Az Agritechnica kiálllításon a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) 2. alkalommal adja át a "DLG-Agrifuture Concept Winners" díjakat az úttörő mezőgazdasági koncepciók megalkotóinak. Az elismeréssel a DLG azon törekvését kívánja hangsúlyozni, hogy ne csak a piacon elérhető termékeket mutassa be, hanem a mezőgazdaság gépesítésével kapcsolatos úttörő fejlesztéseket is. A díj az elkövetkező évek technikai lehetőségeire, azok megvalósításának realitására összpontosít. A DLG tegnap közzétette a díjra jelölt tíz innováció szűkített listáját.

A második és egyben utolsó fordulóban a DLG szakértői bizottságai és a nemzetközileg elismert szakértők ebből a listából választják ki a győzteseket. A díjátadó ünnepségre november 14-én kerül sor a németországi Hannoverben, a november 12. és 18. között megrendezendő Agritechnica kiállításon.


agritechnica

DLG-Agrifuture koncepció – a szűkített lista:

Dual.Volt.24M (crop.zone GmbH)

A Dual.Volt.24M elektromos-hibrid gyomirtó technológiát használ a nem szelektív gyomirtó szerek nélküli növénykezeléshez. A 24 méteres munkaszélesség és az adaptív applikátorok, valamint a kamerával támogatott vezérlés teszi biztonságossá a sorközök kezelését. A rendszer rugalmasan alkalmazkodik a különböző sortávolságokhoz és növényméretekhez.

agritechnica

Dual.Volt.24M elektromos-hibrid permetező technológia

Többkultúrás termesztés NEXAT növénytermesztési rendszerrel (NEXAT)

A többkultúrás termesztés során több növényfajt termesztenek egyidejűleg ugyanazon a területen, ezzel a technológiával különböző tenyész- és betakarítási idővel bíró növények kombinálhatók. A módszer különböző növénytermesztési előnyöket kínál. A NEXAT növénytermesztési rendszer lehetővé teszi a többkultúrás termesztés gazdaságos megvalósítását.

Nexat többkultúrás növénytermesztéshez

NEXAT növénytermesztési rendszer

ISO FARM RESEARCH (IFR) (amazonen-werke h. dreyer se & Co. KG)

Az ISO Farm Research (IFR) egy új és innovatív digitális rendszer, ami alkalmas a gazdaságon belüli adatgyűjtés automatizálására és széleskörűbbé tételére az ISOBUS szabványnak megfelelően. Az új technológiák alkalmazása felhasználóbarátabbá és biztonságosabbá válik ezzel az új technológiával, mely révén több értékes információ gyűjthető és pontosabb, sokrétűbb betekintés nyerhető az adott gazdaságban zajló mindennapi munka során.

agritechnica

FENDT + Lauwen E-Vario Weeder (Fendt AGCO GmbH)

A Fendt E-Vario gyomirtó koncepciója egy elektromos meghajtású traktorral kombinált gyomirtó készüléket mutat be. Az eszköz elektromos hajtású gyomirtó modulokat tartalmaz, amelyek optimalizálják az energiafogyasztást. A moduláris felépítés lehetővé teszi a többféle gazdálkodási körülményhez és terményhez való könnyű alkalmazkodást. Az AI-alapú növény- és gyomirtás, valamint a folyamatot figyelő két kamera megteremti a teljes autonómia alapjait.

agritechnica

FENDT + Lauwen E-Vario Weeder

Range Extender e100 Vario (Fendt AGCO GmbH)

Az AGCO Power hatótávnövelő (REX) egy hordozható üzemanyagcella, amely növényi eredetű metanolt használ üzemanyagként az elektromos áram előállításához, melyet az akkumulátorokba továbbít, hogy növelje az EV működési tartományát. A hatótávnövelő mobil tápegységként is használható más alkalmazásokhoz, a jövőben pedig egy mikrohálózat részeként szélesebb energiahálózathoz is csatlakoztatható lesz.

agritechnica

Range Extender e100 Vario

Részben elektromos hajtás betakarítógépekhez (CLAAS KGaA)

A betakarítógépekhez, például kombájnokhoz tervezett, részben elektromos hajtáslánc csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a CO2-kibocsátást. A dízelmotor mellett egy elektromos motort/generátort és egy újratölthető akkumulátort is tartalmaz a konstrukció. Mivel az elektromos motor csillapítja a terhelési csúcsokat, a dízelmotor csökkentett teljesítménnyel és fordulatszámmal, nagyobb hatékonysággal működtethető.

agritechnica

Részben elektromos hajtás betakarítógépekhez a CLAAS-tól

TeeJet SprayScan® (ePTTeeJet Technologies Hall)

A TeeJet SprayScan® ePT egy beágyazott automatikus permetezésminőség-ellenőrző rendszer, amely segít a permetező applikátorokat a permetezési folyamat valós idejű nyomon követésében. Az eszköz egyetlen, közös házba foglalt, beágyazott lézerből és kamerából áll. A lézer megvilágítja és leképezi a célpermet keresztmetszetét, és automatikusan összegyűjti az adatokat. Az eredmények automatikusan feltöltődnek az alkalmazásba.

agritechnica

TeeJet SprayScan automatikus permetezésminőség-ellenőrző rendszer

AgTech CoPilot - intelligens "plug-in" infrastruktúra a hibrid mezőgazdasági technológiához (Kieli Alkalmazott Tudományok Egyeteme, Mezőgazdasági Kar)

Az AgTech CoPilot, a hibrid mezőgazdasági gépek intelligens architektúrája egy új rendszer, amely traktorokat, drónokat és robotokat integrál egy együttműködési hálózatba. Ez a precíziós gazdálkodás megtestesülése, amely hatékony és fenntartható mezőgazdaságot biztosít. Az innováció abban rejlik, hogy a rendszer képes lehetővé tenni a technológiák közötti zökkenőmentes interakciót, így optimalizálva használatukat.

agritechnica

AgTech CoPilot

Nonstop akkumulátor koncepció (NBC) (AgroÖst)

A Nonstop Battery Concept (NBC) egy elektromos hajtásrendszer mezőgazdasági gépekhez. A gépek elegendő akkumulátorkapacitással rendelkeznek a hatékony gazdálkodás biztosításához, ugyanakkor nem kell külön megállniuk az akkumulátorok töltéséhez. Ez a beépített akkumulátorokkal ellátott, cserélhető tartályoknak köszönhetően lehetséges.

agritechnica

Nonstop akkumulátor koncepció

AEF Mezőgazdasági Interoperabilitási Hálózat (AgIN) AEF (Mezőgazdasági Ipari Elektronikai Alapítvány)

Az AEF AgIN a következő lépés a mezőgazdaság digitális világának harmonizálása felé. Az AEF ISOBUS céljai által vezérelt AgIN lehetővé teszi a digitális szolgáltatók számára, hogy megbízható, magas színvonalú összeköttetést biztosítsanak, miközben kihasználják a meglévő AEF-megoldásokat annak érdekében, hogy még nagyobb szinergiát teremtsenek a digitális vállalkozások számára.

agritechnica

(A fotók forrása: Agritechnica)

Az Agroinform az Agritechnica kiállítás hivatalos online médiapartnere.