Az új, költségtakarékos, traktor vontatású szecskázógépet azoknak a kisebb gazdaságoknak tervezték, amelyeknek az önjáró silózó beszerzése és fenntartása nem lenne kifizetődő. Egyelőre csak rendfelszedő adapterrel rendelkezik a vontatott betakarítógép. Néhány konstrukciós megoldásban eltér a széles körben megszokott vontatott silózók építési elvétől.

A Cobra 7710T sok tekintetben eltér a hagyományos vontatott silózó konstrukcióktól – fotó: elho.fi

A „V” alakban 2x12 késsel szerelt, 1 méter széles, és 770 mm átmérőjű aprító dob tengelye a menetirányra nem merőleges, – mint általában a vontatott gépeknél – hanem azzal megegyezik. Így a meghajtást 1000 f/min fordulatszámon, közvetlenül kapja a kardántengelyen keresztül a traktor teljesítményleadó tengelyéről. Nincs szükség nehéz, nagy nyomatékátvitelű szöghajtóműre, így elhagyásával a teljesítményveszteséget is csökkentették.

A Cobra rendfelszedő adapter oldalra kihordó csigapárral van szerelve – fotó: elho.fi

A két felső és három alsó adagoló, előtömörítő henger meghajtása viszont hidrosztatikus, és 160 L/min szivattyú teljesítményt igényel. A hidraulikusan hajtott adagoló, tömörítő hengerek felismerik az effektív terhelési szintet, így a vezérlőegység figyelmeztetheti a kezelőt, amikor közel áll a terhelés a maximális teherbíráshoz. Amennyiben eltömődés lépne fel, úgy az adagoló hengerek forgásiránya megváltoztatható, visszaforgathatók, és a rendfelszedő egység is automatikusan inaktiválásra kerül.

A szecskázókések élezése és az ellenkés kényelmes beállítása a traktorkabinból, a színes kijelzős vezérlőegységen, gombnyomásra végezhető.

A Cobra biztonsági berendezéssel is fel van szerelve, már a rendfelszedőnél reagál idegen tárgyakra, kövekre vagy fémtárgyakra, és automatikusan leállítja az adagolóhengereket is. A silózó szilázs-adalékanyag automatikus adagolására is alkalmas. A szecskázógép LED-es munkafényszórókkal és munkaterület megfigyelő kamerával van felszerelve.

A kidobóív vezérlése egyenesen a traktor hidraulikus rendszeréről történik, az összes többi funkció, még a siló-adalékanyag adagolása is a Cobra vezérlőegységéről működtethető. A kidobóív munkahelyzetben 5,8 méter magas pótkocsiba is képes átfújni az aprított terményt, szállítási helyzetben pedig a toronyt félbe lehajtva vonulhatunk.

Az 5,8 méteres ürítési magassággal magas felépítményű pótkocsikba is könnyen üríti az aprított takarmányt – fotó: elho.fi

A 3 méter munkaszélességű rendfelszedő adapter sem a megszokott vezérelt ujjas kivitelű. Bár rugós acélujjpárok végzik a felszedést, rendszere leginkább a hevederes rendfelszedőkhöz hasonlít. A talajról megemelt terményt a felszedő ujjak, a 680 f/min fordulatszámmal forgó, oldalra hordó csigasorpárra dobják. Az adapter meghajtása csuklóstengelyről történik. A rendfelszedő a közúti vonuláshoz hidraulikusan függőleges helyzetbe felhajtható.

A silózó teljesítményigénye minimum 250 LE – fotó: elho.fi

Azért hogy a lejtős területen is stabil legyen a vontatott silózó, állítható nyomtávolságú, szélesíthető, teleszkópgerendelyes futóművel van szerelve. A betakarítógép teljesítményigénye minimum 250 LE.

A gyártó közleménye szerint hatalmas globális érdeklődés mutatkozott a Cobra iránt az AGRITECHNICA-n, de idén még korlátozott számú gép lesz elérhető, csak a Skandináviában piacon. A nemzetközi kínálatban várhatóan 2021-től tervezik értékesíteni a gépet. Az új COBRA hazai megjelenéséről érdeklődjön az ELHO magyarországi importőrénél.