Páratlan borok készítéséhez kifogástalan szőlőszemeken keresztül vezet az út. Ehhez más növénykultúrákhoz hasonlóan az ültetvényekben is alapfeltétel a szakszerű talajművelés. A rendszeres gépi talajlazítás, kultivátorozás ugyanis segíti a termőréteg szellőzését, az esővíz elvezetését és megtartását. Megteremti a feltételeket, hogy a tőkék kiváló gyümölccsé tudják formálni a talaj ásványianyag-tartalmát.

Azonban ehhez olyan munkagépekre lesz szükségünk, amelyek ki is bírják az igénybevételt, amit a bortermő vidékeken a munka jelent. Kemény, sziklás, vulkanikus talajok, meredek emelkedők, folyamatos munkavégzés. Ebből a szempontból emelkedik ki a mezőnyből itthon egy tradicionális olasz gépcsalád, a DONDI kínálata.

Az olasz gyártó a borászokhoz hasonlóan a minőséget preferálja a mennyiség helyett, képes széles kínálatával a magyar szőlészetek minden munkafolyamatára könnyen kezelhető megoldást kínálni. Nem véletlen, hogy tudásukról olyan ikonikus pincészetek is elismerően nyilatkoznak, mint a Mád – Tokaj-Hegyalja lejtőin dolgozó Szepsy pince. A cikkben áttekinthető formában megismerkedünk a gépcsalád tudásával, Vincze Zsolt szőlész segítségével pedig összegyűjtjük a használat legfontosabb gyakorlati tapasztalatait.

szőlő

Az olasz gyártó a borászokhoz hasonlóan a minőséget preferálja a mennyiség helyett.

Szőlészeti kultivátorozás, talajlazítás: hogyan biztosít minőségi szőlőszemeket?

Számszerűsíteni nehéz lenne, mennyit tesz hozzá a megtermelt szőlő karakteréhez, de a talajmunkák, a mélylazítás biztosan a minőséget szolgálják ezen a téren is. Mindegy ugyanis, hogy sekélyen vagy épp mélyen találhatóak, a tömör rétegek ellehetetlenítik a talajban a nedvesség és levegő mozgását. Gátolva ezzel a kémiai és biológiai folyamatokat, az ásványianyagok hasznosulását. A leginkább gyors és költséghatékony változtatási lehetőséget a soraljművelők, kultivátorok, tárcsák új generációja jelenti. Ezeket a munkagépeket megfelelő traktorral akár egyszerre használhatjuk az első és hátsófüggesztésen, így akár egy menetben képesek lehetünk a sorok- és a tőkék között elvégezni a szükséges talajmunkákat az ültetvényeken.

„Abban a minőségben, ahogy a Szepsy pincénél dolgozunk, minden részlet számít a munkában. Hiszen ahogy a tőkékkel bánunk, ahogy a talajt műveljük, mind hozzátesz a bor minőségéhez.”

Utóbbit már Vincze Zsolt, a Szepsy pince szőlésze emeli ki erről a munkaterületről. A Mádon és Tokaj-Hegyalján elterülő birtokot kiváló aszú- és szomorodni borairól, furmintjáról itthon és külföldön is épp ugyanolyan jól ismerik. 62 hektáros területükön a munkákhoz már harmadik éve használják az olasz gépgyártó, a DONDI kultivátorait és mélylazítóit.

„A Szepsy pincénél az őszi fedőszántás előtt a DONDI mélylazítóval 20-30 centiméter mélységben dolgozzuk át a földet. Ez azért fontos, mert így az évi csapadék könnyedén szivároghat le abba talajrétegbe, ahol már elég sűrű a szőlő gyökérzete ahhoz, hogy komoly, a szemek minőségét befolyásoló ásványianyag mennyiséget vegyen fel. Ehhez lényeges a nedvesség, a fellazított felülettel ezt könnyítjük meg.

A nyitószántást követően a folytatásban kultivátorozunk, mivel az 5-6 centiméteres munkamélységnek hála, egy erősebb eső sem mos le jelentős talajmennyiséget ezzel a technológiával a lejtőkről. A szőlő szempontjából fontos, hogy minimalizáljuk az eróziót, így ezt tartjuk előnyös megoldásnak. A legmeredekebb részeken pedig mulcsolunk.”

DONDI: gépgyártás a minőség és gyorsaság jegyében 1850 óta

Az olasz DONDI hagyományai 1850-ig nyúlnak vissza, gépgyártóként azóta folyamatosan fejlesztenek. Azonban filozófiájuk egy lényeges kérdésben sosem változott. Kiváló minőséget kínálnak reális áron. Természetesen, ahogy írják, a minőség nem lehet a legolcsóbb a piacon, de fontos céljuk, hogy gépeiknél a kiváló alapanyagok garantálta hosszú élettartamon, megbízhatóságon keresztül minden kiadott forint a többszörösét hozza vissza az évek során.

„Minőségre törekvésük mellett a DONDI munkagépeket a gyártó gyorsasága teszi közkedveltté a gyümölcsösökben és a szőlőkben.”

– meséli a márkáról Forró Péter, a magyarországi forgalmazó Agrotec Magyarország Kft. munkagép termékmenedzsere. „Alkatrész cserénél az átfutási idő néhány nap, maximum egy hét. De arra is hajlandóak, hogy akár a termelésből vonjanak ki új alkatrészeket, ha arra egy vásárlójuknak szüksége van egy már megvásárolt munkagép üzemben tartásához.”

A DONDI esetében mindezt széles munkagépkínálat egészíti ki, amivel lefedhetünk minden munkafolyamatot, amely a talajművelés terén a magyar szőlőkben felmerülhet.

A magyar szőlészek számára ideális DONDI géptípusok

A magyar gazdálkodók igényei, a borvidékek talajadottságai alapján a gyártó kínálatából a következő gépekkel mindenképpen érdemes megismerkednünk itthon.

  • Cultivitis – általános, köves talajra is bevethető kultivátor a szőlőkbe

A DONDI Cultivitis egy rugós biztosítású kultivátor, amely a kapák sajátos geometriájának és nagy súlyának hála kivaló hatásfokkal dolgozik a kötött, köves talajokon is. Rugós biztosításának köszönhetően akadály esetén a kapák felhajlanak, majd maguktól visszaállnak, megóvva így a szerkezetet a károsodástól. Lúdtalp kapáival hatékonyan birkózik meg a gyomnövényekkel. A megmunkált talajfelületet hátsó hengerével folyamatosan egyengeti, finomítja, amely az alapfelszereltség része. Opcionálisan tárcsákkal is felszerelhetjük a munkagépet.

Cultivitis kultivátor

Forrás: www.dondinet.it

  • Xvitis – x elrendezésű tárcsa

A DONDI Xvitis egy kifejezetten szőlőültetvényekhez vagy gyümölcsösökhöz tervezett tárcsás borona, amely kiemelkedően jó talajkiegyenlítésre képes „x” elrendezésének köszönhetően. Masszív felépítésének hála megbirkózik az elhanyagolt, erőteljesen elgazosodott sorközökkel is. De metszés idején a közökben hagyott nyesedéket is képes felaprítani 10-12 centiméteres darabokra, így ezzel sincs külön teendőnk.

  • RT Vitis – mélylazító

A gépcsalád mélylazítóját kimondottan a tömörödések felszámolásához alkották meg. Robusztus felépítése gördülékeny munkavégzést biztosít, levegőt juttat a talajba, átforgatva javítja annak vízelvezető képességét. A talaj lezárásához, elegyengetéséhez opcionálisan hengerrel is felszerelhetjük.

RT Vitis mélylazító

Forrás: www.dondinet.it

  • Vitis és Vitis 2 – soraljművelők

A munkagépek között találunk hidraulikusan vezérelt kitérőkéses soraljművelő egységeket is. Ezek 50 centis késeikkel 5 centiméternél nem nyúlnak mélyebben a talajba. Nem a sorok, hanem a tőkék közé benyúlva automatizálják a talajmunkákat. A munkagépek tapogató pálcáikkal 5-10 centiméter távolságból érzékelik a tőkéket, a megfelelő pillanatban lekapcsolják a nyomást, visszahajtva ezzel a késeket, így elkerülve a károkozást. A Vitis a típusból az egy-, míg a Vitis 2 a kétoldali változatot jelöli.

Vitis soraljművelő

Forrás: www.dondinet.it

A munkagépek tudását a szőlőültetvények mellett ugyanolyan jól kamatoztathatjuk gyümölcsösökben is. Forró Péter kiemelte, hogy a márka gazdag opciós felszereltséget is kínál a gazdálkodóknak. Különböző tárcsás talajművelő egységek, hengerek, kultivátor- és feltöltőkapák közül válogathatunk.

A sorok között bizonyított megbízhatóság: kiváló alapanyagok és gyors alkatrész csere

A DONDI gépeknél a megbízhatóság ráadásul nemcsak a marketing része, Vincze Zsolt is megerősítette, hogy a munkagépek a földeken is jól vizsgáznak.

„Őszinte leszek, voltak fenntartásaim a munkagép-vásárlás előtt a talajlazítókkal kapcsolatban. Ugyanis itt Mádon, Tokaj-Hegyalján általában elég köves, vulkanikus a talaj, ahol előfordul, hogy komoly szőlőművelő ekék is elszakadnak. Kemény feladattal kell megbirkóznia tehát egy kultivátornak. Meglepetésemre a DONDI sokkal komolyabb konstrukciónak bizonyult, mint elsőre gondoltam.

Komoly, minőségi anyagokkal készül, így nagyon pozitívan csalódtam a gépekben.

Már harmadik éve használjuk őket, és az olyan kopó alkatrészek cseréjén túl, mint a kések, egyetlen teendőnk sem volt velük. Pedig szinte folyamatosan mennek a szőlőtermelés során, közel 62 hektáron. Egy szezonban körülbelül két garnitúra kést használunk el, amit a gyártó rendkívül gyorsan, pár napos átfutással mindig megküld részünkre.”

Milyen traktorra van szükségünk a szőlészeti munkagépekhez?

A feladatra a keskeny nyomtávú traktorok közül választhatunk, de Forró Péter hangsúlyozza: a szőlőkben a kisebb mérethez is szükség lesz nagy teljesítményre. „Amennyiben a Cultivitis, Xvitis vagy az RT Vitis képességére van szükségünk, minimum 60-70 lóerős traktorban és afölött érdemes gondolkoznunk. A Vitis és Vitis2 soraljművelő itt kivétel, hiszen ezek nem igényelnek annyi teljesítményt, de a többinél szükség lesz rá. A New Holland traktorok T4-es, keskenynyomtávú szériája például tökéletesen teljesíti ezeket a kritériumokat, ideális erőgépet jelentenek a DONDI munkagépek használatához.”

Szőlészeti kultivátorokkal, gépi talajműveléssel biztosítaná a minőséget a szőlőtermesztésben? Egyeztessen a gazdaságára szabott megoldásokkal a DONDI gépek hazai forgalmazójának szakértőivel az Agrotec Magyarország Kft.-nél!