH-val együttműködésben kifejezetten ehhez a traktorhoz fejlesztettek ki. Névleges teljesítménye 715 LE, amit percenkénti 2100-as fordulatszámon, míg 778 lóerős csúcsteljesítményét percenkénti 1900-as fordulaton adja le. Ezáltal megfelel a legnagyobb munkaszélességű vagy kombinált és kapcsolt eszközök vontatásához is, ami különösen Észak-Amerikában gyakori, „egy munkamenetes" megoldás a hatalmas földterületeken.

A fenti teljesítményhez és vontatókapacitáshoz új, nagy teherbírású Quadtrac futóművet is kapott, amely nagyobb vonóerő átadásra képes, ugyanakkor magabiztos manőverezést biztosít mind a precíz szántóföldi munkákhoz, mind a közúti haladáshoz. A gumihevederek felfekvőfelülete is hosszabb, vagyis nagyobb lett, javítva a vonóerő-átadást, csökkentve a talajtömörödést és a felúszás mértékét. A maximális üzemanyagtartály-kapacitás 2007 literre nőtt, szintén a kevesebb szükséges leállás érdekében.

A Steiger 715 Quadtrac műszerei jobb adatátláthatóságot, csatlakoztathatóságot és automatizálást biztosítanak a kezelőknek a hatékonyabban munkavégzéshez. Az AFS AccuGuide biztosítja a precizitást, és bármilyen művelethez igazítható megismételhető pontossági szintekkel, míg az AFS AccuTurn lehetővé teszi az automatikus kormányzást és az automatikus, megismételhető sorvégi visszafordulást. A Dual Pro 1200 kijelzők több valós idejű adathoz biztosítanak hozzáférést akár flottaszinten is az üzemeltetés és munkaszervezés elősegítéséhez.

case ih

case ih

Steiger 715 Quadtrac és a továbbfejlesztett FPT Industrial C16 TST motor – fotók: www.caseih.com

Farmall 75C elektromos traktor

A Farmall 75C Electric a dízelhez hasonló teljesítményt kínál, átlagosan 4 órás üzemidővel és gyors feltöltéssel, valamint alacsonyabb üzemeltetési költségekkel, és már előrendelhető. Biztonságos, könnyen kezelhető automatizált műszaki funkciókkal, csendes, kényelmes, nulla károsanyag-kibocsátású, többcélú (utility) traktor. Egyaránt alkalmas kisebb gazdaságokban, állattartó telepeken, szőlő- és gyümölcsös gondozásához, de homlokrakodó-szerelékkel szintén felszerelhető. A Case IH Farmall 75C Electric 2024. első negyedévétől korlátozott számban lesz rendelhető.

Motorja 55 kW (74 LE) teljesítményű, maximális nyomatéka 320 Nm. A 12+12 fokozatú erőátvitel 0,3-40 km/órás sebességet tesz lehetővé. A PTO-kihajtás 48 kW (65 LE) teljesítményű, 540/540 Eco fordulattal. Mind a függesztőszerkezet, mind a gémszerkezet elektrohidraulikus működtetésű. Rakodógépen 1999 kg a teherbírás, maximum 3,14 méteres emelési magassággal. Tengelytávja 2060 mm, önsúlya gémszerkezet nélkül 4200 kg, gémmel 4900 kg, maximális megengedett össztömege 6200 kg. Abroncsméret elöl 380/70 R 20, hátul 480/70 R 30.

Ez a gép valójában a New Holland T4 Eletric testvére, a nagy CNH Industrial csoporton belül, azonos gépészeti tartalommal.

case ih

Farmall 75C Electric – fotó: www.caseih.com

Farmall Compact A-széria

Ez a háromtagú típuscsalád szintén megújuláson ment keresztül a 2024-es évre. Ezek is többcélú traktorok vagy inkább alapgépek: állattartó telepekre, lovardákba, kertészetekbe vagy közterületi munkákhoz (parkgondozás, hóeltakarítás), sőt kisebb építőipari feladatokra is alkalmasak, típustól függően kotró-rakodógépként. Természetesen alkalmasak függesztett vagy vontatott eszközökhöz is: kaszálás, soraljgondozás gyümölcsösben.

A 25A típusban 1,7 literes, 3 hengeres, 24,6 lovas motor dolgozik, a PTO 19,2 LE teljesítményű, 540-es fordulattal. A 35A és 40A típusokban turbófeltöltős, 3 hengeres, 1,9 literes motor van 32 és 26 lóerővel, míg a PTO-ról 35 és 40 LE hasznosítható. Ezek a motorok akár 20 százalékkal nagyobb forgatónyomatékot is biztosítanak a korábbi modellekhez képest. Mindhárom modell szériában 4x4-es meghajtású.

Az erőátvitel egységesen 12/12 fokozatú, 3 fokozatú, nem szinkronizált csoportváltó és 4 nem szinkronizált sebességfokozat. A 3 csoportfokozat hidrosztatikus meghajtással is kombinálható (opció), ekkor kétpedálos vezetésre is van lehetőség, ami rakodásnál nagy előny. A 25A csak nyitott vezetőállással készül, a 35A és 40A zárt fülkével is rendelhető.

case ih

Farmall 25A – fotó: www.caseih.com

Farmall 25SC szubkompakt traktor

Ez a kis gép szinte minden olyan feladatra képes, mint a nagyobb gépek. Nemcsak otthonra megfelelőek, hanem sportlétesítmények, önkormányzatok, kempingek, üdülők és egészségügyi intézmények területének egész éves karbantartását szolgálják. Ráadásul 4x4-es meghajtással és hátsó, mechanikus differenciálzárral, sőt opcióban zárt fülkével is kaphatók.

Motorja 1,3 literes, 3 hengeres, 24,7 lóerős, a meghajtás kétfokozatú, hidrosztatikus. A hátsó PTO 17,2 LE teljesítményt ad le és 540-es fordulatú. A hátsó, hárompontos függesztőszerkezet Cat I-es, legfeljebb 330 kg teherbírással. Elöl egy eszközfelfogató alaplap található szériában, sőt homlokrakodó-szerelék is felszerelhető erre a kis gépre, míg középen alul szintén rendelkezik kihajtással, például forgókéses fűnyíróhoz.

Forrás: www.caseih.com