Az erőgépeket rendeltetésük szerint három fő kategóriába sorolja a szakirodalom: szántóföldi (cél) traktor, eszközhordozó és az úgynevezett univerzális traktor. Egyébként a hazai piacon általában utóbbi kategória a piacvezető. Az ok nem véletlen, ezek a gépek a legsokoldalúbbak, leginkább megfelelnek a hazai agrárium erőgépekkel szemben támasztott követelményeinek. Adja magát a kérdés, hogy vajon milyen egy igazán jó univerzális traktor!

„Univerzális? Hm, akkor legyen 100-130 ló körüli!”

Ha az „univerzális traktor” meghatározását nézzük, egyrészről motorteljesítményhez kötik – jellemzően a 70-100 lóerős tartományba esik – bár itt eléggé megoszlanak a vélemények, hogy milyen teljesítmény számít univerzálisnak.

A felépítésüknek köszönhetően rendkívül népszerűek a piacon, így a gazdálkodók alacsonyabb és magasabb teljesítménnyel is keresnek „univerzális traktort”, így igen széles a paletta, 50-től akár 150 kW feletti motorú géppel is találkozhatunk. Ha a magyar piac adatait nézzük, akkor a kerekestraktor-kategória több mint 60 százaléka 50-140 lóerő (37-103 kW) közötti, ebből 43 százalék az 50-100 lóerős gép (37-74 kW). Szóval megállapíthatjuk, hogy hazánkban az „univerzális traktor” ebből a teljesítmény tartományból kerül ki. Látható, hogy az univerzalitást máshonnan kell megközelítenünk: nem kell elmélyednünk a számokban, puszta józan ésszel elég, ha úgy fogalmazunk, hogy

ezek a traktorok – teljesítménytől függetlenül –, felépítésüknek és funkcióiknak köszönhetően sokoldalú felhasználásra alkalmasak.

Hogy milyen a jó traktor, arról erősen megoszlanak a vélemények – fotó: legjobbtrakesz.hu

"A TLT alap, a hidraulika legyen négy körös! Ja, meg homlokrakodó is, meg légfék is kell!”

Sokoldalúság, a telep „mindenese”, avagy az erőgépek „svájci bicskája”. Ezek a gépek azok, amelyek a nehéz talajmunkákat követően tényleg mindent megcsinálnak márciustól akár decemberig: vetnek, sorközművelésben dolgoznak, permeteznek, szállítanak és akár könnyű talajmunkákat is elvégeznek, valamint a telep összes, traktort igénylő feladatait.

TLT-hajtásuknak köszönhetően – merthogy ez is egy „kötelező pont” –, ezek az erőgépek hajtják meg a különféle hidraulikus eszközöket is.

Mitől lesz egy traktor univerzális? A teljesség igénye nélkül nagyjából ezeknek a feltételeknek kell megfelelnie, illetve a gazdálkodóknak főként ezek az elvárásaik egy ilyen géppel szemben:

- TLT-hajtás, 
- mellső- és/vagy hátsó függesztőszerkezet, 
- gyors nyomtáv állítás, ikerkerék megléte
- nagy hidraulika-teljesítmény, több (gyors) csatlakozóponttal 
- sok fokozatú sebességváltó – akár terhelés alatt kapcsolható vagy fokozat nélküli változat
- vontatási lehetőség – vonószerkezet, légfék és különféle elektromos csatlakozók
- könnyű kezelhetőség, manőverezhetőség
- homlokrakodó

A felsorolás nem teljes és még csak a műszaki paramétereknél tartunk, nem beszéltünk a szubjektív igényekről, mint például az ülés típusa, a kabin felszereltsége, a kezelőfelület kialakítása stb. Ez mind fontos, merthogy szezonban a kezelő második otthona egy ilyen masina.

Szerinted melyik a legjobb? Mondd el!
legjobbtrakesz.hu

Persze traktoros berkekben leegyszerűsíthetnénk, hogy melyik színű a legjobb. Nehéz eldönteni, mert mindenki mást keres egy ilyen 100 lóerő körüli, univerzális traktorban, mások a körülmények és nyilván más feladatokra akarja használni az illető. Az anyagi keretről nem is beszéltünk, vagy az alkatrész-, szerviz szolgáltatásról, kinek, mi a fontos. Ahogy abban is nagy az eltérés, hogy még az egyik gazdának fontos a kényelem és hajlandó is fizetni érte, addig lehet, hogy a másik „úri huncutságnak” tartja például a pneumatikusan rugózott fülkét.

Hölgyek, Urak, itt az alkalom, hogy mindenki elmondja, szerinte milyen a legjobb (univerzális) traktor!

Állítsd össze álmaid univerzális traktorját, de ne feledd: 100-130 lovasban gondolkodj!

Neked mi a legfontosabb?

A legjobbtrakesz.hu oldalon néhány rövid kérdést megválaszolva most akár egy kétszemélyes, exkluzív traktorgyár látogatást is nyerhetsz, sok más értékes ajándék mellett!