Magyarországon az elmúlt évtizedben számos acélcsarnok épült takarmánytárolásra, géptárolásra vagy állattartó épületként. A Frisomat Kt. hidegen hengerelt profilokból készülő acélcsarnokaival itthon már 25 éve kínál megoldást az egyszerű és költséghatékony kivitelű csarnokoktól az egyedi igényekhez szabott csarnokóriásokig. Már 35 000 Frisomat csarnok épült a világ több mint 100 országában referenciaként.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat most megújult fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában szeptemberben készült el az egyik meglévő nyitott lovaspálya fedése, amelynek gyártását és összeszerelést a Frisomat végezte. Mivel gyógyítás, fejlesztés és rehabilitáció is zajlik a lovasterápiás foglalkozásokon, és a terület ad otthon a lovasterápiás szakemberek képzésének is, így az ott végzett munkát az időjárás erősen befolyásolhatja.

Frisomat

A fóti Lovasterápiás és Oktató Központ lovaspályának fedését a Frisomat végezte – fotó: Gordon Eszter

A napi terápiás feladatok és az oktatás mellett évente rendeznek Nemzetközi Díjlovas Versenyt és gyermekeknek Lovasterápiás Versenyt is, ezért döntöttek a homokos pálya tető alá helyezése mellett, mellyel csökkenthetők a felázott talaj, csapadék vagy hóesés okozta kellemetlenségek. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálta elnöke, Dr. Edvi Péter azt nyilatkozta, hogy „a Lovasterápiás Központban évente több ezer fiatal és gyermek vesz részt fejlesztő terápiában dacolva az időjárással, de a lovasterapeuta képzés illetve a versenyek zavartalan lebonyolítása miatt is szükség volt már egy fedett pályára”.

Frisomat

Az építmény egy 72 méter hosszú és 6,2 méter magas nyitott oldalú lovarda lett a homokos pálya fölött – fotó: Gordon Eszter

Acélos számok

A pálya fedésére épített Frisomat acélcsarnok 2017 szeptemberében készült el, és a helyszínen látványával, a Frisomat berkein belül pedig méreteivel aratott sikert. Az építmény egy 72 méter hosszú és 6,2 méter magas nyitott oldalú lovarda lett a homokos pálya fölött. 43 méter szabad fesztávolságával egy belső alátámasztás nélküli fedést kapott és mindössze 3 hét kellett a felépítéséhez, ezért a Frisomat csarnokai közül Közép-Európában a legnagyobb fesztávú, teljes egészében hidegen hengerelt, horganyzott acél profilokból készült, trapézlemez burkolatú csarnokként tartják számon.

Szakszerű és odafigyelő kivitelezés

A Frisomat a Rebeton Kft.-vel együtt jegyezte a projektet, és nemcsak a kivitelezésben dolgozó felek, de a megrendelő is nagyon pozitívan nyilatkozott. Annyira, hogy az elvárások tisztázása után nyugodtan rábízta magát a tervezőre és a kivitelezőre.

„A végeredmény egy látványos és mindenekelőtt jól használható épület lett, amelyet már az idei Díjlovas és Lovasterápiás versenyünkön a lovasok fel is avattak.” – nyilatkozta dr. Edvi Péter.

Frisomat

Dr. Edvi Péter: "A végeredmény egy látványos és mindenekelőtt jól használható épület lett" – fotó: Gordon Eszter

A fővállakozó, Takács Dávid, pedig a korrektséggel párosuló gördülékenységet emelte ki. Ugyan ez volt az első közös munkájuk, de könnyen tudtak együtt dolgozni és a Frisomat szerelői igényesen, nyugati precizitással végzeték munkájukat, amit az időjárás sem befolyásolt, így határidőre adták át az acélcsarnokot.

Pedig több kihívás is útjukat állta, kezdetnek például azzal, hogy az acél keretállásokat mozgató 40 tonnás daru nem mehetett rá a becsövezett, vízelvezetéssel felszerelt homokos területre, így előregyártott beton panelekből ideiglenes utat építettek a daru alá, az egyenletes súlyeloszlás érdekében. 15 szerelő dolgozott összehangolt munkával 4 napon át a 19 fő keretállás rögzítésén, és a legutolsó csavar becsavarása után még arra is figyeltek, hogy a gyermek és lovak egészsége védelme érdekében a lehullott csavarokat, fémhulladékokat összegyűjtötték, a homokos területet pedig átgereblyézték.

Magyarországon már több mint ezer épület a referencia a Frisomat acélcsarnokok minőségére. Az egyszerűbb vonalvezetésű épületek a költséghatékony és gyors csarnoképítési megoldásokat adják, amihez kifejezetten rövid gyártási és szállítási határidővel juthatnak hozzá. A magasabb műszaki paraméterű, innovatív épületek inkább egyediségükkel és a gazda igényeire gyártott műszaki megoldásukkal segítenek a géptárolásban, terményelhelyezésben vagy akár az állattartásban.