A telephely átadásának előzményei egészen 2011-ig nyúlnak vissza. Az akkori AXIÁL Szakmai Napok sajtótájékoztatóján jelentette be a cég ügyvezetése azt a telephely-fejlesztési programot, melynek keretein belül az új békéscsabai füzesabonyi, kaposfői, és a megújult pécsi, dombóvári és zalaegerszegi telephely megnyitása után a tavalyi évben két újabb telephely felépítése kezdődött meg Szolnokon és Debrecenben.

A program célja a korszerű és nagy teljesítményű mezőgazdasági és építőipari gépek igényeit kiszolgálni képes alkatrész és szervizszolgáltatás biztosítása. 2011-ben 1,7 Mrd forintot, 2012-ban további 1,5 Mrd forintot, 2013-ben pedig 0,7 Mrd forintot különített el a cég a fejlesztések megvalósítására. Ennek eredményeképpen az AXIÁL Kft. ma egyedülálló módon több mint 11000 m2 fedett szervizkapacitással rendelkezik az országban.

A március 4-én rendezett telephelyavató ünnepségen megjelent Czerván György a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, Somogyi Béla Debrecen város alpolgármestere, Dr. Gyurosovics József Hajdú-Bihar megye rendőrfőkapitánya, valamint a cég beszállítójaként ismert német Fendt gyártól Ernst Weihele országfelelős, és Bernhardt Stocker, közép-európai értékesítési vezető. A francia Manitou céget pedig Jean Rouault közép-európai értékesítési alelnök, valamint Aleksander Wajner ország felelős képviselte.

A 2013 májusában elindított szolnoki építkezéssel párhuzamosan augusztustól Debrecenben is barnamezős beruházás keretein belül épült fel az új AXIÁL értékesítési és szolgáltatási pont. A hajdúság fővárosában 2001. február 1-én nyitották meg első telephelyüket. Az akkori apparátus egy mobil szervizszerelőből és egy alkatrész értékesítőből állt, ám pár hónapon belül kibővült két alkatrész-értékesítő kollégával. Mára 9 szervizszerelő és egy ügyfélkapcsolati vezető alkotja a szervizes csapatot, akik átlagosan az előző években 400 gép javítását végezték el évente. Az alkatrész-értékesítésért 9 fős csoport felel, akik évente közel 2100 partnert szolgálnak ki.

Az alkatrész- és szervizszolgáltatási tevékenység mellett új mezőgazdasági, építőipari és raktár-technológiai gépeket, valamint használtgépeket, és pénzügyi szolgáltatásokat is kínál az AXIÁL Kft. ebben a régióban. Összesen 24 alkalmazott dolgozik a debreceni telephelyen. Az új alkatrészraktár és üzlethelyiség számukra is az ügyfeleik gyorsabb és hatékonyabb kiszolgálását eredményezi.

Az új barnamezős beruházással épülő komplexumban az alkatrészüzlet és raktár nettó alapterülete 880 m2, a szervizműhelyé 591 m2, a nyitott mosóé 187 m2, a portáé pedig 13 m2. A burkolt útfelület 7000 m2-es lesz, az új telephely pedig egy 20 144 m2 alapterületű telken fekszik majd, és a Kishegyesi út 260. alatt várja régi és leendő partnereit.