Ez a drón kiküszöböli a korábbi konstrukcióknak azt a hiányosságát, hogy viszonylag kis terhet (növényvédő szert) tudnak egyszerre magukkal vinni, és áramellátó rendszerüket gyakrabban fel kell tölteni. Az elektromos meghajtású drónok 20 kilós teherbírásával szemben ez a drón 500 kg terhet képes szállítani, meghajtóként pedig repülőgép üzemanyagot használ, így az eddig forgalomban lévőkhöz képest tízszer több időt tud egy felszállással a levegőben tölteni.

drón

A kép illusztráció – fotó: Agroinform.hu

A növényvédő szereket a drón differenciáltan szórja ki, pontosan oda juttatva, ahol azok szükségesek. Ezért a permetezést végző drónnak talajközelben kell repülnie, és a más rendeltetésű drónoknál nagyobb precizitással kell működnie, hogy az útjában lévő, az átlagosnál nagyobb számú akadályt kikerülje.

Ennek alapján az új gép különösen jól alkalmazható a nagy területen gazdálkodó termelők földi permetezőgépeinek helyettesítésére. A vetések feltérképezésénél pedig ez a drón nem csupán kamerahordozó, mivel a növények egészségi állapotáról és a kártevőkről pontos információkat szolgáltat, amelyeket azonnal fel lehet használni a permetezés beállításában. Ez hatékonyabb felhasználást és hosszabb távú környezeti hatást tesz lehetővé.

Mentsd el a naptáradba Magyarország precíziós konferenciáját!
PREGA 2019 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
Időpont: 2019. február 19-20.
PREGA SCIENCE – Precíziós Gazdálkodási Tudományos Konferencia
Időpont: 2019. február 19.