Idén augusztusban az USA-ban mutatták be az American Robotics cég által tervezett drónt, amely abban különbözik a mezőgazdasági piac által kínált egyéb drónoktól, hogy nem igényel külön kezelőt. Ez egy autonóm készülék, amelybe akár egy évre előre be lehet programozni feladatainak végrehajtását.

A Scout nevű autonóm drón felrepül kb. 60 méter magasra, és egy előre meghatározott vonal szerint végigrepül a tábla fölött. A repülés végén visszatér a dobozába, letölti és feldolgozza az adatokat, majd feldolgozva egy előre meghatározott számítógépre továbbítja azokat, feltölti a telepeit, majd fölrepül a következő feladatának teljesítésére – mindezt helyi kezelő vagy operátor jelenléte nélkül. Ezt naponta akár négy-öt vagy több alkalommal képes megismételni, a tábla nagyságától és a kiinduló helytől való távolságtól függően.

drón

A drón egy évig is képes önállóan dolgozni – fotó: farmindustrynews.com

Jelenleg a Scout mintegy 30 percig képes repülni átlagos szélviszonyok mellett. A drón a helyi időjárási viszonyokat, többek között a széljárást, az esőt és a megvilágítást is képes figyelemmel kísérni, és saját döntése alapján biztonságosan kezdeményezni az egyes repüléseket.

A drónt kifejlesztő cég tulajdonosa szerint az autonóm drón program számos jövőbeni lépése közül az egyik legfontosabb az lesz, hogy képes legyen kapcsolódni más távérzékelő készülékek adataihoz, pl. a talajnedvesség-mintákhoz.

Mentsd el a naptáradba Magyarország precíziós konferenciáját!
PREGA 2019 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
Időpont: 2019. február 20.
PREGA SCIENCE – Precíziós Gazdálkodási Tudományos Konferencia
Időpont: 2019. február 19.