eke

Az eketest munkavégző részei közül az egyik legfontosabb feladatot a kormánylemez végzi – A szerző felvétele

Az is sokszor fejtörést okoz, hogy az ekegyártók ilyen-olyan fantázianévre elkeresztelt kormánylemeztípusait melyik általános kategóriába soroljuk be. Fogós kérdés szokott lenni a kiválasztásnál annak az eldöntése is, hogy a saját gazdaságunk területeinek művelésére melyik lenne a legalkalmasabb. Rövid cikkünkben ezeket az általános kormánylemeztípusokat mutatjuk be.

ekeKultúrkormánylemez – A szerző felvétele

Kultúrkormánylemez:

Felülete hengerszerű, a könnyen művelhető homoktalajok és a nehéz művelésű agyagtalajok kivételével minden talaj szántására alkalmas. Alacsony munkasebesség esetén lekerekített ormókat, gyorsabb művelési tempónál pedig egyenletes szántott felületet hagy hátra. 6 km/h-nál magasabb munkasebességgel viszont már nem használható előnyösen, ezért ma már nem nagyon alkalmazzák ezt a kormánylemezfajtát a gyártók.


Leginkább a régi orosz gyártású, függesztett ekéken találkozhatunk még ilyenekkel, de mai konstrukciókon már sehol sem alkalmaznak ilyen kormánylemezt.

eke

Univerzális kormánylemez – A szerző felvétele

Univerzális kormánylemez:

Mellső része szintén hengerszerű kiképzést kapott, de a szárnyrésze kissé csavart, és lényegesen hosszabb, mint a kultúrkormánylemez, ezáltal tágabb művelési sebességhatárokat enged meg. A laza homoktalajok kivételével minden talajon jó minőségű munkát végez, 6 km/h munkasebesség felett is. A legtöbb, hazánkban elterjedt ágyeke, de számos váltvaforgató eke is standard kivitelben ezzel a változattal van felszerelve, illetve érhető el.

ekeFélig csavart kormánylemez – A szerző felvétele

Csavart és félig csavart kormánylemez:

Megközelítőleg szabályos csavart felületű, illetve félig csavart változatnál a szárnyrész csavart vonalú. A barázdaszelet egyben maradásának biztosítása érdekében a teljesen csavart verziónál a kormánylemez hosszan hátranyúlik. A mai váltvaforgató ekék nagy része leginkább a félig csavart modellekkel van felszerelve. A nedves, nehezen művelhető, kötöttebb talajokon igazán kiemelkedő munkát végeznek, de a félig csavart változatoknak az őszi alapművelés során a szármaradvány-leforgató hatása is maradéktalan.

Réselt kormánylemez – A szerző felvétele

Réselt kormánylemez:

A réselt kormánylemezek igazi előnyeit egy 25-26 százalékos vagy afeletti nedvességtartalmú terület szántásakor érzékelhetjük a legjobban. Mivel a talajsúrlódás kisebb, így a vonóerőigény is alacsonyabb, aminek köszönhetően az üzemanyag-felhasználás is kevesebb. Amikor a tele kormánylemezes ekénél a nagy nedvességtartalom mellett már le kell mondanunk a teljes munkaszélességről, addig a réselt kormánylemezes eke még a teljes fogásszélességben tud dolgozni.

Vályog- és agyagtalajokra különösen ajánlott alkalmazása. Napjainkban szinte minden váltvaforgató eke elérhető már réselt kormánylemezes kivitelben, csak a felhasználó döntésén és pénztárcáján múlik, hogy milyen szempontokat tart szem előtt kiválasztásánál, de hosszú távon szinte biztos megtérül az alkalmazása.

Ossza meg az ekékkel szerzett tapasztalatait az Agroinform.hu fórumon.