A Danfoss megoldásai megkönnyíti a többtengelyes kormányzást és fejlesztéseikkel célul tűzték ki, hogy javítsák a mezőgazdasági és építőipari gépek manőverezhetőségét és termelékenységét, lehetővé téve nemcsak a szűkebb fordulókat, de a jobb rálátást nyújtó, oldalazó (rákmozgást, vagy kutyázó) mozgást is.

Nagy újítás a részletekben

A Danfoss Power Solutions új MultiAxis kormányzási rendszerét Európa-szerte mezőgazdasági gépekben használják. Ennek alapja egy szoftvervezérelt elektrohidraulikus szeleprendszer, amely lehetővé teszi a jármű első és hátsó tengelyei kerekeinek menet közbeni, akár egymástól független kormányzását a vezetőfülkéből.


Az eredmény: a kormányozhatóság jelentős javulása, időt, üzemanyagot és fáradtságot megtakarítva a szűk fordulókban és ismétlődő mozgásokat igénylő műveleteknél.

A rendszer 2021-ben elnyerte az Amerikai Mezőgazdasági és Biológiai Mérnökök Társaságának AE50 díját a „Mérnöki innovációért" kategóriában.

Bár néhány munkagépgyártó kifejlesztette saját hátsótengely-, illetve kerékkormányzási rendszerét, de saját szoftvert is kellett írniuk a hátsó tengely/ek vagy kerekek hidraulikus blokkolásához vagy a tengely mechanikus rögzítéséhez. A Danfoss ezt szabványosított szoftvereivel biztosítja, és a harmadik fél által végzett tesztek bebizonyították, hogy maradéktalanul megfelelnek az EU-s szigorú biztonsági előírásoknak.

Danfoss

Az eredmény: a kormányozhatóság jelentős javulása – fotó: Danfoss

A rendszer a kerék állásszögéből és a jármű sebessége alapján biztonságos és pontos járműirányítást biztosít a különböző kormányzási módokban. A technológia egyre népszerűbb Európában, és szinte minden új permetezőgépet másodlagos tengelykormányzással szerelnek fel.

Az Európában értékesített gépeknél a rendszer piaci bevezetése és gyakorlati alkalmazása a SAME Frutteto CVT traktoron az ActiveSteerrel nagyon sikeres volt az olaszországi szőlőültetvényeken.

A Danfoss Power Solutions szerint az iparági szabványos szoftverrel működő, számítógép-vezérelt elektrohidraulikus szelepek rendszerén keresztül minden kerékre kiterjedő kormányzást biztosító Multi-Axis Steer terméke növelheti a gépek termelékenységét, mert szűk helyen kiküszöböli a felesleges manővereket, ezáltal jelentősen csökken a gumikopás, nő az élettartamuk.

Az elektrohidraulikus, variálható kormányzást nemcsak (szőlő)ültetvény-traktorokon vagy agrárrakodógépeken alkalmazzák, hanem az építőipari és anyagmozgató gépeken szintén előnyös.

A gazdák elmondták, hogy korábban a szőlőültetvényben vagy gyümölcsösökben gondot okozott a szűk, sorvégi megfordulás a traktorok elején lévő szerelékkel, míg a mérnökök becslése szerint az összkerékkormányzással akár 30%-kal is növelhető a termelékenység, ami a gyors megfordulásoknak köszönhető. Másképp fogaalmzva, akár 28%-kal csökkenthető a gépek fordulási sugara a csak elsőkerék-kormányzásúakhoz képest.

Továbbá a rendszer képes számottevően kompenzálni a traktor vagy a munkagépek dőlését terepen, valamint az anyagmozgatási műveleteknél az oldalazó („rákmenettel") történő kormányzásra is alkalmas, így a gépkezelőnek jobb a rálátása a gép környezetére, amikor nagy, terjedelmes rakományokat mozgat, vagy karámoknál mozog az állatok etetésekor. Sőt, még akár a talajtaposás is csökkenthető, amikor az első és hátsó kerekek eltérő nyomon futnak. A különböző kormányzási módok közül menet közben is választhatunk, átkapcsolhatunk.

Néhány piacon eddig nem volt kiemelt szempont a fokozott mozgékonyság, manőverezés, de a gyorsaság, időarányosan kevesebb üzemanyag és számottevően kisebb gumikopás mind az új megoldás mellett szól.

Fontos megemlíteni még a precíziós gazdálkodás térhódítását is, ezért a hiteles RTK-jelek követéséhez és a finomabb szántóföldi térképfelbontásokhoz a Danfoss rendszere könnyen adaptálható, és a mezőgazdasági munkák fontos támogatójává válhat.

A komplett, beépítésre kész beszállítói csomagokkal a gépgyártók is nyernek, pénzt és időt megspórolva az egyedi, saját fejlesztések helyett, míg a gépalkatrész-kereskedők és gépszervizek számára szintén egyszerűbb lesz a kiszolgálás.

Forrás: www.farm-equipment.com