A lazítás attól függően, hogy a talajban hol szükséges a tömődött állapot megszűntetése, vagy bizonyos mértékű lazultság létrehozása, sekély, közép-mély és mély lehet.

TELLUS lazítóval a szántáshoz képest végzett alapművelés:

- Nem igényel intenzív elmunkálást, kevésbé szárítjuk a talajt. A menetszám-csökkenéssel gépüzemet, üzemanyagot takarítunk meg.

- A talaj minimális művelésével tápanyagot és talajnedvességet őrzünk meg. A tápanyagutánpótlási igény csökken. A talajélet beindul, a lebontó szervezetek és talajlakók életfeltételei javulnak.

- Relatív kisebb vonóerőigény munkaszélességre vetítve. Ugyanakkora traktorral nagyobb területteljesítmény. A talaj művelését az optimális állapothoz legközelebbi időpontban tudjuk végezni. Mivel hamarabb elvégezzük az alapművelést, a szármaradványok lebomlása hamarabb megtörténik, talajállapotunk sokkal jobb lesz.

A TELLUS talajlazító fejlesztésekor több versenytárs kialakításait figyelembe véve követtük a piaci „divat” irányzatait, illetve néhány esetben szándékosan nem követtük. Ilyen például, sok gyártóval ellentétben, a robusztus, nehéz hegesztett váz. Tervezéskor egyik fő szempont volt, hogy a masszív váz kellő súlyt eredményezzen. A munkagép ideális talajbahúzását a már említett relatíve nagy összsúly és a hozzá precízen kikísérletezett agresszív kés szögállása biztosítja, amely ezzel együtt gazdaságos üzemeltetést szavatol, úgy hogy nem igényel extra vonóerőt és a mulcs bekeverő hatása is igen erőteljes (1.ábra).

talajlazító

1. ábra: A gép ideális talajbahúzását a nagy összsúly és az agresszív kés szögállása biztosítja – fotó: Valkon 2007 Kft.

A szabványos magas kopásállóságú csapok és azok optimálisan megválasztott vonómagassága szavatolja az erőgép 100%-os hatásfokát a munkagépre vetítve. Ezzel együtt a precízen megtervezett kombinálható vonóponti magasság az erőgépek nagy többségénél maximális betapadást biztosít.

A kombinált, egymenetes talajművelő gép két sorban elhelyezett lazító késekből, valamint kettő lezáró, tömörítő tüskés hengerből áll. A kések oldalszárnyakkal, első háromszög alakú előhasítóval és megfordítható kopócsúcsokkal szereltek. A fenti elemekkel egyszerre érhető el a kellő feltalaji forgatás az állítható szárnyaskések segítségével és megfelelő mélységi repesztés a kopásálló „cápauszonyok” jó beállításával. Ezzel együtt a nagy keretmagasság biztosítja az extra magas mulcsmennyiség átáramlását sűrű késosztás estén is (2.ábra).

lazító

2. ábra: Egyszerre érhető el a kellő feltalaji forgatás és a megfelelő mélységi repesztés – fotó: Valkon 2007 Kft.

Az elnyírt biztonsági csavart sok esetben nehéz eltávolítani az eldeformálódott végek miatt, ezért választottuk a szakító csavart, amely nem szorul be a furatokba, így a pótlása és az újra üzembe helyezése rövid időt vesz igénybe.

A masszív, erős vázszerkezet miatt tudtunk egy viszonylag nagyobb szakítócsavart választani, amely ca. 1 tonnás terhelés esetén is még mindig teljes biztonságot eredményez a váz, a késtartó vagy a rögzítőcsavarok deformálódását, nyúlását illetően.

A késosztást gyárilag az egyes géptípusokhoz megfelelően állítjuk be, de a zugpánt csavarok fellazításával akár egyedi közosztás is kialakítható, amely még tovább növeli a gép felhasználásának lehetőségeit. A tüskés hengerek tökéletes lezárást végeznek, fokozzák a szármaradványok bekeverését a talaj felső rétegeiben. A terelőlemez átlagosnál robusztusabb kialakítása akár 50-60 kg-os rögök esetén is teljes biztonsággal végzi a dolgát (3.ábra).

lazító

3. ábra: A tüskés hengerek tökéletes lezárást végeznek, fokozzák a szármaradványok bekeverését a talaj felső rétegeiben – fotó: Valkon 2007 Kft.

A mélységállítás a traktor 3 pont függesztőműjén illetve a lezáró hengerek hidraulikus állításával menet közben is történhet.

A meglazított talajszelvényben a gyökér lehatolása biztosított, a növény szárazság idején is eléri a kapilláris vizet, amely az alsóbb rétegekből képes a növény számára szükséges tápanyagok biztosítására is.

TELLUS ExtraDig gépcsalád műszaki adatok, alapfelszereltség:

Típus 555-25 755-30 955-40 570-25 770-30 970-40 1170-50
Munkaszélesség (cm) 250 300 400 250 300 400 500
Késosztás (cm) 50 43 44,5 50 43 44,5 45,5
Kések száma (db) 5 7 9 5 7 9 11
Munkamélység max. (cm) 55 55 55 70 70 70 70
Keretmagasság (cm) 95 95 95 110 110 110 110
Tömeg (kg) dupla hengerrel és terelőlemezekkel
2 050 2 350 2 550 2 500 2 950 4 000 4 700
Teljesítmény igény (LE) 150- 200- 300- 200- 300- 400- 500-

Egyik elégedett ügyfelünk véleménye:

A Nágocsi Mg zRt / Kányai Mg zRt / Várongi Mg zRt / Hőgyészi Agrokémiai Kft. cégcsoport részéről Szekeres Gergely, növénytermesztési előadó mondja el eddigi tapasztalataikat:

lazító

Szekeres Gergely, növénytermesztési előadó – fotó: Valkon 2007 Kft.

„Cégcsoportunk az elmúlt évben 2 db TELLUS lazítót vásárolt és most rendeltük meg a harmadik gépet. Volt eddig is lazítónk, de azokhoz képest a TELLUS munkaminősége összehasonlíthatatlan. Több száz hektárt lazítottunk velük külön-külön, meghibásodás nélkül. Nagy előnye a kések állása, könnyen behatol a talajba, és az agresszivitása is tökéletes. Nincs rögösítés, még ilyen aszályos körülmények között sem.

Nagy gazdaság révén 2 db 7 késes és 1 db 9 késes lazító fog dolgozni idén Challenger hevederes és JD kerekes erőgépeinkkel. A területteljesítményünk jelentősen nőtt, de az egységnyi területre vetített üzemeltetési költségeink inkább csökkentek a kisebb vonóerő-igény miatt. Erős, robusztus gép jó felszereltséggel!”

További információért kattintson ide.