Hogyan fogalmazódott meg az igény a színosztályozó beruházásra?

Kérdésünkre a Lajtamag Kft. ügyvezetője, Seiwerth Márton válaszolt.

"A színosztályozó nagyon fontos eszköze a minőségi vetőmag-előállításnak. Mivel a Lajtamag nem csak tömegáru vetőmagokkal foglalkozik, mint a búza, árpa, kukorica, hanem különleges bánásmódot igénylő aprómagokkal is, ezért elengedhetetlen, hogy az üzemünk része legyen egy különleges tisztítási igényeket kielégítő válogatógép. Az elmúlt 30 év során két darab szín szerinti válogatógép került üzembe helyezésre. Mindig a piacon elérhető legjobb technológiákat igyekeztünk beépíteni a rendszerünkbe, hogy élen tudjunk járni a vetőmag előállításban.

2021-ben be kellett látnunk, hogy az akkor használt gépek felett eljárt az idő és ideje volt, hogy új, frissebb, modernebb technológiát integráljunk. Szerencsés egybeesés volt ez azzal, hogy lehetőség volt pályázni tisztító, szárító üzem fejlesztésre, így az új eszköz finanszírozása is valamivel egyszerűsödött. Sajnos a pályázati anyagok átfutása miatt 1,5 évet kellett várni a tényleges megvalósulásra, amely miatt a gép is drágább lett, de utólag már azon dolgozunk, hogy maximális kihasználtság mellett tudjon termelni a tisztító. A korábbi két másik gépet konkurens cégtől szereztük be, ennek ellenére a CHH-t választottuk az új gép szállítójának, mert tapasztalataink szerint a szerviz, az alkatrészszállítás, a rendelkezésre állás rugalmasabb itt, mint a hasonló cégeknél. A SEA gépek egyébként már 2016-ban képben voltak nálunk, mert akkor lehetőségünk volt személyesen Olaszországban megnézni a gyártót."

SEA.IQ és a teljesítmény

 • Cimbria SEA.IQ optikai osztályozógép alapfelszereltségben a legmagasabb multispektrális teljes színképes (RGB) kamerát tartalmazza infratartománnyal (NIR) kombinálva.
 • Optikai rendszer: Az alapverzió színes RGB multispektrális kamerákat használ integrált infra-tartománnyal (NIR) elől/hátul. A képet 4096 pixelre bontja fel. Az ellenőrző rendszer 16 millió színt ismer fel, beleértve az infravöröset, amely 0,08 mm-es optikai felbontással kombinálva többet lát, mint az emberi szem.
 • További opcionális SWIR InGaAs kamerákkal (távolabbi infravörös tartomány) kiegészíthető a gép!
 • A szoftver akár 14 hibacsoportot is képes osztályozni egy időben.
 • Többcsatornás gép esetén 1 menetben akár 4 körös osztályozás is lehetséges
 • Fúvókák működési sebessége akár 1000 ciklus/ másodperc, garantált élettartam 2 milliárd ciklus.
 • Másodpercenként 25 000 szkennelés a képalkotás sebessége. Párhuzamosan több frekvencián dolgoznak.

Milyen feladatokra alkalmazható és ezen felül mire képes az új optikai osztályozógép?

A kérdésre válaszolva a CHH szakembere elmondta:

"A Lajtamag Kft.-nél a piacon jelenleg elérhető legmagasabb felszereltségű Cimbria SEA.IQ 4 R optikai osztályozó került kiválasztásra, beépítésre és végül beüzemelésre 2023. augusztusában. A 4 csatornás, sűrített fúvóka osztással rendelkező gép aprómagok esetén is kiváló hatékonysággal rendelkezik (minimális selejtarány és laborkövetelmények szerinti vetőmag célú késztermék). Kamera felszereltségben az infra tartománnyal (NIR) integrált teljes színképes (RGB) kamerákon túl tartalmazza a gép a SWIR InGaAs kamerákat is. Az új CIMBRIA SEA.IQ modell túllép a szín szerinti osztályozáson, alak és forma szerinti osztályozásra is képes!

Feldolgozási teljesítményben (bemenő anyag szennyezettségétől függően) kalászosok, popcorn esetén akár 12 T/h; míg aprómagok esetén akár 3 T/h teljesítmény is elérhető az új géppel. A beüzemelés során hangsúlyosan a Lajtamag Kft. céltermeltetési portfóliójában szereplő aprómagokra készült program a gépen, többek között: bíborhere, mustár, olajretek.

Mustár esetében a labor-visszajelzést követően várakozásokon felüli, 100%-os eredményt produkált a gép; továbbá olyan jellegű színazonos feladatokkal is egy menetben labor határérték alá sikerült csökkenteni a végtermékben lévő szennyezőket mely feladatok korábban problémát okoztak. Ilyen példa akár az olajretekből a színazonos selyemmályva vagy pohánkából a színazonos repcsényretek eltávolítása.

Az infravörös SWIR tartományban pedig immáron a szabad szemmel nem vagy csak nehezen megkülönböztethető durumbúza és őszi (Aestivum) búza szétválasztása is sikeresnek bizonyult. A jelenlegi feladatokon és osztályozásokon (mustár, olajretek, bíborhere, popcorn, durum búza, pohánka) túl, kihasználtságtól függően későbbiekben akár bérmunkára is fogható a gép."

optikai válogató

Lajtamag Kft.-nél a piacon jelenleg elérhető legmagasabb felszereltségű Cimbria SEA.IQ 4 R optikai osztályozó működik – fotó: Lajtamag Kft.

SEA.IQ és a minőség

 • Lenyűgöző kialakításának köszönhetően kiváló pontosság érhető el, legyen szó akár az emberi szem által nem megkülönböztethető hibákról.
 • A kamerák igény szerint kombinálhatók, továbbá SWIR multispektrális kamerákkal is felszerelhetők.
 • Alak és forma szerinti osztályozásra is képes a gép!
 • SEA.IQ szoftvere lehetővé teszi, hogy nem csak a szín szerinti, de az alak alapján történő osztályozást is. A CIMBRIA SEA.IQ túllép a szín szerinti osztályozáson.

Mennyire elégedettek a gép működésével, mik az eddigi tapasztalatok?

"A gép 2023 augusztusában került beüzemelésre. Azóta a vetőmagüzemünk szezonális munkái miatt nem tudtuk folyamatosan járatni, mivel a zöldtrágya szezon és kalászos vetőmagok fémzárolása jelentős kapacitásokat lefoglaltak az üzemben" – mondta Kaló Alex üzemvezető, majd hozzátette:

"Ennek ellenére a durumbúza válogatásra már nagy sikerrel használtuk. Azért, hogy jól ellenőrzött, minőségi vetőmagot tudjunk a piac számára kínálni, kalászos vetőmagjainkat saját területen, saját technológiával állítjuk elő. Évek óta sok fejtörést okoz, de szerintem mondhatom, hogy nem csak nekünk, hanem sok durumbúza vetőmag-előállítónak is, hogy a durumbúzából csak nagy anyagi ráfordítással és kézi munka igénnyel tudjuk kitakarítani az aestivum búzát. Az idegenelést tehát a szántóföldön kell megoldanunk, mert miután betakarításra került a mag, a tisztító gépeken már nem tudtuk elválasztani a durum és aestivum fajokat. A SEA IQ első eredményei alapján azonban úgy néz ki, hogy ezt a problémát, már a vetőmagüzemünkben is tudjuk kezelni, így még magasabb minőséget tudunk kínálni a piac számára."

A gép mechanikai kialakítása

 • A SEA.IQ osztályozó 1-től akár 6 csatornás méretig rendelhető, így bármely teljesítmény igénynek eleget tesz.
 • Alapverzió 63 db fúvóka/csatorna (5 mm-es fúvóka osztás).
 • Opcionális 96 db fúvóka/csatorna: sűrített fúvóka osztással (3,3 mm) is rendelhető a gép.

"Amint végeztünk a kalászosok fémzárolásával, popcorn kukoricát fogunk válogatni a géppel, hiszen jönnek a rossz idők és kell a jó minőségű popcorn a mozikba. Ha ezzel végeztünk az export piacra szánt vetőmagokat kezdjük el fémzárolt minőségűre tisztítani, hogy a partnereink jövő tavasszal elszállíthassák. Nagy segítség volt az üzem számára, hogy egy jóval nagyobb kapacitású géppel tudnak dolgozni, mint eddig, így a határidőre történő teljesítést könnyebben kivitelezhető" – mondta a Lajtamag Kft. szakembere.

Lajtamag Kft.

lajtamag