Legújabb körkérdésünk témája az ekeválasztás, pontosabban:

1. Milyen feltételek befolyásolhatják az ekék kiválasztását? Hogyan válasszunk az erőgépünk teljesítményének megfelelő ekét? Barázdában vagy tarlón járó, illetve függesztett vagy félig függesztett kivitel előnyösebb az erőgépünkhöz?

2. Milyen kiegészítőkkel érdemes rendelni az ekét (előhántó, beforgató lemez, fogásszélesség szabályozó, stb.)

Akik ezúttal válaszolnak: Agroázis Csoport,  AXIÁL Kft., KITE Zrt., Kverneland Group, Lemken Hungária Kft., Quivogne Magyarország Kft.

Osgyán László ügyvezető, Agroázis Csoport

Az ekeválasztást nagymértékben befolyásolja az erőgép teljesítménye, a domborzat, a talaj jellemzői, a kívánt munkamélység. A munkamélység és a talaj kötöttsége, a domborzat jelentősen meghatározza az adott traktorhoz választható ekefejek számát, a kormánylemez kialakítását és a munkaszélesség állítását.

Agroázis

A munkamélység, a talaj kötöttsége és a domborzat meghatározza az eke tulajdonságait – fotó: Agroázis

Az eke vontatási módja nagymértékben függ a traktor teljesítményétől, ezzel összefüggésben az ekefejek számától. Függesztett ekéket általában 1-6 ekefej között alkalmazunk, aminek előnye a kis fordulékonyság, akár kisebb területeken is hatékonyan alkalmazhatjuk. Négy ekefej fölött gyakran féligfüggesztett ekéket alkalmazunk, ezzel nem terheljük feleslegesen a függesztést, viszont a forgókra nagyobb területet kell hagynunk.

eke

Széles kerekezésnél, hevederes járószerkezetnél vagy törzscsuklós traktoroknál a tarlón járó kivitel a megfelelőbb – fotó: Agroázis

Hagyományos kerekes traktoroknál általában barázdában járó kivitelt alkalmazunk, de széles kerekezésnél, hevederes járószerkezetnél vagy törzscsuklós traktoroknál vagy nagy munkamélység esetén a tarlón járó kivitel megfelelőbb. Kínálatunkban az olasz Moro Aratri ekegyár termékeiből minden igényre optimális ajánlattal állunk a gazdálkodók rendelkezésére.

Alapkivitelben általában mechanikusan, lépcsősen tudjuk a munkaszélességet állítani, de változatos talajviszonyok és dombos területen előnyös a hidraulikus munkaszélesség-állítás, így megfelelő munkasebességet tudunk elérni a munkaszélesség állításával akár völgy- és hegymenetben is.

Agroázis

Moro Aratri ComapctSystem – fotó: Agroázis

A jobb leforgatás érdekében beforgató lemezt vagy előhántót alkalmazhatunk, aminek választása a talajtól, fedő növényzettől és a munkaszélesség-munkamélység viszonyától a traktor kerék szélességétől is függ. Az eke szállításához a függesztett ekék esetén a traktorfüggesztés tehermentesítésére is több megoldás kínálkozik, mint a Moro Aratri által fejlesztett a CompactSystem vagy a TransportSystem szállítási rendszer.

Agroázis

Moro Aratri TransportSystem – fotó: Agroázis

Az ekefejek védelmének érdekében általánosan mechanikus biztosítást alkalmazunk, de köves talajon jó választás a hidraulikus non-stop biztosítás. Ha későbbiekben nagyobb traktorra szeretnénk váltani, akkor kedvező lehet a toldható gerendely-előkészítés, amivel később kisebb befektetéssel a nagyobb erőgéppel is optimálisan használhatjuk a meglévő ekét. Minden esetben az egyedi viszonyok figyelembe vételével tudunk gépet és kiegészítőket ajánlani, amiben a Moro Aratri kiváló választás.

Lisz Péter termékmenedzser, AXIÁL Kft.

Az első kérdés önmagában felvet egy kérdést, ami körül forog a világ a jelenben. Szántsunk, vagy ne szántsunk? A helyi adottságok megadják a választ. Az ekevásárlásnál a váltvaforgató ekék vették át a piacot. Az eke megválasztánál nemcsak a lóerő fontos, hanem az gép önsúlya és a feltehető súlyok mennyisége.

eke

Az ekevásárlásnál a váltvaforgató ekék vették át a piacot – fotó: AXIÁL

Magyarországon az ekefejenkénti lóerő számtana elég tág határokon mozog. Ha be kellene határolnom, azt mondanám, 35 Le-től 65 Le-ig, mert nem mindegy, hogy Dél-Somogyban, Észak-Békésben vagy a Tisza árterében szántunk.

AXIÁL

Az eke megválasztánál nemcsak a lóerő fontos, hanem az gép önsúlya és a feltehető súlyok mennyisége – fotó: AXIÁL

Barázdában vagy tarlón? Ezt az erőgépünk dönti el, univerzális traktoroknál a gumiméret, ami meghatározó, 600 mm felett ajánlott már a tarlón járó kivitelben gondolkodni. Van barázdaszélesítő opció az utolsó ekefejre, így akár a 740 mm-es mérettel is szánthatunk barázdában, amennyiben hevederes járószerkezetű erőgéppel végezzük a szántás mindenképpen a tarlón járót kell választanunk.

A tarlón járó kivitelnek egyik hátránya, hogy ősszel a késői szántásokban megnő a „szlipp” és a megcsúszás miatt nehéz a szántás vagy extrém esetben nem is tudunk szántani. A függesztett kivitelű ekékkel jobban lehet manőverezni a szántóföldön, forgón és a csücskökben. Általában 5 fejes kivitelig ajánlott, 5+ fejes kivitelű ekéknek már a félig-függesztett kialakítás a jobb megoldás.

eke

Ötnél több ekefejes kivitelnél a a félig-függesztett kialakítás a jobb megoldás – fotó: AXIÁL

A kiegészítőkre rátérve, az első kérdés, ami foglalkoztatja a gazdákat, hogy réselt vagy teli ekefej? Tapasztalatom az, hogy 95 %-ban a réselt a preferált. Az extrém kötött talajoknál pedig telit választanak. Pedig a réselt jobban tudja a talajt porhanyítani és az erőgép üzemanyag-fogyasztása is kedvezőbb.

Az előhántó, mint opció egy nagyon hasznos dolog, ha valaki jól beállítja. A legtöbb traktoros szabadulna tőle, mert úgy egyszerűbb. A jó beállítás, ha az előhántó a szántási mélység 1/3-át viszi, ezzel is segítve a kormánylemez munkáját.

Grégoire-Besson

Az első kérdés, ami foglalkoztatja a gazdákat, hogy réselt vagy teli ekefejet válasszanak-e – fotó: AXIÁL

De nem csak a munkamélység számít, hanem a száron a távolság az ekefej kopócsúcsától! Ezt a szántott kultúra és a szármaradvány mennyiség és minősége határozza meg. Ha van előhántó, akkor a beforgató lemez munkája elenyésző, amennyiben csak a beforgató lemez van, akkor annak íve és hossza dönti el, hogy milyen munkát fog végezni.

A Grégoire-Besson ekéket alapfelszereltségként mindkét opcióval ajánljuk. A fogásszélesség állítása történhet hidraulikusan és mechanikusan. Ezt is a helyi adottságok döntik el, illetve hidraulikus ajánlott, ha táblán belül is más-más talajtípusok találhatóak meg.

Szűcs Sándor, KITE Zrt.

A nagymúltú RABE cég függesztett és félig függesztett kivitelben gyárt ekéket 80 és 500 Le teljesítményű erőgépekhez. A család legkisebb tagja a kis és közepes gazdaságok számára kifejlesztett ALBATROS, 110-120 mm-es gerendely keresztmetszetű, 3-tól 5 ekefejes kivitelben érhető el. A közepes és attól nagyobb gazdaságok függesztett ekéje a SUPER ALBATROS változat 140 és 160 mm-es gerendellyel, 4-től 6 vasig terjedő kivitelben.

eke

RABE ALBATROS eke – fotó: KITE Zrt.

Kimondottan nagy gazdaságoknak ajánljuk a félig függesztett KORMORAN (5-8 ekefej) és MARABU ekéket (8-12 ekefej) 200, illetve 300 Le-s teljesítményszinttől. A KORMORAN ekék 180 mm-es gerendellyel rendelkeznek, míg az osztott fővázú MARABU-é 180x260 mm. A félig függesztett ekék a piacon egyedülálló fogasléces fordítóművel vannak ellátva, melynek köszönhetően rántásmentes, egyenletes fordítás valósítható meg.

RABE

Az eke kiválasztásánál a traktor teljesítménye és a a művelendő területek tagoltsága a legfontosabb tényezők – fotó: KITE Zrt.

Az ekeválasztásnál az üzemeltető traktor a meghatározó tényező. Általánosságban 40 Le/ekefej a teljesítményigény, ami nyilván változó az ország különböző területein. A függesztett ekéket maximum 5 vasú kivitelig szoktuk ajánlani a traktor függesztő szerkezetének kímélése érdekében. E méret felett mindenképpen félig függesztett ekét kell választani. Másik fontos szempont a művelendő területek tagoltsága. Több kisebb tábla esetén célszerű függesztett ekében gondolkodni.

Az utóbbi időben terjednek a 60 cm-nél is nagyobb szélességű gumiabroncsok. Ez a szélesség már nem fér be a barázdába, ezért egyre növekszik a tarlón járó ekék jelentősége.

A kiegészítők közül az előhántók, illetve a beforgató lemezek használata nagyobb szármaradványnál feltétlen javasolt, nélkülük nem lesz tökéletes a leforgatás minősége.

Mészáros Rajmund termékmenedzser, Kverneland Group

Az eke kiválasztásánál fontos figyelembe vennünk a területi adottságainkat, ami nem csak a talajok kötöttségi fokára vonatkozik. Hiszen legalább ilyen fontos szempont területeink tagoltsága is, mert hiába a robusztus félig függesztett eke, ha túlnyomórészt kisebb parcellákkal rendelkezünk. Ha ezt az elvet követjük, hamar megkapjuk a választ, hogy függesztett vagy félig függesztett kivitelben kell tovább gondolkodnunk.

Nyilvánvaló érv a függesztett ekék mellett a táblavégi könnyebb fordulás, a táblaszélen való könnyebb kezdés, viszont egyértelmű határt jelent a maximális (ekefejosztástól függő) 6-7 fej. E felett mindenképpen félig függesztett kivitel javasolt, ami kevésbé terheli az erőgép függesztő szerkezetét.

Kverneland

Fontos szempont a talajok kötöttségi foka és a területeink tagoltsága is – fotó: Kverneland

Félig függesztett eke esetén a megfelelő gépkapcsolat kialakításában szintén fontos kérdés hogy tarlón vagy barázdában járó ekét válasszunk. Gumikerekes traktor esetén mindkét választás megfelelő, viszont gumihevederes traktor esetén a tarlón járó kivitel a jó választás. A Kverneland kínálatában szereplő RN eke hidraulikusan állítható át tarlón vagy barázdában járó módba, így megvásárlása esetén nem okoz problémát, ha időközben erőgépet vagy „járószerkezetet” váltottunk.

A megfelelő eke kiválasztásának másik fontos kritériuma, hogy mechanikus vagy hidraulikus fogásszélességállítású ekét válasszunk. Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy könnyebb talajszerkezetű talajok esetén nem tudjuk megfelelő mértékben leterhelni a traktort, kötöttebb területen pedig ugyanazzal a beállítással csak erőltetjük erőgépünket.

eke

Gumikerekes traktorhoz a barázdában- és a tralón járó kivitel is megfelelő, míg gumihevederes traktor esetén a tarlón járó a jó választás – fotó: Kverneland

A megfelelő fogásszélesség megválasztása és gyors beállítása nagy szabadságot jelent a traktor üzemeltetőjének, és egyben komoly üzemanyag-megtakarítást is eredményez. Ehhez a Kverneland kínálatában szereplő hidraulikus fogásszélességállítású ekéit (Variomat) ajánlja a gyár, függesztett kivitelben 150 LE-ig a 150 B Variomat, 360 LE-ig az LB ekéket, félig függesztett kivitelben az RG vagy RW ekéket, egészen 12 fejes kivitelig.

Ha pedig üzemanyag-fogyasztást szeretnénk csökkenteni, a Kverneland 2020-ban mutatja be új kormánylemez típusát No38 névvel, amivel 30 -35 cm-s munkamélységben is jelentősen csökken a vonóerőigény, ezzel együtt az üzemanyag-felhasználás is. Menetszám-csökkenést pedig az egyedülálló Packomat szántáselmunkáló egységgel érhetünk el, amivel egy menetben készíthetünk vetőágyat.

A Kverneland újdonságok megtekinthetőek a 2020 januári AgrárGépshow gépkiállításon.

Szrnka Péter értékesítési vezető, Kelet-Magyarország, Lemken Hungária Kft.

Egy helyesen megválasztott eke évtizedeken át szolgálhatja a gazdálkodókat, ezért fontosnak tartjuk, hogy megfelelő eszközt kínáljunk/válasszanak a gazdák. Alapvetően az erőgép paraméterei és a talajviszonyok, illetve a domborzati feltételek határozzák meg leginkább azt, hogy mely eke lesz az ideális választás. Ökölszabályként elmondható, hogy ekefejpáronként 50 LE vonóerő-teljesítményre van szükség.

Lemken

Lemken Juwel 8 eke FlexPack szántáselmunkálóval – fotó: Lemken

A Lemken tisztában van azzal, hogy nincs két egyforma igény, ezért például 3 fejes kivitelű ekék esetében 4(!) különböző vázméretű ekét kínál. Manapság a precíziós eszközök (automata kormányzás) terjedésével egyre több az értékesített tarlónjáró kivitelű eke a Lemken esetében is. Abszolút előnyük az, hogy nincsen taposási kár, hiszen az erőgép kerekei a tarlón járnak nem a barázdában.

Mindenképpen előremutató megoldás a Lemken-nél, hogy a tarlónjáró ekék hidraulikusan pár perc alatt átállíthatóak barázdábanjáró verzióra. Ez garantálja azt, hogy mindig a körülményeknek megfelelően tudjunk dolgozni.

Fontos megemlíteni, hogy a tarlónjáró üzemmód precíz, 2 cm pontosságú automata kormányzást igényel. Egyes traktorok sok esetben a széles gumizás (vagy gumiheveder) miatt nem is tudnak barázdában dolgozni, ezen erőgépek esetében csak tarlónjáró eke jöhet szóba. A Lemken kínálatában megtalálhatóak mind a függesztett, mind a féligfüggesztett ekék. A táblaméret és az erőgép függvényében mindkét kivitel tökéletes választás lehet. Kis és közepes trakotrok esetében a függesztett a jobb választás, míg a nagyobb erőgépeknél már döntés kérdése hogy melyik kivitelt választjuk.

eke

Lemken Diamant 16 eke tarlónjáró üzemmódban – a tarlónjáró ekék pár perc alatt átállíthatóak barázdábanjáró verzióra – fotó: Lemken

Az eke munkájának minőségét nagyban befolyásolják a helyesen megválasztott kiegészítők. Talán a legfontosabb a megfelelő ekefejforma. Ez lehet réselt vagy teli kormánylemezes verzió. Továbbá fontos elemei az ekének a beforgatólemezek, illetve az előhántók is. Sok szármaradvány esetében mindkét opciót javasoljuk használni.

A másik fontos tényező az átömlési keresztmetszet. Ezt a szabad hasmagasság és az ekefejek távolsága adja. Érdemes minél nagyobb értékeket választani, hogy nagy tömegű szármaradvány esetén is garantált legyen a tökéletes munkavégzés.

Félig függesztett ekék esetén nagy előny lehet a Lemken által használt súlyáthelyező rendszer, mely többletsúlyt helyez az erőgépre, így csökkentve a káros szlippet növelni tudjuk a terlületteljesítményt, emellett csökken az üzemanyag-fogyasztás. Sokszor szóba kerül a szántáselmunkáló kérdése, mely szerves része az ekéknek. A Lemken 3 féle megoldással mindenki számára megfelelő megoldást nyújt.

Quivogne Magyarország Kft.

Az elmúlt években a szántás jelentősége csökkent, a hazai viszonyok mellett azonban teljesen elhagyni az ekét nem lehet. A nagy mennyiségű kukoricaszár kezelése, a különböző növénybetegségek csökkentése vagy akár az egerek és egyéb rágcsálók visszaszorítása a megfelelő mélységben végzett szántás nélkül hazánkban szinte lehetetlen feladat.

Az ekék kiválasztásánál az elsődleges szempont az erőgép nagysága, hiszen mint minden ekegyártónál, így az OPaLL-AGRI cégnél is változik a műszaki felépítés, a gerendely mérete és a robusztusság a különböző osztályok között. A függesztett ekék előnye a kisebb méretű táblákon mutatkozik meg, míg a félig függesztett ekék inkább a nagyobb táblákra ajánlottak, ahol a teljesítményt nem veti vissza a sok forgó és vonulás.

Quivogne

A függesztett ekék a kisebb méretű táblákra, a félig függesztett ekék inkább a nagyobb táblákra ajánlottak – fotó: Quivogne

Az OPaLL-AGRI-nál a függesztett ekék Jupiter ekék robusztus, 120x120x10 vagy 140x140x10 mm-es gerendellyel készülnek. A gerendely extra megerősítéssel rendelkezik a felfogató központnál. A nagyobb gazdaságok részére az Orion félig függesztett ekét ajánljuk, amely típusnál a főváz már 180x180x10 mm-es zártszelvényből készül – amely az egyik legerősebb a piacon – így bátran ajánlható a legnagyobb gumikerekes traktorokhoz is.

Az ekék felszereltségénél a függesztett és félig függesztett ekék között nincs jelentős különbség. Hazánkban az ekeértékesítés döntő része réselt kormánylemezes kivitelből áll. Az optimális aláforgatáshoz elengedhetetlen a beforgató lemezek vagy előhántók alkalmazása. Bár az előhántók beállítása nagyobb türelmet igényel, az igazán szép munka, a szármaradvány-mentes felszín ezek alkalmazásával érhető el.

eke

Öt ekefejes kivitelnél ajánlott a szállítókerék – fotó: Quivogne

A barázdafal kialakítása az egyszerűbb késes ekenáddal vagy a csipkézett tárcsás csoroszlyával történik. A késes ekenád az esetek nagy részében jó munkát végez és jóval kedvezőbb árfekvésű, míg a tárcsás csoroszlya az optimális megoldás, de árban kissé magasabb.

A felszereltséget lehet még bővíteni a függesztett ekék esetében az 5 ekefejes kivitelhez ajánlott vázbehúzó munkahengerrel és szállító/átbillenő kerékkel.

Az OPaLL-AGRI félig függesztett ekéinél érdekes lehetőség, hogy az Orion elérhető 5+1+1+1+1 ekefejes kivitelben. Így az eke használható 5 vasú kivitelben 200 LE-vel, de 6-vasúként nagyobb traktorral és persze 7, 8 vagy 9 ekefejes kialakításban is. Ez jelentősen megnöveli a kihasználhatóságot, több traktorral is tudjuk használni, ami egy őszi munkacsúcsnál nem elhanyagolható előny.

Körkérdéssel minden héten jelentkezünk. Figyeld az Agroinform híreit!

Az Agroinform.hu Piacterén több tízezer apróhirdetés között válogathatsz, köztük sokféle új és használt ekét is találsz.

A Fórum rovatban pedig kérdezhetsz a többi gazdától és megoszthatod saját tapasztalataidat bármilyen agrártémában.