Korunk fontos feladata a kellő mennyiségű élelmiszer-alapanyagot előállító, intenzív növénytermesztés oly módú kivitelezése, amelyben a kémiai növényvédelem során csak a feltétlenül szükséges mennyiségű peszticidet juttatjuk ki a környezetbe. Ennek érdekében indokolt egyrészről arra alkalmas növényvédő gépek használata, másrészről megfelelő szaktudású szakemberek alkalmazása e területen is.

Alapvető követelménynek kellene lennie, hogy a permetezőgép megfelelő elektronikai rendszerével automatikus szakaszvezérléssel rendelkezzen a már lefedett terület tekintetében. Így az első lépés megtörténne a felesleges permetszer környezetbe jutásának megelőzésére. Ám ennek megléténél sem lehet tökéletesen minimalizálni a növényvédőszer-kijuttatást, mivel már a vetésnél előfordulnak pontatlanságok, úgy a permetezés alkalmával is megtörténik adott területrész két alkalommal való kezelése. Ezen túlmenően említést kell tenni a le nem permetezett sávokról, amely hátráltatja a termelést és a károsítás kiindulási helye lehet.

A precíziós gazdálkodás a műholdas kormányzási rendszeren alapul, amely legalább 2-5 cm pontossággal kihasználható a termelésben, így a kémiai növényvédelemben is.

Korábbi permetezőgépeink kézi szakaszelzárással voltak felszerelve, így ha egy tábla nem szabályos négyszög alakú (és általában nem az), létrejöttek többször lepermetezett területek. Emiatt vált szükségessé egy (körülbelül 20 cm pontosságú) automatikus szakaszelzáró elektronikával felszerelt permetezőgép vásárlása. Ám még így sem tökéletes a permetszer-kijuttatás minimalizálása, hiszen vetés közben is előfordultak pontatlanságok, így a szabályos táblán is lehetnek kisebb nagyobb ráfedések (és sok kicsi sokra megy, ahogy a mondásból is tudjuk..). Ezen kívül, mint ahogyan már említettem, az automatikus zárás-nyitás is csupán 20 cm pontossággal működik a permetezőgépen.

A probléma megoldásának kulcsa a precíziós gazdálkodási rendszer kiépítése a gazdaságban, amely már 300 hektár szántóterület megművelésénél is érezhetően megtérülő beruházás.

Az erőgépek és a kombájn alapkábelezést kapnak, ezután pedig a rendszer részei (monitor, elektromos kormány és antenna) áthelyezhetők egyik gépből a másikba.

Így vetéskor, permetezéskor és betakarításkor is 2-5 cm pontossággal lehet dolgozni.

A precíziós gazdálkodási rendszer kiépítése már 300 hektár szántóterület megművelésénél is érezhetően megtérülő beruházás – fotó: Zsár Ernő

Vetéskor teljesen egyenes és párhuzamos fogások jönnek létre, így növényvédelmi munkák során is elkerülhető a kétszer permetezett területek létrehozása. Ezáltal csökkentjük a növényvédőszer-kijuttatást, az üzemanyag-felhasználást és a talajtaposást, amellyel védjük a környezetet és a pénztárcánkat is. További csökkentési lehetőséget nyújt a GPS alapú műholdas kormányzási rendszer és a permetezőgép vezérlő egységének összekapcsolása (ISOBUS). Így az automatikus szakaszelzárás is 2-5 cm pontossággal fog működni.

A kezeletlen területek kialakítását is elkerüljük, amely kiemelkedő fontosságú, főként herbicid-kijuttatás esetén. Ezen célkitűzés nem csupán környezetvédelmi szempontokat szolgál, hanem a gazdálkodó költséget is megtakarít segítségével. A rendszer segítségével belátható időn belül lehetőség nyílik a betakarítógéppel készített hozamtérképezés alapján történő helyspecifikus tápanyag-kijuttatásra és vetéskori differenciált tőszámbeállításra is. A táblák esetleges felosztásánál az arra alkalmas számítógépes program segítségével 10 cm pontossággal megrajzolhatók a parcellahatárok – és ezeket célszerűen a permetezőkeret szélességre kell kalibrálni a darab fogások elkerülésének érdekében. Ekkor szintén időt és üzemanyagot takarítunk meg a munka kivitelezése során.

Már a rendszer kiépítésének kezdetén érdemes szaktanácsadóhoz fordulni,

mivel így elkerülhetők a kezdeti buktatók, amelyek értelmetlenül kidobott, komoly összegekbe kerülhetnek. Gazdaságunkban például alapvetően egy új erőgép vásárlásáról volt szó, amelybe gyári műholdas kormányzási rendszer kerül. Ez azonban nem helyezhető át egyik gépből a másikba. Szerencsére tanácsadó kollégám időben felhívta a figyelmemet erre a zsákutcára. A kolléga azon kívül, hogy magas szinten foglalkozik a precíziós gazdálkodás minden területével, mellette gazdálkodik is. Javaslatára tehát a forgalmazónál kialkudtam egy komplett mobilis rendszert is a gyári mellé. A két rendszer teljes összeférhetőségén még dolgoznak a gyártók, reméljük, sikerrel járnak.

Addig is van megoldás a hatékony együttes használatra, mivel a koordinátákat és a szögeket (amelyek vonalakat adnak) mindegyik rendszer esetén meg lehet adni a traktor monitorján. Ezek menthetők, tehát csak egyszer kell áttáplálni őket.

A rendszer okszerű kiépítése a gazdaságmérettől, a gépesítettségtől, az alkalmazott technológiáktól, a termesztett növények körétől, a humán háttértől és még számos tényezőtől függ. A legfontosabb, hogy a vetést, a növényvédelmet és a betakarítást végző gépek rendelkezzenek műholdas kormányzással.

Precíziós betakarítás napraforgóban – fotó: Zsár Ernő

Hosszú távon azonban a talajmunkát végző gépeket is érdemes felszerelni a rendszerrel, mivel sokszor nagyon rövid időintervallum áll rendelkezésre arra, hogy jó minőségű talajt tudjunk előkészíteni, másrészt a pontos munkával csökkentjük a talajtaposást is, amellyel nő a termés.

A precíziós gazdálkodásra való áttérés előbb, vagy utóbb minden gazdálkodó fejében megfogalmazódik – ám a gondolattól az elhatározásig gyakran rögös út vezet. Jómagam szerencsés helyzetben voltam – ezúton is szeretném a köszönetemet kifejezni Kauser Jakab növényorvos kollégámnak és barátomnak, aki tevékenységével felhívta figyelmemet a precíziós gazdálkodás előnyeire és nagy segítségemre volt a rendszer ésszerű kiépítésében.

Amint az látható, a precíziós gazdálkodás gyakorlatával – így a precíziós növényvédelemmel is óvjuk a környezetet és költséget, időt takarítunk meg. Magyarországon jelenleg még csak terjedőben vannak az automata szakaszelzáró rendszerrel működő permetezőgépek és a GPS alapú műholdas kormányzási technológia, így ezeknek a használata még nem általános.

Remélhetőleg az Európai Unió 2020-ban kezdődő támogatási ciklusában elsődleges szerepet kap a rendszer támogatása.

A precíziós gazdálkodás támogatásának egyik szegmenseként például el tudok képzelni egy olyan rendszert, amelyben az Európai unió támogatja a differenciált tápanyagkijuttatásra alkalmas gépek beszerzését, cserébe a gazdálkodó vállalja azok alkalmazását a termelésben, ezen túlmenően a rendszer adatbázisa segítségével igazolja a környezetkímélő műtrágya-használatot. A GPS alapú műholdas kormányzási rendszer már a közepes gazdaságoknak is kifizetődő, illetve néhány éven belül megtérülő beruházást jelenthet.

A precíziós gazdálkodás gyakorlati megoldásaival és a lehetséges megtérüléssel foglalkozik a február 21-i PREGA Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás.

Időpont: 2018. február 21.
Szekciók: szántóföld, kertészet, állattenyésztés, élelmiszeripar

A konferenciáról további információért és a jelentkezésért kattintson ide!

PREGA